In de brochure van de ontwikkelaar lagen de sloepjes te stralen in de zon. Nu werpt een ruzie over ligplaatsen een schaduw over afgesloten het park.

Universiteit houdt Singelpark bij Sterrewacht op slot wegens ligplaatsenruzie met gemeente

De ontwikkelaar die in opdracht van de Universiteit Leiden enkele jaren geleden begon aan het woningbouwproject ‘Aan de Sterrewacht’ had het de geïnteresseerden nog zo voorgehouden. Direct achter de kapitale stadsvilla’s zouden steigers komen met ligplaatsen voor sloepjes van de toekomstige bewoners was ook te zien op impressies in de verkoopbrochure en op de website. Die laatste bestaat overigens niet meer. Het is nu een sekssite.

Welkom in het Singelpark staat eer uitnodigend op een bordje voor het hermetisch afgesloten hek.

Nu, twee jaar nadat de huizen werden opgeleverd, zijn er niet alleen geen ligplaatsen, maar kunnen de bewoners zelf geen gebruik maken van het Singelpark ter plaatse. De Universiteit Leiden heeft het park tussen woningen en water hermetisch afgesloten en is niet van plan om daar iets aan te veranderen, zolang de gemeente Leiden weigert om de ligplaatsvergunningen af te geven.

Waarom de gemeente die ligplaatsen tegenhoudt is onduidelijk. Een woordvoerder laat aan de redactie van Sleutelstad slechts weten dat de gemeente en de universiteit met elkaar in gesprek zijn over een aantal afrondende werkzaamheden. Dat excuus gebruikt de universiteit ook voor het laten zitten van de ketting met hangslot. “We hadden de aannemer klaarstaan om het project af te maken, maar omdat de gemeente de vergunningen voor een aantal andere zaken maar niet afgeeft, kan dat niet. Het is ons ook een doorn in het oog”, meldt projectleider Theo Kes van de universiteit.

Ook woordvoerder Caroline van Overbeeke van de Universiteit Leiden wijst naar de gemeente: “Zodra de benodigde vergunningen zijn afgegeven, kunnen we door”, meldt ze zonder te beamen dat het om ligplaatsvergunningen gaat. Op de vraag of de universiteit het park nu op slot houdt als drukmiddel naar de gemeente, gaat ze niet in.

Spraakzamer is Conny Broeyer. Als voorzitter van de ‘Vrienden van het Singelpark’ weet ze van het geschil tussen universiteit en gemeente. Ze is wel verbaasd dat het nieuwste stuk singelpark nog steeds op slot zit. “Het was de bedoeling dat er voordat het voorseizoen begint een oplossing zou zijn’. Dat vaarseizoen is inmiddels alweer een paar weken oud.

Vanavond vroeg PvdA-fractievoorzitter Gijs Holla in de gemeenteraad aan wethouder Yvonne van Delft wat er aan de hand is rond dit stukje Singelpark. Veel wilde ze er niet over kwijt omdat gesprekken gaande zijn. “Maar het is niet conform de afspraken die we met de universiteit hebben over het Singelpark”.

Omwonenden die niet direct aan het water wonen maar in de woontoren of aan de zijde van de Sterrenwachtlaan balen inmiddels flink van de hele situatie. Hun buren die direct aan het park wonen kunnen wel gebruik maken van het Singelpark, omdat hun tuinen daarop uitkomen. Sommigen hebben uit protest zelfs al illegaal een sloep voor hun deur gelegd, om de druk op te voeren. Dat zorgt onder meer voor verdeeldheid in de straat. Het koppelen van de ligplaats-vergunning aan het openstellen van het park vinden ze onjuist. Het een heeft immers niets met het ander te maken.s

Sommige bewoners zijn het wachten op een ligplaatsvergunning zat en hebben hun sloep gewoon neergelegd.

Leiden Maatschappij Politiek ligplaatsenruzie Singelpark


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×