Overhandiging shirt met de Turkse rugbybond (Turkish Rugby Federation). (Foto's: PR, tekst: Welmoet Lugt).

Leidse rugbycoach aan de slag als bondscoach in Turkije

Rugbycoach Sylke Haverkorn van DIOK wordt bondscoach van het Turkse Dames 7s team dat deze zomer deel neemt aan het Europese kampioenschap 7s in Budapest. Haverkorn blijft daarnaast, als enige vrouwelijke coach in de heren Ereklasse, actief als voorwaartsen coach van de Leidse rugbyers.

Haverkorn is een begrip in het nationale rugby en wellicht nog een grotere bekendheid in het nationale dames rugby. Via een spelers carrière als 7s en 15s speler in de nationale selecties slaagde zij er succesvol in een trainers loopbaan op te bouwen na haar actieve spelende leven.

Niet alleen hoort ze bij de hoogst opgeleide rugbycoaches van Nederland, in 2018 slaagde zij voor haar Level 3 World Rugby opleiding, ook is zij de enige vrouw in Nederland die actief is binnen de heren ereklasse. Als voorwaartsen coach van de huidige nummer twee op de nationale ranglijst, het Leidse RC DIOK, heeft ze een buitengewoon succesvol seizoen. Met nog drie wedstrijden voor de boeg staan de Leidse rugbyers met één been in de kampioensfinale. Naast de Heren van DIOK heeft Sylke ook nog de verantwoordelijkheid over de damesteams van RUS, waarmee ze inmiddels met het eerste team de terugkeer in de ereklasse dames heeft veiliggesteld.

Gasttrainer in Turkije
Als we Haverkorn spreken is ze net terug uit Turkije. “Rugby Europe, de overkoepelende organisatie van de Europese rugbybonden, heeft mij gevraagd het Turkse nationale dames rugbyteam te helpen bij een trainingskamp. Daar hoefde ik niet zo lang over na te denken…natuurlijk wil ik vrouwen rugby, waar dan ook ter wereld, helpen!”. Na een intensieve week in Ankara, waar Haverkorn zowel de spelers als de Turkse coaches nieuwe kennis en vaardigheden bijbracht is ze weer terug op Hollandse bodem. Wat ze niet had verwacht, maar wat wel gebeurde, was dat ze bovendien een aanbieding kreeg om als bondscoach voor het Turkse nationale damesteam aan de slag te gaan.

Dan ben je dus opeens bondscoach
“Het verzoek overviel me nogal, maar ik voelde me natuurlijk wel vereerd. Ik heb meteen aangegeven dat verhuizen naar Turkije voor mij op dit moment geen optie is. Daar was begrip voor en ze waren ook erg inschikkelijk. Uiteindelijk zijn we overeengekomen dat ik bondscoach wordt voor het Dames 7s team dat deze zomer deel gaat nemen aan het Europese kampioenschap 7s in Budapest. Dan ben je dus opeens bondscoach.”

Natuurlijk vind ik het geweldig dat ik de eer heb om met Turkije naar het EK te gaan. Wat ik echt leuk vind is dat de dames, maar ook de lokale coaches die ik in Turkije heb getraind, ontzettend enthousiast en serieus met de nieuwe kennis en ervaring die ik bracht omgingen. Dat zorgt er wel voor dat je als trainer er voor de volle 200 procent voor gaat.”

Landskampioenschap voor DIOK binnenslepen
Overigens is het niet zo dat Haverkorn , met deze stap, nu verloren gaat voor een generatie ambitieuze Nederlandse rugbyers. “Allereerst maak ik natuurlijk het huidige seizoen af. Met mijn DIOK-mannen hebben we nog een klus te klaren. Niks zou mooier zijn voor het team, de club, maar ook voor ons als trainers, als we dat landskampioenschap voor Leiden binnenslepen. We hebben echt een heel getalenteerde en gedreven selectie, we hebben laten zien dat we van alle teams kunnen winnen, nu moeten we dit vasthouden. We staan nog niet in de finale, maar we zijn op de goede weg. Als we zo doorgaan, heb ik er geen twijfel over dat we er komen.” Ook bij RUS hoeven ze voorlopig niet te vrezen dat ze hun coach sinds jaar en dag verliezen: “Bij RUS en bij dames rugby ligt mijn hart. Voorlopig ben ik van plan mijn hart te volgen”’, lacht ze desgevraagd.

Uitdagingen in Nederland
Toch lonkt er ook een mooie positie aan de horizon. Met het vertrek van de dames bondscoach van Nederland en het aanstaande vertrek van Gareth Gilbert, de huidige bondscoach van de heren, komen er wat posities vrij bij de Nederlandse teams. “Mocht daar een geschikte plek voor mij zijn, dan zal ik dat heel serieus overwegen. Thuis moet ik dan ook wel het een en ander bespreken, want ik realiseer me dat mijn partner Josje zich behoorlijk heeft weggecijferd en aangepast in de afgelopen twee jaar. Ook staat de hoogste coach opleiding, Level 4 van World Rugby, nog op mijn lijstje. Daar kan je je alleen niet voor aanmelden, daarvoor moet je door World Rugby gevraagd worden. Mocht dat voorbij komen dan liggen de knikkers weer helemaal anders. Mijn rugby toekomst ligt wat dat betreft nog helemaal open!”

Zware wedstrijd voor de boeg in Castricum
Op vrijdagavond 26 april om 20.00 uur komt het voorwaartsen pack, de 900 kilo aan spieren die de strategieën van Haverkorn in praktijk brengen, in actie tegen de nummer 4 op de nationale ranglijst CAS RC. In Castricum zullen de Leidse rugbyers het volle aantal wedstrijdpunten binnen moeten halen om de koppositie in het klassement over te nemen. “CAS RC onderschatten we absoluut niet. Een uitwedstrijd bij CAS is altijd lastig. Ook zij hebben, net als DIOK, een trouwe schare aan supporters die het verschil kunnen maken. We bereiden ons dan ook heel goed voor”, wil Haverkorn , die hoopt op een groot leger aan DIOK-supporters, nog even kwijt. De uiteindelijke nummers één en twee zullen strijden om het landskampioenschap op 18 mei in Amsterdam.

Leiden Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×