Universiteit houdt Singelpark bij Sterrewacht op slot wegens ligplaatsenruzie met gemeente

46

De ontwikkelaar die in opdracht van de Universiteit Leiden enkele jaren geleden begon aan het woningbouwproject ‘Aan de Sterrewacht’ had het de geïnteresseerden nog zo voorgehouden. Direct achter de kapitale stadsvilla’s zouden steigers komen met ligplaatsen voor sloepjes van de toekomstige bewoners was ook te zien op impressies in de verkoopbrochure en op de website. Die laatste bestaat overigens niet meer. Het is nu een sekssite.

Deze diashow vereist JavaScript.

Welkom in het Singelpark staat eer uitnodigend op een bordje voor het hermetisch afgesloten hek.

Nu, twee jaar nadat de huizen werden opgeleverd, zijn er niet alleen geen ligplaatsen, maar kunnen de bewoners zelf geen gebruik maken van het Singelpark ter plaatse. De Universiteit Leiden heeft het park tussen woningen en water hermetisch afgesloten en is niet van plan om daar iets aan te veranderen, zolang de gemeente Leiden weigert om de ligplaatsvergunningen af te geven.

Waarom de gemeente die ligplaatsen tegenhoudt is onduidelijk. Een woordvoerder laat aan de redactie van Sleutelstad slechts weten dat de gemeente en de universiteit met elkaar in gesprek zijn over een aantal afrondende werkzaamheden. Dat excuus gebruikt de universiteit ook voor het laten zitten van de ketting met hangslot. “We hadden de aannemer klaarstaan om het project af te maken, maar omdat de gemeente de vergunningen voor een aantal andere zaken maar niet afgeeft, kan dat niet. Het is ons ook een doorn in het oog”, meldt projectleider Theo Kes van de universiteit.

Ook woordvoerder Caroline van Overbeeke van de Universiteit Leiden wijst naar de gemeente: “Zodra de benodigde vergunningen zijn afgegeven, kunnen we door”, meldt ze zonder te beamen dat het om ligplaatsvergunningen gaat. Op de vraag of de universiteit het park nu op slot houdt als drukmiddel naar de gemeente, gaat ze niet in.

Spraakzamer is Conny Broeyer. Als voorzitter van de ‘Vrienden van het Singelpark’ weet ze van het geschil tussen universiteit en gemeente. Ze is wel verbaasd dat het nieuwste stuk singelpark nog steeds op slot zit. “Het was de bedoeling dat er voordat het voorseizoen begint een oplossing zou zijn’. Dat vaarseizoen is inmiddels alweer een paar weken oud.

Vanavond vroeg PvdA-fractievoorzitter Gijs Holla in de gemeenteraad aan wethouder Yvonne van Delft wat er aan de hand is rond dit stukje Singelpark. Veel wilde ze er niet over kwijt omdat gesprekken gaande zijn. “Maar het is niet conform de afspraken die we met de universiteit hebben over het Singelpark”.

Omwonenden die niet direct aan het water wonen maar in de woontoren of aan de zijde van de Sterrenwachtlaan balen inmiddels flink van de hele situatie. Hun buren die direct aan het park wonen kunnen wel gebruik maken van het Singelpark, omdat hun tuinen daarop uitkomen. Sommigen hebben uit protest zelfs al illegaal een sloep voor hun deur gelegd, om de druk op te voeren. Dat zorgt onder meer voor verdeeldheid in de straat. Het koppelen van de ligplaats-vergunning aan het openstellen van het park vinden ze onjuist. Het een heeft immers niets met het ander te maken.s

Sommige bewoners zijn het wachten op een ligplaatsvergunning zat en hebben hun sloep gewoon neergelegd.

Delen

46 reacties

    • Jullie zijn onverdraagzaam, intolerant en jaloers. Je moet je schamen, die huizen zijn verkocht met ligplaats, dus als je niet weet hoe het zit, hou dan je mond !

