Partij voor de Dieren blijft aansturen op totaalverbod ballonnen

De fractie van de Partij voor de Dieren blijft ijveren voor een Leids ballonnenverbod. Raadslid Lianne Raat vroeg onlangs aan burgemeester Lenferink om bij de eerstvolgende herziening van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) zo’n verbod op te nemen, maar dat wil Lenferink niet. Leiden kent al een gedeeltelijk verbod op het oplaten van ballonnen. Alleen biologisch afbreekbare exemplaren zijn toegestaan, maar die zijn volgens Raat geen oplossing: “Het afbreken ervan duurt jaren en daardoor blijven ze net zo schadelijk als gewone ballonnen.

Chris de Waard in gesprek met PvdD-raadslid Lianne Raat over het compleet verbieden van het oplaten van ballonnen in Leiden.

Deze week kreeg de Partij voor de Dieren steun uit onverwachte hoek. VVD-minister Cora van Nieuwenhuizen gaat gemeenten aansporen om het oplaten van ballonnen te verbieden. Eind vorig jaar deed de Partij voor de dieren nog aangifte tegen VVD-fractieleider Klaas Dijkhoff toen die eind november vijfhonderd proefballonnen opliet tijdens het partijfestival van de VVD in Den Bosch. “Zwerfafval bewust verspreiden is verboden. Promotiemateriaal dumpen in de natuur ook. Het oplaten van 500 ballonnen die eindigen in de natuur is schadelijk voor dieren en draagt bij aan de plastic soep”, aldus Tweede Kamerlid Christine Teunissen van de PvdD. Inmiddels is duidelijk dat het OM Dijkhoff niet wil vervolgen, Teunissen is daarop een klachtenprocedure gestart.

In Leiden hoopt raadslid Raat ondertussen dat Lenferink de oproep van de minister ter harte neemt en alsnog met een voorstel komt om ballonnen te verbieden. Gebeurt dat niet, dan komt Raat met een eigen initiatiefvoorstel voor zo’n verbod.

Duurzaamheid Leiden Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×