(Foto: Emile van Aelst).

Trainen, trainen, trainen is het devies voor de marathon

Over een paar weken nemen de hardlopers weer bezit van de stad Leiden en omstreken voor het jaarlijkse loopfestijn de Leiden Marathon. Op zondag 19 mei staat natuurlijk het hoofdnummer op het programma de hele marathon. Voor zo’n krachtinspanning moet je wel goed voorbereid aan de start verschijnen, vertelt organisator Tjeerd Scheffers in de uitzending van Sport071.

Op de simpele vraag: hoe bereid je je het beste voor op een marathon, is het antwoord van Scheffer zo mogelijk nog simpeler: trainen, trainen, trainen. Verder goed drinken, in de week voorafgaand aan de wedstrijd en ook tijdens het lopen en zorgen dat je de avond ervoor goed gegeten hebt. Scheffer raadt een flink bord spaghetti aan. Zijn organisatie zet verder alles op alles om de Leiden Marathon tot een sportief en veilig feest te maken. Medewerkers, vrijwilligers, professionele hulpdiensten, alles wordt uit de kast getrokken om problemen te voorkomen en als er iets gebeurt, zo snel en goed mogelijk in te grijpen.

Bij de laatste editie van de marathon in Rotterdam was er helaas een dode te betreuren. Voor Scheffer roept dat herinneringen op aan 2012 toen er tijdens de Leiden Marathon ook een deelnemer overleed. “Zoiets wil niemand meemaken. Wij doen er alles aan om de Leiden Marathon goed te laten verlopen. We hebben op onze website een pagina met een greep uit de voorzorgsmaatregelen die we treffen.”


Leiden Marathon organisator Tjeerd Scheffer in gesprek met Gerry van Bakel.

Scheffer benadrukt dat je het lopen van een marathon niet moet onderschatten. Het is niet iets wat je op een blauwe maandag bedenkt en waar je binnen een paar weken klaar voor bent. In Leiden ziet hij gelukkig eigenlijk ook alleen getrainde lopers aan de start verschijnen. Naast de hele marathon biedt Leiden ook de mogelijkheid een halve marathon te lopen op zondag, of de tien kilometer. Voor de kinderen is er de populaire kids run. Op zaterdagavond is er de vijf kilometer, in het donker, met veel lichtjes. En overdag op zaterdag gaat voor de tweede keer de wandelmarathon van start, waarbij mensen kunnen kiezen uit de hele of de halve marathon wandelen. Met feestelijke ontvangst op het Pieterskerkplein en een medaille. En die moet je lachend in ontvangst kunnen nemen, aldus Scheffer. “Want hij is weer mooi dit jaar.”

Inschrijven voor de Leiden Marathon kan nog via de website www.marathon.nl.

 

Leiden Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×