(Foto's: Emile van Aelst)

KiKaRow Rondje Nederland maakt tussenstop bij Die Leythe

Kanker de wereld uitroeien. De komende maanden stappen elk weekend roeiers in de zeeroeiboot The Vin om zoveel mogelijk geld op te halen voor KiKa, het fonds dat zich richt op onderzoek naar kanker die vooral kinderen treft. Doel is om een half miljoen bij elkaar te roeien voor het Prinses Màxima Centrum. In Leiden was roeivereniging Die Leythe op zaterdag 13 april de aanlegplaats om van roeiers te wisselen.

Twee bekende roeiambassadeurs, voormalig toproeister Helma Nepperus en wereldkampioen pararoeien Annika van der Meer, beide van Njord, kwamen bij de buren hun opwachting maken om de roeiers een hart onder de riem te steken. Nepperus was die ochtend zelfs al bij de start van het rondje Nederland door KiKaRow in Uithoorn. “De wekker ging om zes uur en dat is wel vroeg opstaan, maar het was de moeite waard want ik vind het heel belangrijk dat KiKaRow Rondje NL een succes wordt.”

Annika van der Meer zit al volop in de voorbereiding van haar seizoen en mee roeien in The Vin past niet in haar programma, maar ze kwam graag even naar het vlot van Die Leythe om de roeiers uit te zwaaien op hun middagtraject naar roeivereniging De Laak in Den Haag en wat goede raad mee te geven. “Als het zwaar wordt, is het vooral van belang om goed technisch te blijven roeien.”

Niels Bijlsma en Ton van der Wouden zijn twee Die Leythe-leden die The Vin naar Den Haag zullen roeien. Er is niet speciaal voor getraind, zegt Bijlsma, maar hij verwacht dat ze er in anderhalf uur zullen zijn. “We roeien vaak naar de sluis in Leidschendam en dan weer terug, nu gaan we er door heen en dat is extra bijzonder omdat de sluis vandaag voor het eerst weer opengaat na een renovatie en wij zijn de eerste boot die erdoor mag varen.”

Saskia Taat-Piena, commissaris recreatie roeien van Die Leythe, nam bij de Spanjaardsbrug het roer van The Vin in handen om de boot veilig door Leiden te loodsen. Dwars door de stad over de Stille Rijn was helaas niet mogelijk, maar het was toch een mooi tochtje. Wel wat koud, want als stuurvrouw moet je stil zitten. En de stuurstok van The Vin in plaats van de gebruikelijke touwtjes, was ook even wennen.

De bemanning van The Vin kwam van roeivereniging Die Meije uit Nieuwkoop. Drie vrouwen en een man waren in Koudekerk aan boord gekomen om de boot naar Leiden te roeien. “Heerlijk geroeid, in het zonnetje en heel bijzonder om in zo’n aparte boot te roeien.” In de kantine konden de Nieuwkoopse roeiers aan de koffie met taart. De taarten waren voor de gelegenheid gebakken door de leden en werden vandaag ook verkocht ten bate van het goede doel KiKaRow.

De ochtend was wel erg koud begonnen, maar er lag geen ijs op het water en de luchttemperatuur was boven nul, dus konden de roeiers gewoon van start. Organisator Kees van der Oord had zoveel mogelijk leden opgeroepen om met boten de KiKaRow boot The Vin op te gaan halen bij de Spanjaardsbrug en naar het vlot van Die Leythe te begeleiden. Een oproep die Jacowies Surie niet kon negeren. “Kees is mijn instructeur geweest, dus dan kun je geen nee zeggen.” Dat er vooraf natte sneeuw was voorspeld, wist Surie gelukkig niet. Maar het had haar niet weerhouden van in de boot te stappen. “Opgeven is geen optie.”

Om € 500.000 bijeen te brengen voor de LATER-poli van het Prinses Màxima Centrum roeit roeiend Nederland in het voorjaar/zomer van 2019 het KiKaRoW Rondje NL. In totaal 1.400 kilometer door Nederland in de zeeroeiboot The Vin.
De start vindt plaats bij roei- en kanovereniging Michiel de Ruyter in Uithoorn op zaterdag 13 april. Vanaf daar gaat de boot in veertien weekenden van roeivereniging naar roeivereniging. Op zondag 14 juli legt The Vin tot slot aan in Utrecht bij roeivereniging Viking. Voor meer informatie over KiKaRow Rondje Nederland ga je naar de website, daar kun je volgen hoeveel geld er al bijeen is gebracht.


Verslaggeefster Gerry van Bakel in gespek met Helma Nepperus, Annika van der Meer, Niels Bijlsma, Ton van der Wouden, Saskia Taat-Piena, de roeiers van De Meije uit Nieuwkoop en Kees van der Oord en Jacowies Surie.

Advertentie

Leiden Maatschappij Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×