Leidse Lakenfeesten verder als stadsfestival

5

De Lakenfeesten die jaarlijks eind juni worden gehouden, moeten meer een vier dagen durend stadsfestival worden waarbij de verschillende onderdelen meer met elkaar verbonden worden. Daar wil de met ingang van dit jaar sterk uitgebreide organisatie de komende jaren naar toe werken. Voor die organisatie tekenen dit jaar naast Nilles Raken ook Daaf Sloos, Mels Hartman, Monique IJsselsteijn en Eveline van Boxel. Dit weekeinde is ook de nieuwe website gelanceerd.

Chris de Waard in gesprek met Nilles Raken over Stadsfestival de Lakenfeesten.

Inhoudelijk blijft Stadsfestival de Lakenfeesten vooral een feest der herkenning met populaire onderdelen als de Drakenbootraces, de Peurbakkentocht, het Gouden Pet straatmuzikantenconcours en het Leids Bierfestival. Ook de samenwerking met Leiden Culinair dat in dezelfde periode weer wordt gehouden op de Lammermarkt blijft bestaan.

 

 

Van bak herrie terug naar originele peurbak
Niet alles blijft hetzelfde. Als het aan het organisatoren ligt wordt de komende jaren de verbinding met het verleden weer meer gezocht. Naar het textielverleden van Leiden bijvoorbeeld. Ook moet met name de Peurbakkentocht weer meer terug naar de oorspronkelijke bedoeling. Van een bak herrie naar een kleurrijke zelfbouw peurbak of toch minimaal naar een creatief versierde boot of sloep in plaats van een varende tap met een paar ballonnen en vooral veel decibellen. “Als iedereen meer rekening met elkaar houdt, komen alle deelnemers ook beter tot hun recht”, zegt Nilles Raken die hoopt dat een dringende oproep voldoende zal zijn op de mentaliteitsverandering in gang te zetten. “We zijn niet zo van het verbieden, maar we willen deze verandering wel echt heel graag”.

De organisatie bestaat dit jaar uit Daaf Sloos, Nilles Raken, Monique IJsselsteijn, Eveline van Boxel en Mels Hartman,.

Programmering
Stadsfestival de Lakenfeesten wordt dit jaar gehouden van 27 tot en meet 30 juni. Het hele programma staat op www.lakenfeesten.nl/programma.

Delen

5 reacties

  1. Ton bekooij op

    Hallo met ton Bekooij wil graag een inschrijf formulier voor de peurbakken tocht

  2. Het is te hopen dat een buitenstaander in de gaten gaat krijgen, dat er een festival is.
    De lakenfeesten hebben al jaren geen heel sterk ingevuld programma al die dagen.
    Beter kort, maar krachtig dan lang en leeg…

  3. Wij gaan er weer voor dit jaar en zijn al vanaf februari aan het bouwen GR Eric lid van de stichting eerste purbakken club Leiden NOU EN

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline