Het kampioensteam van LSG IntelliMagic. (Foto: Reanne van Kleef).

Leidse schakers pakken tweede landstitel met droevige ondertoon

De Leidse schakers van LSG IntelliMagic werden gisteren voor de tweede keer in de clubhistorie landskampioen. Door Stukkenjagers met 7-3 te verslaan prolongeerde de ploeg één speelronde voor het einde van de competitie al de landstitel. Naast de feestvreugde werd er ook stilgestaan bij het feit dat het Leidse Denksportcentrum wordt gesloopt en er nog steeds geen nieuwe locatie voor de negen denksportverenigingen is. Als er geen oplossing komt, staan zij vanaf 1 augustus op straat.


Reanne van Kleef in gesprek met LSG-spelers Arthur, Jelmer, Michiel en Michiel over het landskampioenschap.

Bijzonder knap
De prolongatie van de landstitel is een bijzonder knappe prestatie. Waar LSG nog steeds met een veredeld amateurteam speelt, koopt de concurrentie ook dit seizoen steeds meer Europese toppers in. Na het vorige succesvolle seizoen zagen de Leidenaren een aantal vaste spelers stoppen of vertrekken en werd LSG op papier iets minder sterk, waar de andere ploegen in de Meesterklasse juist wat sterker werden.

Na het verlies van 8-2 tegen kampioenkandidaat Kennemer Combinatie in de tweede ronde, leken de kansen helemaal verkeken. Tot ieders verrassing lieten de andere topploegen juist tegen de lagere teams punten liggen en bleef LSG uiterst stabiel spelen. De basis voor het kampioenschap werd uiteindelijk in de vorige ronde gelegd: achtervolger BSG werd met 4 1/2 – 5 1/2 verslagen. Met de glansrijke overwinning op hekkensluiter Stukkenjagers werden de laatste punten gisteren veroverd en zijn de Leidenaren niet meer te achterhalen.

Kampioenen na 1 augustus op straat
Nadat de champagne was opengetrokken pakte LSG-voorzitter Raoul van Ketel het woord. Na de felicitaties en het applaus kreeg zijn verhaal een droevige wending. Enigszins geëmotioneerd vertelde hij dat dit de laatste thuiswedstrijd van LSG in het geliefde denksportcentrum aan de Robijnstraat in Leiden was geweest. Het gebouw is verkocht en wordt gesloopt. Het bestuur van Stichting Denksport Leiden is samen met de denksportverenigingen al een jaar op zoek naar een nieuwe locatie, maar dat is tot op heden nog niet gelukt.


LSG-voorzitter Raoul van Ketel over landskampioenschap en toekomst Denksportcentrum.

‘Gemeente moet verantwoordelijkheid nemen’
Vooral de gemeente Leiden wordt hierop aangesproken. “De gemeente gedraagt zich als een makelaar”, vertelt Van Ketel. “We krijgen alleen maar gebouwen aangeboden waar ze zelf eigenlijk geen raad mee weten en die voor ons ook niet geschikt zijn.” Twee weken geleden leek het erop dat dat er toch een oplossing was gevonden. De denksportverenigingen kregen het gebouw van de voormalige voetbalvereniging GOL Sport aan de Boshuizerkade aangeboden. In gesprekken van afgelopen donderdag werd plotseling medegedeeld dat het aanbod van tafel was. “We waren al aan het rekenen geslagen of alles haalbaar was, hadden onze leden op de hoogte gebracht en het leek erop dat dit de oplossing kon zijn. Maar plotseling kregen we te horen dat het niet meer door ging.”

Een klap
Waar het voor van Ketel nog wat onduidelijk was waarom het hele plan plotseling niet meer door ging, heeft voorzitter Daan Binnendijk van Stichting Denksport Leiden inmiddels de reden achterhaald: De gemeente heeft plannen om voetbalvereniging FC Boshuizen naar het naastgelegen complex van GOL Sport te verhuizen. Binnendijk: “We hadden onze hoop op deze locatie gevestigd en het is voor ons echt een klap dat het niet door gaat.”

 

Hoewel er druk wordt doorgezocht naar een andere locatie, lijkt de kans dat het voor 1 augustus gaat lukken steeds kleiner te worden. “De individuele verenigingen werken ook aan een noodscenario, dus ik heb er vertrouwen in dat ze allemaal los van elkaar wel onderdak vinden”, zegt Binnendijk. “Het doel is juist om de negen verenigingen bij elkaar te houden omdat we elkaar versterken. We kunnen alles goedkoper en beter organiseren en er is ook uitwisseling tussen de verenigingen zelf. Het zou eeuwig zonde zijn als de gemeente deze samenwerking uit elkaar laat vallen.”


Voorzitter Daan Binnendijk van Stichting Denksport Leiden over toekomst Denksportcentrum.

Advertentie

Leiden Politiek Sport


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×