     • Beste Qanukje,
      Als je niet weet hoe de gemeentelijke regels voor de afgifte van ligplaatsvergunningen zijn, houd dan zelf je mond. Dat de universiteit de kopers heeft bedrogen daavoor moet je bij de universiteit zijn en niet bij de gemeente. Vraag gewoon een vergoeding voor de niet geleverde ligplaats en wees boos, maar stil.

 1. Er is een duidelijke tendens om voor alles en nog wat een omgevingsvergunning te eisen, ook voor een ligplaats en daar dan ook nog een flink bedrag voor te vragen terwijl dat wettelijk helemaal niet vereist is.

 2. Rob Strang

  Lekker slim ook om huizen voor de hoofdprijs te verkopen incl aanlegsteiger terwijl de vergunning voor de ligplaats nog niet eens rond is…. en dan nu druk zetten bij de gemeente door dit stuk singelpark op slot te houden… ik zou zeggen Universiteit Leiden schaam je en zorg dat je je zaakjes op orde hebt voordat je überhaupt gaat starten met een project als dit! Nu zijn de bewoners de dupe..

 3. Marcellus_B op

  Dit belooft veel goeds voor wanneer de universiteit eenmaal het doelenterrein in haar klauwen heeft. Die campus voor de geesteswetenschappen gaat op slot en dan zal ook dat deel van Leiden slechts toegankelijk zijn voor de boven-ons-gestelden en buitenlandse sneeuwvlokjes.

 4. Inmiddels heeft een eigenaar gelijk maar de vraagprijs verhoogd van 950.000 naar 1.000.000 voor een huis zonder ligplaats.

 5. Moeten de huiseigenaren maar een claim indienen bij de verkoper. De gemeente heeft geen schuld. Als bewoners Witte Singel bezwaar maken winne zij dat bij de Hoge Raad. Geen wonder dat de gemeente op de rem trapt.

  • Martin Van de Wardt Olde Riekerink op

   Bij de Raad van State. Of ze het winnen is nog niet duidelijk

 6. DeHeerGroen op

  De Universiteit moet niet met ligplaatsen in de weer. Daar is het niet voor aangenomen. Ze beheerst het stadsleven teveel. Een woonwijk is afgebroken om ruimte te maken voor de ambities van de Universiteit. De Gemeente moet gewoon blijvend nee zeggen en de schofterige Universiteitsbestuurders op hun plek zetten.

 7. Ordinaire chantage en weer een buitengewoon aanmatigend optreden van het lompe universiteitsbestuur, pardon, Board of the University. Zo veel mogelijk geld vragen voor percelen, eigenaars van de nieuwe huizen ten onrechte beloven dat er aanlegsteigers komen en dan de gemeente de schuld geven als blijkt dat daarvoor een vergunning nodig is, waar wat haken en ogen aan zitten. Want ja, dat er ook een niet-universitair Leiden is en mensen zijn met andere belangen was de eenkennige nietsnutten ontgaan. Vervolgens konden ze niets beters bedenken dan zich gedragen als een drammerig en verwend kind dat niet onmiddellijk z’n zin krijgt. Sodemieter toch op, stelletje arrogante hufters!

  • Ik dacht dat de renovatie van de oude sterrewacht gefinancierd is door de verkoop van dit stuk grond. Dus volgens mij een manier van de universiteit om historisch erfgoed te behouden en bereid is daarvoor grond te verkopen in plaats van haar hand op te houden. Wat mij betreft goed bestuur.

 8. Het lijkt me dat er sowieso niet genoeg ligplaatsen zijn voor álle bewoners. Dat worden nog een paar leuke afleveringen voor de Rijdende Rechter :). Snel opengooien dit stuk met lelijke baksteen gekleurde rijtjeshuizen. En oja, doorvaren bij het Nuon terrein mag er nu ook wel eens eindelijk doorheen komen!

  • Jammer dat je het niet mooi vind. Het geeft jou echter niet het recht om op te roepen to sloop of erger nog het veroordelen van de bewoners! Dit kan echt niet. Het is zo onverdraagzaam, wat jullie allemaal durven te schrijven!

