(Foto: Lucas van Leydenfonds).

Thomas Berghuis benoemd tot stadscurator kunst openbare ruimte Leiden

Thomas Berghuis is namens het Lucas van Leydenfonds benoemd tot stadscurator van Leiden. Na een selectieprocedure van een maand heeft het bestuur van het fonds Berghuis aangesteld om een nieuw plan voor beeldende kunst in de openbare ruimte op te stellen en om de Lucas Art Award te organiseren. Berghuis begint zijn werkzaamheden als stadscurator op 1 mei.

Berghuis (1973) woont sinds twee jaar in Leiden en studeerde aan Universiteit Leiden Chinese Taal en Cultuur en Area Studies. Na zijn studies werkte Berghuis in verschillende landen als curator, waaronder in Australië, China, Indonesië en bij het Guggenheim Museum in New York. De afgelopen jaren heeft Berghuis als freelance curator en kunsthistoricus gewerkt met Leiden als thuisbasis.

Als stadscurator wil hij zijn affiniteit met Leiden verder ontwikkelen en heeft hij als doel de identiteit van Leiden als stad van kennis en cultuur verder naar buiten te helpen profileren. “Ik zie ernaar uit om mijn bijdrage te leveren aan deze geweldige stad, waar mijn passies voor kunst, kennis en cultuur zo goed samen komen,” zegt Berghuis in een eerste reactie.

De sollicitatiecommissie bestaande uit onder andere Rob Zwijnenberg (professor Art and Science Interactions, Universiteit Leiden) en Nicole Roepers (Museum de Lakenhal), is blij met de keuze voor Berghuis. “Met Berghuis haalt Leiden een stadscurator binnen met een imposant internationaal netwerk en werkveld. En die daarnaast, ook als inwoner van Leiden, een zeer maatschappelijk betrokken relatie met de stad heeft. Ik kijk vanuit Museum De Lakenhal zeer uit naar de samenwerking met hem,” aldus Roepers. Zwijnenberg vult aan: “Thomas is in staat om een gevolgrijke verbinding tot stand te brengen tussen wetenschap, kunst en de bewoners van Leiden. Verrassend en productief voor alle partijen.”

Ook Cultuurmakelaar Mirjam Flik is enthousiast: “Met Thomas als stadscurator zie ik mooie kansen voor de verbinding tussen cultuur, kennis én het maatschappelijke domein, ook richting Leiden als European City of Science in 2022.”

Advertentie

Cultuur Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×