(Foto: J.P. Kranenburg)

Dierenambulance Regio Leiden zoekt tijdelijke werkruimte

Onlangs kreeg de Stichting ter Ondersteuning Dierenambulance – Vogelasiel Regio Leiden een mooie schenking uit een erfenis. Een cadeautje dat niet op een beter moment had kunnen komen nu de organisatie met nieuwbouwplannen rondloopt. Maar het is zeker niet alleen feest voor Jaap van Meijgaarden en zijn medebestuurders. Van Meijgaarden luidt zelfs de noodklok, want half juli staat de Dierenambulance op straat.

De eerste schetsontwerpen voor de nieuwbouw zijn gemaakt, een potentiële locatie in het Kweeklustpark is ook al gevonden en met deze laatste royale gift is de financiële kant ook voor een belangrijk deel rond. Toch zit de Dierenambulance in een lastig parket. De – ook al – tijdelijke locatie in het Robijnhof in Leiden-Zuidwest gaat 15 juli dicht. De nieuwbouw laat zeker nog een jaar tot anderhalf jaar op zich wachten en intussen moet men ergens heen. Jaap van Meijgaarden denkt dat hij genoeg heeft aan 60 m2, verdeeld over twee tot drie ruimtes. Voor de medewerkers en de eerste opvang van dieren die de ambulance ophaalt of die worden binnengebracht.

Omdat het Vogelasiel in december 2018 aan de Haarlemmerstraatweg zijn deuren moest sluiten kunnen de medewerkers van de Dierenambulance en Vogelasiel zelf geen dieren meer langdurig verzorgen. Gelukkig is er een overeenkomst met een vogelasiel in Den Haag, maar daar moeten de vogels wel naar toe gebracht worden. “Dan doen we een keer per dag,” vertelt Van Meijgaarden. “Het Haagse vogelasiel zit aan de zuidkant van de stad, je staat daar gauw in de file. We kunnen niet de hele dag heen en weer rijden.” Maar een eerste 24 uursopvang is wel noodzakelijk.

Kom eendjes voeren
Extra handen kan de Dierenambulance ook altijd gebruiken. “We draaien grotendeels op vrijwilligers en zijn 24 uur per dag bereikbaar,” zegt Van Meijgaarden. “We zijn altijd op zoek naar telefonistes, chauffeurs, bijrijders en verzorgers. Het drukke zomerseizoen komt er weer aan. Als er een moedereend wordt doodgereden verzorgen wij de pulletjes (jonge eendjes), die eten gelukkig zelfstandig, maar bijvoorbeeld jonge merels moeten gevoerd worden.”

Naast de drukke dagelijkse werkzaamheden is er nu dus de speurtocht naar tijdelijke huisvesting. “We hebben lijntjes lopen naar alle makelaardijen en ik fiets ook zelf door de stad op zoek naar leegstaande bedrijfspanden en spreek iedereen die ik tegenkom aan met de vraag of ze iets voor ons weten. Dus ik maak graag van de gelegenheid gebruik deze oproep hier te herhalen. Heb je ruimte voor ons, neem contact met ons op.”

De plannen voor de nieuwbouw liggen nu ter beoordeling bij de gemeente. Ook met de omwonenden van het toekomstige vestiging voor de Dierenambulance en Vogelasiel is contact. “Het nabijgelegen medisch kinderdagverblijf is een beetje sceptisch, maar de bewonersvereniging van de buurt Bockhorst heeft positief gereageerd. We hebben gekozen voor een gebouw met een landelijke uitstraling dat past in het park.”

Financiën
De Stichting ter Ondersteuning Dierenambulance en Vogelasiel Regio Leiden is afhankelijk van donateurs, legaten en schenkingen en (vrijwillige) bijdrages van de eigenaren van dieren die de ambulance oppikt. De meeste huisdiereigenaren zijn blij als de dierenambulance hun dode kat of hond van straat heeft gehaald, zodat ze in ieder geval weten waar hun huisdier is gebleven en ze het beestje kunnen laten cremeren of in hun tuin begraven. “We vragen dan een bijdrage en de meesten betalen dat. ”

Maar met al die giften en donaties kan de Stichting niet alle onkosten betalen. Van Meijgaarden: “We hebben daarom alle gemeentes in de regio waarin we actief zijn gevraagd om een bijdrage in de exploitatiekosten. De Leidse gemeenteraad heeft een motie aangenomen waarin ons steun wordt toegezegd. Ik ben onlangs bij de gemeenteraad van Teylingen geweest om onze zaak te bepleiten en mijn inschatting is dat ze positief tegenover onze aanvraag van 4000 euro staan. Van andere gemeente heb ik in ieder geval een bewijs van ontvangst gekregen.”


Jaap van Meijgaarden, voorzitter Stichting ter ondersteuning Dierenambulance en Vogelasiel Regio Leiden, in gesprek met verslaggeefster Gerry van Bakel.

Helpen?
Wie de Dierenambulance kan helpen aan (tijdelijke) werkruimte, vrijwilliger wil worden of een donatie wil doen, kan voor meer informatie terecht op de website van de Dierenambulance en Vogelasiel Regio Leiden, www.dierenambulanceleiden.nl.

Maatschappij Regio


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×