   • Huh? Waar roep ik op dat het gesloopt moet worden? Welnee. Ook de bewoners veroordeel ik niet. Hoop dat iedereen hier snel kan doorlopen en naar ze zwaaien als ze in hun tuintjes zitten 🙂
    Ik vind het wel erg lelijke rijtjeshuizen. Foutje van de architect in deze verder unieke omgeving.

   • O ja, klaarblijkelijk heb je zelf ook een boot……. doorvaren bij het
    Nuon terrein doe je zeker weten met een boot toch? Ligt iemin de Witte Singel aan de kant van de weg?

    • En waarom is er geen ruimte voor alle bootjes? 12 huizen hebben recht op een ligplaats, dus wat zeur je nou? de strook langs het water is lang genoeg.

     • Aan de lengte te zien van de twee sloepen die er nu liggen gaat het niet passen. Maar misschien heeft niet iedereen een 7 meter + lange sloep.

     • Houd nou toch op met dat gezeur. Er is geen recht op een ligplaats. Waarom zouden de paar bewoners van de “huizen aan het water” buiten de gemeentelijke regeling omtrent particuliere ligplaatsen vallen. Ga lekker klagen bij de verkoper omdat die beloftes heeft gedaan waar hij niet over gaat.

    • Ja natuurlijk heb ik een boot, anders had ik die illegale bootjes nog niet zien liggen bij de nieuwe rijtjeshuizen 🙂
     Maar doorvaren bij Nuon maakt het Singelpark inderdaad helemaal compleet! En uniek in de wereld. Evenals het stukje bij Kort Rapenburg en de Korte Mare / Lange Gracht: opengooien en doorvaren 🙂 !

   • Bent u de vertegenwoordiger(ster) van alle sloep eigenaren die graag een vergunning willen?

 9. Die sloepen liggen er niet illegaal. Je durft wel t wel te zeggen. Er is in de bouwvergunning mee ingestemd (gemeente), de gemeenteraad heeft er mee ingestemd (aangewezen in 2018), de uni is eigenaar van de strook en heeft de bewoners tostemming gegeven asn te leggen. De APV is duidelijk, er is geen grond voor bezwaar, er is alleen de zgn willekeur van een gemeenteambtenaar die gewoon koste wat kost wil tegenhouden. Zodra de strook gereed is, gaat het wandelpaadje open voor publiek. Geduld is een schone zaak…… 😁

  • Illegaal is een feit. Ook in het artikel wordt duidelijk aangegeven dat er: “illegaal een sloep voor hun deur gelegd” is gelegd. Verder verwart u bouwvergunning met ligplaatsvergunning.

   Verder wordt ook nog aangegeven dat de kans dat een bezwaar gegrond wordt verklaard (als er al een vergunning gaat komen) erg kansvol is. Ik zou als bewoner de Uni aanklagen (die niets heeft te zeggen over de bestemming), zij hebben knollen voor citroenen verkocht…
   Wat me trouwens ook opvalt is dat het geen volwaardige aanlegsteiger is, maar een kleine, slecht afgewerkte rand, waartegen je boot veel schade kan oplopen.

   • Heel juist Rik. Laten de kopers het maar met de universiteit uitvechten. Er bestaat in Leiden geen recht op ligplaatsvergunning omdat “de universiteit dat heeft beloofd”.

 10. Voor zover ik weet is er voor normale Leidenaar – mijn definitie van mensen die geen huis van bijna een miljoen kunnen kopen – een enorme wachtlijst om een plek voor je bootje in de Leidse stadswateren te krijgen. Geen idee of dat stuk oever met water en al eigendom van de universiteit is, maar zo nee zou ik het een beetje gek vinden dat een kleine rijke minderheid zonder wachtlijst en gratis een ligplaatsje van de gemeente zou krijgen. Gewoon inschrijven en lopen naar het ligplekje dat je dan – misschien eens een keer – toebedeeld krijgt, net als alle andere Leidenaars.

  Sowieso vreemd dat er ‘straten’ in leiden zijn met een bordje: verboden toegang / privé terrein (of iets dergelijks) en zo’n groot gebied binnen de Singels tot een soort privé Centre Parks kan worden. Terwijl ik als bewoner van de Herenstraat eens over gemeentebeleid geleden meen te hebben dat erkent dat de kern van Leiden te vol is om nog verder te kunnen bebouwen en er slim en multifunctioneel met dezelfde ruimte om gegaan moet worden om voor meerdere groepen meenden verschillende soorten activiteiten dicht bij elkaar te kunnen houden en de stad voor iedereen leefbaar te houden.

