(Foto: AEW)

Schermvereniging AEW geeft zondag demonstratie op Koornbrug

Schermvereniging AEW, Aanvallen En Weren, bestaat 95 jaar en viert dit met een feestelijk demonstratietoernooi op de Leidse Koornbrug. Aanstaande zondag kun je vanaf 14.00 uur jong en oud in actie zien met het degen. Ook wethouder Paul Dirkse zal even de degens kruisen met een jeugdlid van AEW. Een unieke kans om de schermsport van dichtbij te zien, zeggen Caroline van Tongeren, bestuurslid, en Keven Toussaint, trainer bij AEW.

Kevin Toussaint schermt al sinds hij negen jaar oud is. Hij wilde zelf al een jaar eerder, nadat hij tijdens het kijken naar de Olympische Spelen de schermsport had ontdekt. Maar zijn ouders vonden dat hij nog een jaartje moest wachten. Zijn enthousiasme werd door dat jaar uitstel niet gedempt en na veertien jaar is schermen nog steeds de allerleukste sport voor hem. “Het is schaken met 200 km per uur.” Een heel strategische sport, aldus Toussaint. Je moet  heel behendig zijn, want het gaat razendsnel en je moet steeds je gedachten er bijhouden en goed anticiperen op acties van je tegenstander.

Als trainer begint Tousssaint daarom met een goede allround opwarming. “Schermers zijn atleten, het lijkt misschien of je alleen maar voor of achteruit gaat op de loper, maar je moet eigenlijk alle kanten op kunnen springen, duiken, vallen en rennen. Dat neem ik mee in de training en daarna ga ik in op een stuk techniek van het schermen.”

Caroline van Tongeren maakte zelf kennis met schermen gedurende een schoolsportprogramma. Ze vond het wel heel erg leuk, maar omdat ze al aan hockey deed ging het schermen weer over. Maar toen haar dochter een sport zocht, zag Van Tongeren een opening en stelde schermen voor. Een gouden greep, nu zes jaar later schermt haar dochter nog steeds en is Van Tongeren zelf bestuurslid. Ze overweegt of ze wellicht binnenkort alsnog de stap zal zetten om de loper op te gaan.

In de schermsport kom je een degen, sabel of floret tegen. Dat zijn de drie wapens waarmee gestreden wordt. Elk wapen vraagt om een eigen techniek en het soort wapen bepaalt ook waar  je je tegenstander op het lichaam mag raken. De wedstrijden zijn kort, maar intens. Het witte pak van de schermers beschermt de sporters tegen verwondingen, of je geraakt wordt, wordt elektronisch vastgesteld. Maar toen die techniek nog niet bestond, liet krijt op het wapen een kleurtje achter op het witte pak. Een masker zorgt ervoor dat gezicht vrij blijft van aanraking.

Trainen is leuk, maar de echte lol van het schermen zit in het meedoen aan wedstrijden en toernooien. Schermen is een individuele sport. Je kunt je zelfstandig inschrijven voor wedstrijden in binnen- en buitenland. Wie daar geen zin in heeft, mag ook gewoon alleen komen trainen op de club.


Caroline van Tongeren en Kevin Toussaint in gesprek met Sport071-presentator Gerry van Bakel.

Wie nader kennis wil maken met de schermsport kan dus zondag 14 april een kijkje komen nemen op de Koornbrug, de overdekte brug over de Nieuwe Rijn bij het stadhuis, maar je kunt ook altijd aan een proefles deelnemen in de sportzaal van de Leo Kannerschool, aan de Hazenboslaan 101 in Oegstgeest. Een eigen uitrusting is niet nodig. Kleding en wapens zijn te huur. Ga voor meer informatie naar de website van AEW.

Iedere eerste maandag (voor jeugd en senioren) van de maand en iedere eerste donderdag (voor senioren) van de maand, is het mogelijk te starten met proeflessen.
Kosten inclusief gebruik materiaal €25 (studenten HBO/WO krijgen 50% korting) plus €5 voor een sportverzekering via de KNAS.
Voor meer informatie mail naar: secretaris@aewschermen.nl of kijk op www.aewschermen.nl.

Leiden Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×