Bijverdienen naast Leidse uitkering als kamerverhuurder

39

Het Leidse college van burgemeester en wethouders heeft vandaag een opvallend besluit genomen. Mensen met een uitkering die wonen in een sociale huurwoning, mogen een kamer gaan verhuren aan studenten. Op die manier wil Leiden het aantal beschikbare kamers voor studenten in een keer fors verhogen. De corporaties hebben geen moeite met de proef van een jaar die per direct in gaan.

Chris de Waard sprak met wethouder Yvonne van Delft over het besluit om Leidse uitkeringsgerechtigden kamers te laten verhuren aan studenten zonder dat ze op hun uitkering worden gekort.

Vorig jaar was aan het begin van het nieuwe universitaire jaar de kamernood in Leiden zo hoog dat studenten moesten bivakkeren in tentjes op campings in de regio. Hoewel er ook in het afgelopen jaar weer de nodige studentenkamers zijn bijgekomen, is het probleem nog niet opgelost. Het aantal studenten groeit immers ook elk jaar.

Iedereen die een uitkering heeft en een kamer kan missen, mag die verhuren voor maximaal 235 euro per maand. Van dat bedrag geldt 65 euro als vergoeding voor gas, water en licht. De resterende 170 euro per maand mag onbelast als extra inkomen worden genoten zonder dat het van invloed is op de hoogte van de uitkering.

Delen
Zirkzee slaapadviesdagen

39 reacties

 1. Wilma Adan

  van de zotte ik heb me rot gewerkt voor 7 euro per uur netto en moest alles in leveren maar als het on de studenten gaat mag je er aan verdienen walgelijk

 2. Een Leids burger op

  Dat is dus eigenlijk ook een soort verkamering (TE veel mensen op een TE klein oppervlak) dus. met dus nu als huisjesmelker de minima die de studenten (ook een soort minima) gaan uitmelken. Het zal de leefbaarheid in bepaalde wijken niet bevorderen.

  • Fideel Kastroo op

   Dat heet progressie, Leidse burgert. Van Havana aan den Rijn naar Hongkong aan den Rijn nu. Als sardientjes in een blik op elkaar gepakt. Joepie, met dit lekkere Leidse linkse bestuur kan de hardwerkende burger de komende jaren nog zijn lol op.

 3. Evelijn van der Veer

  Goh, wat fijn voor de studenten. Een lekker goedkoop kamertje inclusief stookkosten en internet. En wat houdt iemand met een uitkering daar aan over? Geen bal! Wordt weer verrekend met de toeslagen. En daar moet je dan ook nog je privacy voor opgeven ook. En mensen die geen uitkering hebben met een sociale huurwoning? Mogen die ook verhuren? Vast niet.

 4. Danielle Tamminga

  Sinterklaas.. wie kent hem niet….. iedereen stoppen met werken.. uitkering aanvragen en een kamer aan een student verhuren voor 300 euro….. leuk zakcentje

  • Jan Leydenaar op

   Wat een oerdomme reactie. Als je stopt met werken krijg je geen uitkering. En je mag nu al – als je in een eigen huis woont – kamers aan studenten verhuren. Is belastingvrij. Daarom kopen zoveel welgestelde ouderen huizen op: om in studio’s te vertimmeren en te verhuren aan jonge mensen die nog geen vermogen hebben opgebouwd.
   Daarom is het plan van deze wethouder best wel goed. Niet langer de rijke vastgoedinvesteerders en huisjesmelkers van de belastingvrije huuropbrengsten laten profiteren maar mensen die het niet breed hebben.

 5. Bebete Indarte

  Dat is een socialistisch besluiten en dat geldt alleen voor de armen, natuurlijk. Voordeel een paar centjes bij. Nadeel een student, een onbekend in je familie.

  • Jan Leydenaar op

   Nog zo’n onnadenkende reactie. Enige tientallen huisjesmelkers bezitten in Leiden honderden en honderden panden waarvan de woonruimte voor veel geld wordt verhuurd. Die honderdduizenden euro’s die daarmee worden verdiend zijn belastingvrij. Wat is er mis mee als onder duidelijke voorwaarden mensen aan de financiële onderzijde van de samenleving ook in staat worden gesteld om een paar honderd euro per maand te verdienen waarbij studenten die op zoek zijn naar een kamer, voor een redelijk bedrag een kamer kunnen huren? Voor een bezemkast bij types als C**s v*n d*r B*rg of het trio R*sd*rf, F*nn*s en T**k betaal je bij wijze van spreken het nu toegestane bedrag per vierkante meter… En als je geen kamer wilt verhuren, doe je het toch niet???

 6. Annemarie Hoorn

  Eerst denkje ja leuk, tot blijkt dat je voor de overlast maar 180 euri overhoud, en over het gevolg qua je toeslagen hebben ze het niet. Als inwonende hospita moet je ook nog een vast bedrag betalen over het gedeelte van je huis dat je verhuurd aan de belasting, wedden dat dat je huurtoeslag in gevaar brengt ? Dus trap er niet in het is gewoon een maniertje om nog meer studenten hier heen te halen.

 7. Sandra Van Alphen

  Mensen met een uitkering en inwonende kinderen (die geen woonruimte kunnen vinden) worden gekort op hun uitkering, maar een student mag je wat aan verdienen. De gemeente Leiden moet toch ook weten hoeveel jongeren de deur uit moeten omdat ze niet mee kunnen/willen betalen aan de ouders. Ik vind het een mooi initiatief maar ergens klopt het voor geen kanten.

  • De kostendelersnorm bedoel je. Ja te gek voor worden dat je aan een student in je huis wat mag verdienen en als je eigen volwassen kind nog thuiswoont je 300 euro wordt gekort in de bijstand.

 8. Barbara Pouw

  Bizar dit aan heel veel kanten😱🤔 dacht eerst, dit is een vertraagde 1april grap. Studenten betalen tegenwoordig voor een “gangkast” al dit bedrag dus lachen zich rot voor deze huurprijs. En als je nou 3 slaapkamers in je huis vrij hebt? En als de persoon met de uitkering een maand later een baan heeft gevonden, moet de student z’n kamer weer uit? Het studenten/jongeren huisvestingsprobleem is er zeker, maar dit…. bizar!

 9. Matthijs Baart

  Dus sociale huur, waar dus de belastingbetaler voor betaald mag gebruikt worden om geld te verdienen aan een student. Waar haal je het idee in hemelsnaam vandaan?! Sociale huur is er voor mensen die het nodig hebben en als je een kamer over hebt woon je te groot. Wat een totaal ridicuul idee.

 10. Laten de heren en dames bestuurders maar zelf studenten in huis nemen. Als een uitkeringsgerechtigde zijn of haar inkomen wilt verbeteren dan ga je aan het werk en neem je niet een totaal onbekende in huis voor een paar extra centen die je links of rechtsom weer moet inleveren. Belachelijk plan waarvan je op voorhand al kon raden dat het uit de koker komt van GroenLinks, wat een luchtfietserij dit.

  • Als je in de bijstand zit en een verschrikkelijke ziekte hebt en daarbij nauwelijks iets met je handen of polsen kan doen vanwege een artritis of artrose en je geen uitzicht hebt op verbetering is het toch niet erg op die manier wat bij te verdienen om ook een beetje te mogen meegenieten van de welvaart zeg maar.

 11. Eric van 't Groenewout op

  Heel goed plan. Wie dit wil, mag het gedurende een jaar proberen. Wie het niet wil, doet het niet. Vrijheid, blijheid. Gevolgen voor een uitkering heeft het niet: “De resterende 170 euro per maand mag onbelast als extra inkomen worden genoten zonder dat het van invloed is op de hoogte van de uitkering.”
  Huuropbrengsten van de door huisjesmelkers massaal opgekochte panden zijn belastingvrij. Het is goed dat nu ook een andere sociale groep profiteert van deze mogelijkheid. Het zou een deeltje van een antwoord op het kamerprobleem kunnen zijn en ook een effectieve manier van armoedebestrijding. Een groot deel van de reacties hierboven gaan ook nog eens voorbij aan het feit dat hierdoor studenten aan betaalbare woonruimte kunnen komen: voor twaalf vierkante meter betaal je in Leiden al snel 650,-. Dit zou een mooi, betaalbaar alternatief kunnen worden om tijdelijk een kamer in Leiden te vinden.
  Zie het als een interessante try-out: als het uiteindelijk niet werkt, heeft het hopelijk vele studenten een jaar lang aan betaalbare woonruimte geholpen en een groep mensen die het niet breed hebben, aan extra inkomsten geholpen.

 12. Petra Hoogeveen op

  Geldt dit alleen als je een student op kamers niet? Niet bij een Leidse jongere die woonruimte zoekt?

 13. DeHeerGroen op

  Misschien moet het college het structurele probleem van tekort aan studenten onderkomens eens bespreken met de universiteit. In plaats van symptoom bestrijding lijkt de vraag voor de hand liggender of de universiteit niet al over haar grenzen is gegaan bij aannamen van nieuwe talenten … Maar dit College laat haar oren hangen naar wensen en nukken van de universiteit vanwege het “prestige”dat die universiteit zou opleveren or de stad. Studenten worden vreselijk voorgetrokken. Daarom ben ik het helemaal eens met mw Hoogeveen die zich afvraagt of de beschikbare kamers ook aan anderen mogen worden onderverhuurd.

 14. Fred Versteeg

  In alle steden met veel studenten (universiteiten, HBO en MBO) is een groot gebrek aan woonruimte voor studenten. Het snel bijbouwen van studentenflats zie ik niet gebeuren. Maar zou het verhuren van kamers door wie dan ook aan wie dan ook- dus ook werkende jongeren, gescheiden mensen die tijdelijke woonruimte zoeken etc) landelijk fiscaal aantrekkelijker kunnen worden gemaakt? Dat lijkt mij meer zoden aan de dijk te zetten.
  Toen ik ging studeren in 1980 had je nog heel veel particulieren die één of twee kamers verhuurden. Dat is in de twee decennia daarna door allerlei maatregelen en overdreven voorschriften (o.a. belasting, veiligheid, brandtrappen e.d.) onaantrekkelijk gemaakt.
  Dit is een druppel op de gloeiende plaat die voor de verhuurders niet aantrekkelijk is, omdat zoals menigeen hier al schrijft gekort zal worden via minder huur- en zorgtoeslag. Nog los van de vraag wat je doet met de bestaande gevallen als het experiment na 1 jaar ophoudt. Volgens mij mag je die student volgens de huurwet niet zomaar op straat zetten, maar dan word je alsnog gekort op de uitkering.

 15. Werkende jongere thuis wonend op

  Goed dat de gemeente creatief mee denkt om de woningnood op te lossen maar vele ouders in en niet in de bijstand hebben al hun studerende of werkende kinderen thuis wonen of weer thuis wonen omdat er geen huisvesting voor de jonge starter genoeg is. De afgestudeerde student komt steeds vaker weer terug naar het ouderlijk huis. Ze moeten wel want de particuliere kamer/ etage huren zijn schrikbarend hoog als je al iets kan vinden. Het is fijn dat er zoveel studenten naar Leiden komen om te studeren en prachtige huisvesting voor ze worden gebouwd. Er is veel scheef huur omdat de afgestudeerde niet kunnen doorstromen. Kortom bouwen! Kleine woningen met betaalbare huur voor werkende jongeren, komen er heel veel kamers vrij!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline