Science071: Statistiek, ook jij kan het goed gebruiken!

 

Nieuwsgierig hoe waardevol statistiek is? Sanne Willems vertelt in onze studio wat ‘Statistics Communication’ allemaal kan doen. Andere gast Yannick van den Brink, universitair docent Jeugdrecht, won recent de NWO Rubicon-beurs en legt uit hoe jeugdrecht in verschillende landen verschilt. Verder: redactrice Roos met het wetenschapsnieuws over ruimtereizen, ouderlijk kannibalisme en Shakespeare. En als klap op de vuurpijl redacteur Hidde over dromen.

 


Yannick van den Brink, universitair docent Jeugdrecht aan de Universiteit Leiden, kreeg recent de NWO Rubicon-beurs toegekend. Het Rubicon programma geeft recent gepromoveerde wetenschappers de kans om ervaring op te doen aan een topinstituut in het buitenland. Benieuwd waar hij in het Verenigd Koninkrijk onderzoek naar gaat doen? In onze studio vertelde hij daar álles over.

 

‘Liefje, ik heb onze kinderen opgegeten’: misschien schrik je van deze zin, maar het is de titel van een nieuwe studie over ouderlijk kannibalisme bij dieren. Redactrice Roos vertelt je alles over dit opmerkelijke onderzoek, en ook over het allereerste 3D-hart dat ooit is geprint, Shakespeare en een ruimtereistweeling.

 

Statistiek. Voor velen een onwelkome reeks getallen, maar is het niet bijzonder waardevol? Als het aan Sanne Willems ligt wel. In samenwerking met oud-studiegenoten zette ze ‘Statistics Communication’ op, als nieuw onderdeel van de ‘Nederlandse Vereniging van Statistiek en Operations Research.’

 

Waar komen dromen vandaan? We zouden onze problemen op kunnen lossen in onze slaap. Wanneer je droomt dat je valt dan ben je onzeker en in de war. ‘Dromen zijn een weergave van onze primitiefste hersenspinsels en we dromen vooral over seks’, legt redacteur Hidde uit in onze wetenschappelijke vraag van de week.

 

 

Leiden Science


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×