Partij voor de Dieren blijft aansturen op totaalverbod ballonnen

8

De fractie van de Partij voor de Dieren blijft ijveren voor een Leids ballonnenverbod. Raadslid Lianne Raat vroeg onlangs aan burgemeester Lenferink om bij de eerstvolgende herziening van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) zo’n verbod op te nemen, maar dat wil Lenferink niet. Leiden kent al een gedeeltelijk verbod op het oplaten van ballonnen. Alleen biologisch afbreekbare exemplaren zijn toegestaan, maar die zijn volgens Raat geen oplossing: “Het afbreken ervan duurt jaren en daardoor blijven ze net zo schadelijk als gewone ballonnen.

Chris de Waard in gesprek met PvdD-raadslid Lianne Raat over het compleet verbieden van het oplaten van ballonnen in Leiden.

Deze week kreeg de Partij voor de Dieren steun uit onverwachte hoek. VVD-minister Cora van Nieuwenhuizen gaat gemeenten aansporen om het oplaten van ballonnen te verbieden. Eind vorig jaar deed de Partij voor de dieren nog aangifte tegen VVD-fractieleider Klaas Dijkhoff toen die eind november vijfhonderd proefballonnen opliet tijdens het partijfestival van de VVD in Den Bosch. “Zwerfafval bewust verspreiden is verboden. Promotiemateriaal dumpen in de natuur ook. Het oplaten van 500 ballonnen die eindigen in de natuur is schadelijk voor dieren en draagt bij aan de plastic soep”, aldus Tweede Kamerlid Christine Teunissen van de PvdD. Inmiddels is duidelijk dat het OM Dijkhoff niet wil vervolgen, Teunissen is daarop een klachtenprocedure gestart.

In Leiden hoopt raadslid Raat ondertussen dat Lenferink de oproep van de minister ter harte neemt en alsnog met een voorstel komt om ballonnen te verbieden. Gebeurt dat niet, dan komt Raat met een eigen initiatiefvoorstel voor zo’n verbod.

Delen

8 reacties

 1. Eus de Watergeus op

  De doorsnee Leidenaar zal het worst zijn. Die wil enkel met een dunkin donut in de hand scooterrijden op het fietspad, onderweg naar de vliegershop voor aanschaf van het in de binnenstad af te steken vuurwerk.

  • Uw reactie, mogelijk teruggaand op een pessimistisch beeld van de mogelijkheden van de mensheid in het algemeen, gaat de richting op van oudemannengemopper, dan wel de uiting van iemand wiens blik is vertroebeld door gedeprimeerdheid. U deelt immers een algemeen kritisch beeld van ‘de’ Leidenaar, zonder dat duidelijk is waarop dat pessimisme is gebaseerd. Terwijl het artikel zelf bijvoorbeeld een hoopvol signaal afgeeft: de VVD, bij monde van minister Van Nieuwenhoven, lijkt om, nog geen half jaar na een mogelijk criminele vergrijp bij vol daglicht van de huidige fractievoorzitter.

   • Eus de Watergeus op

    Het lijkt mij een uitstekend initiatief om ballonnen te verbieden en daarmee afval te beperken. Mijn pessimisme met betrekking tot ‘de doorsnee Leidenaar’ is juist gebaseerd op het geringe aantal hits en reacties die dit artikel krijgt in vergelijking met artikelen over in mijn ogen volmaakte bijzaken als dunkin donuts en scooteren op het fietspad, alsmede het feit dat men zich opwindt over het feit dat er vanaf dit jaar geen vuurwerk meer mag worden afgestoken in de binnenstad. Ik word daar soms inderdaad wat gedeprimeerd van.

 2. Een leids burger op

  ¨Het oplaten van 500 ballonnen die eindigen in de natuur is schadelijk voor dieren en draagt bij aan de plastic soep”, aldus Tweede Kamerlid Christine Teunissen van de PvdD
  Het zal vooral het eerste punt zijn dat de PvdD dwars zit, het tweede is voor hen waarschijnlijk slechts bijzaak. In de toekomst zal plastic materiaal vervangen moeten worden door materiaal dat plastic kan vervangen en makkelijker afbreekbaar is. Zolang dat nog niet het geval is moet je geen oude ballonnen weggooien als je nog geen nieuwe hebt.
  🙂

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline