Het Kamerlingh Onnes Gebouw van de Universiteit Leiden.

Zondag Dirk van Eck-lezing over Stad en Universiteit

De jaarlijkse Dirk van Eck-lezing die komende zondag wordt gehouden staat in het teken van de 444-e verjaardag van de Leidse universiteit. De Commissie Dirk van Eck van de Historische Vereniging Oud Leiden geeft daar haar eigen invulling aan. Het thema is de relatie tussen de universiteit en de Leidse samenleving. Die wordt dit keer niet ingevuld met één lange lezing, maar met vier korte inleidingen.

Over de relatie tussen de universiteit en de Leidse samenleving gedurende deze 444 jaar valt veel te zeggen. Op zondag 28 april wordt ingezoomd op de afgelopen eeuw. De inleidingen zijn de volgende:

1. Hoe een Leidse sterrenkundige, Anton Pannekoek, in Leiden geen adjunctdirecteur van de Leidse Sterrenwacht kon worden omdat hij socialist was. Inleiding door Chaokang Tai, promovendus aan de Universiteit van Amsterdam, Geschiedenis van de Fysica;

2. De ervaringen van een Leidse volksjongen bij de Leidse universiteit, door Kees Walle, bekend als actievoerder, sociaal werker en als historicus van Leiden;

3. Hoe een milieuactiegroep verbonden was met de oprichting van een universitair instituut, door Helias Udo de Haes, emeritus-hoogleraar Milieukunde aan de Universiteit Leiden, medeoprichter en eerste directeur van het Centrum voor Milieukunde aan de UL;

4. Hoe zit het eigenlijk met die hete centen die Leidse studenten naar de burgers gooiden, door Peter Burger, medewerker Media Studies bij de Letterenfaculteit, gespecialiseerd in journalistiek, broodje-aapverhalen en andere folklore.

De Dirk van Eck-lezing vindt dit jaar plaats in het Kamerlingh Onnes Gebouw aan het Steenschuur (zaal A051). De zaal is open vanaf 13.30 uur, met thee en koffie voor de bezoekers. Het programma zelf begint om 14.00 uur. De toegang is gratis.

De inleidingen duren ieder ongeveer een kwartier. Na afloop daarvan is er gelegenheid voor vragen en discussie. Na de afsluiting van het programma in het Kamerlingh Onnes Gebouw kan er in informele setting nagepraat worden over 444 jaar Stad en Universiteit.

Cultuur Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×