(Foto's: Gerry van Bakel).

Tweede ster veiligheidskeurmerk voor winkelstraat Oegstgeest

Winkelstraat Kempenaerstraat doet het goed als het gaat om ‘veilig, heel en schoon’. Dat vinden de wijkagent, de burgemeester, de ondernemers zelf en ook de mensen van Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV). Gisteren kwam Maarten Duijn van het CCV naar het dorp om een tweede ster uit te delen. Op een mooie stoeptegel, hoek Kempenaerstraat en Terweeweg.

Een klein feestje in dé winkelstraat van Oegstgeest, de kers op de taart, zoals Maarten Duijn het noemde. Drie jaar geleden kreeg de straat een eerste ster van het Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO) en sindsdien is er door alle partijen hard aan gewerkt om deze tweede ster te bemachtigen. Zo gaan de ondernemers die verenigd zijn in het BIZ regelmatig een rondgang maken door de straat, het zogenaamde schouwen, om te kijken of alles in orde is. Daarbij wordt gelet op schoon, heel en veilig. En als er iets niet goed is, wordt het aangepakt. Een actief samenwerkingsverband tussen de ondernemers, de politie, de brandweer en de gemeente. Daarnaast hebben de winkeliers ook een onderlinge app-groep waarin ze elkaar kunnen waarschuwen voor verdachte personen in en rond winkels.

Wijkagent Pieter Brussee is zeer content met de samenwerking en de inspanning van de ondernemers. “Ze weten dat ze 112 kunnen bellen als er iets is en dat we dan ook komen. Er zijn hele korte lijnen met elkaar. Ik heb heel erg trots op deze tweede ster.” Brussee ziet de criminaliteitscijfers ook dalen. “We mogen niet klagen, wat betreft de cijfers. Burgers melden veel. Iedereen is heel alert.”

Hang- en sluitwerk
Voor de voorzitter van het BIZ (Bedrijfsinvesteringszone waarvan iedereen die een bedrijf heeft in de zone lid moet zijn) Marijke in ’t Veld had het wel wat sneller mogen gaan en ze hoopt ook dan de volgende ster geen drie jaar op zich laat wachten. Mogelijkheden tot verbetering ziet zij vooral bij het hang- en sluitwerk voor de winkeliers. “Mensen weten vaak niet dat de sloten die ze hebben heel snel opengemaakt kunnen worden, soms in 20 seconden. Dan denk je wel dat je je deur op slot doet, maar dat stelt dan niet zoveel voor.”

Burgemeester Emile Jaensch vindt dat de Kempenaerstraat deze tweede ster zeer verdiend. “Oegstgeest let goed op zijn zaak, dat geldt voor bewoners en voor ondernemers. Ik merk dat inbraken een minder groot probleem zijn, al ben ik daar wel voorzichtig mee, want soms is er ineens een piek. Maar momenteel zijn de verkeersveiligheid en het parkeren een groter probleem in Oegstgeest.”

John Zonneveld van de Albert Heijn ziet de tweede ster als een bevestiging van wat er allemaal is gedaan om de veiligheid te vergroten. “Ik krijg het terug van mijn klanten dat ze zich veilig voelen tijdens het winkelen, ook in de avonduren.”

Maarten Duijn van het CCV is met plezier naar Oegstgeest gekomen om de tweede ster uit te delen. Duijn gaat het vooral om het proces. “We proberen steeds de ondernemers over de streep te trekken om te investeren in veiligheid. En je ziet dat ondernemers steeds beter inzien dat ze zelf ook een verantwoordelijkheid hebben.”


Verslaggeefster Gerry van Bakel in gesprek met wijkagent Pieter Brussee, Marijke in ’t Veld, voorzitter BIZ, burgemeester Emile Jaensch en AH-manager John Zonneveld en Maarten Duijn van KVO.

 

Advertentie

Economie Maatschappij Oegstgeest


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×