Grootste gekte op regionale woningmarkt voorbij

Hoewel de woningmarkt ook in onze regio nog steeds oververhit is, lijkt de grootste gekte voorbij. Dat schrijft De Leeuw Makelaardij in haar kwartaalrapportage ‘Zicht op de Woningmarkt‘ over de eerste drie maanden van 2019. “Bij kijkavonden voor een startersappartement stonden er in 2018 gegarandeerd dertig kopers op de stoep. Nu zijn dat er nog tien.” Belangrijke oorzaak van de terugloop is volgens De Leeuw het feit dat woningzoekenden het zat zijn om in een verkoopprocedure te moeten opboksen tegen andere gegadigden.

Ondanks die significante terugloop in het aantal kijkers blijft de uiteindelijke verkoopprijs voor woningen
in een optimale staat op niveau, zo constateren de makelaars van De Leeuw. Het bedrijf analyseert de woningmarkten in het eigen werkgebied sinds 2006. Tot en met 2017 een keer per jaar en sinds 2018 zelfs per kwartaal. “Dat is in verband met de grote dynamiek op de woningmarkt”, zegt directeur Wim de Leeuw. De rapportage wordt elke drie maanden verspreid onder aannemers, beleggers, beleidsadviseurs, lokale bestuurders, media, politieke partijen, projectontwikkelaars en woningbouwcorporaties.

Recordprijzen in Leiden; Leiderdorp gunstig voor kopers
In Leiden is de krapte op de koopwoningmarkt het grootste van de hele regio. Vooral goed onderhouden woningen en appartementen met lift worden tegen recordprijzen verkocht. Een groeiend aantal kopers komt uit de regio Amsterdam. Leidenaren zelf wijken meer en meer uit naar de Leidse regio of zelfs daarbuiten. Vooral Leiderdorp is daarbij populair. De koopwoningmarkt is daar in balans en daardoor relatief betaalbaar. Zeker vergeleken met Oegstgeest (hoogste prijsniveau van de regio) en Voorschoten (slechts veertig procent betaalbare woningen).

Oegstgeest en Voorschoten
In Oegstgeest is vooral de druk op appartementen en tussenwoningen groot. Daardoor stijgen de prijzen voor deze typen woningen. Dat blijkt vooral geen probleem voor kopers uit Amsterdam. Tien procent van alle kopers kwam het afgelopen kwartaal uit de hoofdstad. Een tekort in het Oegstgeester aanbod van koopwoningen is er met name in het hoge segment. Het gaat daarbij om woningen met een vraagprijs tussen de 850.000 euro en een miljoen.

Ook Voorschoten kenmerkt zich door een groot aanbod dure koopwoningen. De prijzen van halfvrijstaande en vrijstaande woningen waren het hoogst van de Leidse regio. Twee-onder-een-kapwoningen werden het snelste verkocht. Voor andere woningtypen liep de verkooptijd op. Verkopers ontvangen de hoofdprijs, maar moeten daarvoor wel geduld uitoefenen.

Tussenwoning nergens goedkoper dan in Zoeterwoude
In Zoeterwoude is het aanbod van betaalbare woningtypen beperkt. Daar staat tegenover dat tussenwoningen nergens goedkoper zijn dan in Zoeterwoude. Ook worden woningen in het dorp makkelijk verkocht. De verkooptijd ligt al enige tijd stabiel op zo’n 25 dagen.

Koopstarters in de knel
Starters op de koopwoningmarkt hebben het onverminderd moeilijk. Hoewel de kosten-koper gemiddeld zijn gedaald van rond de tien procent naar zo’n vijf tot zeven procent van de koopsom, valt het voor mensen die hun eerste woning willen kopen niet mee om die kosten te betalen. Dat moet uit eigen middelen en bij een woning van 170.000 euro gaat het daarbij al om een bedrag van 8.500 euro tot 13.500 euro. Geld dat doorstromers meestal wel kunnen financieren uit de verkoopwinst van de oude woning.

Beleggers
Naast bovengenoemde financieringsproblemen hebben starters veel concurrentie van particuliere beleggers. De kunnen de koopsom vaak uit eigen middelen betalen en hoeven daardoor geen financieringsvoorbehoud te maken als ze een bod doen. Dat is aantrekkelijker voor de verkopende partij.

Overvragen
Verkopers kunnen in de huidige markt wel hun hand overspelen. Volgens de rapportage van De Leeuw zijn prijsverlagingen ’terug van weggeweest’. “Verkopers die echt het onderste uit de kan willen, krijgen in de huidige woningmarkt soms het spreekwoordelijke deksel op de neus. Dat leidt er toe dat sommige woningen onverkocht op de markt blijven staan, worden ingetrokken en soms na een maand tegen een meer realistische vraagprijs op de markt worden gezet”.

Economie Leiden Regio


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×