  Maar goed als je een huis van een miljoen kan betalen heb je er vast zoveel belangrijker werk voor gedaan dat de grote meerderheid niet kan, waardoor je van een gemeente ook meer rechten zou moeten krijgen. Misschien toch maar eens een heel hesje aan gaan trekken? :p

  • Goede analyse. Het vreemde van dit alles is natuurlijk ook dat die rijtjeshuizen helemaal niet aan het water liggen. De grond tussen de woningen en het water is openbaar. De gemeente is daar vrij duidelijk over: “Het moet gaan om een ligplaats die grenst aan uw terrein. Bijvoorbeeld aan uw tuin”. En dat is hier niet in directe zin. De grachten zelf liggen al veel te vol, prima om hier een duidelijk statement te maken?

   • Stelletje zeurpieten ! de strook waar jullie zo graag over heen willen wandelen en willen recreeren, is eigendom van de Universiteit Leiden en NIET van de gemeente. De bewoners van die rijtjeshuizen hebben geen tuin, maar hebben toestemming van de universiteit om er gebruik van te maken aangezien ook de nooduitgangen er op uitkomen. Het is zo stom dat iedereen er maar van uit gaat dat die paar m2 openbaar gebied is, het is geen openbaar terrein, hopelijk blijft het ook zo, want die klote gemeente Leiden maakt overal een pretpark van ! Ga lekker je eigen buurt bevuilen!

    • Ah, de aap komt uit de mouw. Liever geen gewone Leidenaren voor de deur als u aan het instappen bent in de rosé ‘stinksloep’? 🙂
     Gaat toch gebeuren, het Singelpark is een feit!
     De strook is daarmee openbaar toegankelijk gemaakt in de afspraken tussen gemeente en Uni. Tot snel, met een lekker flesje Rosé voor uw deur! 🙂

 11. Nou, nou, wat een eigenwaarde dat je jezelf minder acht dan de anderen. Maar geloof, me, mensen zoals jij zullen de wereld altijd blijven verpesten. Haat, jalouzie en onbegrip, maar wees gerust jij kunt met je onverdraagzame smoel best elke dag over het paadje lopen en rondgluren. Als het aan de gemeente Leiden ligt, zal het vast niet lang meer duren voordat het pretpark wordt geopend.

  • Het gaat toch niet om haat en jaloezie? Het gaat juist om het afronden van het wereldwijde unieke Singelpark! Wat een fantastisch project toch! Het grootste park, aaneengesloten.
   Vreemd dat u als inwoner uit eigenbelang dit wilt tegenhouden en juist een pretpark met sloepen te willen…

  • Pardon?
   Met verbazing lees in u reacties. Ruziemaken geeft altijd een verliezer mevrouw. Ik hoop niet dat de hele straat zo is. Durf het park al niet meer in!

 12. Je hebt het weer niet begrepen. De bewoners hebben recht op een ligplaats, en zij houden het Singelpark niet tegen. Dat doet de gemeente Leiden zelf door hun halsstarrige houding. Fijne Paasdagen en geniet van t mooi weer ……….

  • @qanukje: Houd nou toch op met dat zeuren. Er is voor de eigenaren geen enkel recht op een ligplaats. Simpelweg omdat de universiteit daar niet over gaat. De gemeente heeft hiervoor een algemeen geldende verordening waar ook u zich aan dient te houden. En voor het bedrog door de universiteit moet u zich echt vervoegen bij de universiteit.

 13. De gemeente is denk ik wel betrokken geweest bij de deal gelet op het enthousiaste verhaal van toenmalig wethouder Laudy bij een officiële happening bij de eerste paal of zo iets. Hij heeft toen uitdrukkelijk over de aanlegplaatsen voor de bootjes van de bewoners gesproken. Probleem is echter dat de gemeente bij de opstelling van de nieuwe ligplaats verordening het verlenen van ligplaatsvergunningen langs deze particuliere wal niet goed heeft geregeld. Volgens mij is hiervoor een wijziging van de verordening nodig. Dat heeft nogal wat voeten in de aarde.

  • Harry, Mooi gesproken. Die aanpassing zal er de komende jaren niet komen gezien de doorlooptijd bij het tot stand komen van de huidige regelgeving. De universiteit is gewoon bezig geweest een huid te verkopen en heeft vergeten om de beer te laten schieten. Hiervoor zouden de kopers misschien recht hebben op een schade vergoeding van de verkoper, maar niet op een ligplaats. Zij kunnen zich net als alle andere mensen natuurlijk wel op de wachtlijst zetten zoals democratisch is afgesproken in Leiden.

  • Helemaal juist!
   Het blijft daarom zeer onbegrijpelijk waarom Vastgoedbeheer Universiteit Leiden gekozen heeft voor de route van vertraagd aanleggen van het Singelpark en niet afbouwen van de omgeving rondom de Sterrenwachtlaan en 5de
   Binnenvestgracht.

 14. Door al dit gedoe is er wel mooi extra tijd om het foutgespelde bord naast het afgesloten hek aan te passen. Het is Sterrewacht en niet SterreNwacht. De straat heet sterreNwacht en het instituut/gebouw heet Sterrewacht. Het park is toch niet naar een straat vernoemd maar naar onze mooie Sterrewacht (op z’n leids zonder n).

 15. Het is echt erg dat jullie je medebewoners zo behandelen, het is stemmingmakerij en gekonkel van ambtenaren die het gewoon niet goed geregld hebben. De bewoners van de appartementen en de woningen langs het water zijn de vijandige houding meer dan zat. Dit is ongehoord, er wonen gezinnen met kinderen, en stellen die hard werken en fijn willen wonen. Als het pad langs het water open kan, dan gebeurt dat heus wel een keer. Maar die vijandige houding is onterecht. De strook is slechts enkele meters breed, doe s normaal zeg! Bovendien wordt het nu door de GL en de UL op directieniveau uitgevochten. Luister nog maar eens naar het Singelparklied………gaat over de veilgheid en het water.
  https://www.youtube.com/watch?v=lVvBSQCO-xA&feature=youtu.be&fbclid=IwAR2mAcnfBftABNtPliE0qe_m8zA_o0CUr3Q1cBleI-A3V7cchPtkBzlkBqM
  Het Singelparklied, is voor alle bewoners

 16. Ten eerste geloof niet alles wat de krant schrijft en dit Sleutelstad medium is een anonieme manier van oorlogvoeren. Aanspreekpunt is Chris de Waard, journalist en weet alles al toch?

  • Beste Qankje, ik begrijp best dat u zich belazerd voelt omtrent de loze beloften van de universiteit. Dit moet u echter niet de gemeente en de Leidse bevolking aanrekenen. De gemeente zal ook best iets niet helemaal corrects gezegd hebben omtrent de ligplaatsen. Maar de bedoeling daarvan was dat ze hoopten dart er daar misschien ligplaatsen zouden kunnen komen welke dan aan het bestand van ligplaatsen worden toegevoegd om volgens de volgorde van de wachtlijst toebedeeld te worden. Echter het tot ligplaats bestempelen is al een hele toer die minimaal enige jaren in beslag kan nemen. Vervolgens gat de toewijzing ook nog even duren. Ik raad u aan om u zo snel mogelijk op de wachtlijst te laten zetten om voor de eventuele toewijzing in aanmerking te komen. Voor de sloepen die nu illegaal in het Leidse water liggen (hoewel dus legaal tegen de universiteit wal) geld dat zolang ze in het stadswater liggen er gehandhaafd zal worden zoals dat overal in de stad bij particuliere wal zonder gemeentelijke ligplaats gebeurt. Hier zijn al handhaving verzoeken voor gedaan welke de dienst handhaving gaat onderzoeken.
   Wel erg jammer dat u dat echt niet wilt begrijpen. Het is niet anders.

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline