Het kamerplan komt uit de koker van wethouder Yvonne van Delft. (Foto: Chris de Waard).

Bijverdienen naast Leidse uitkering als kamerverhuurder

Het Leidse college van burgemeester en wethouders heeft vandaag een opvallend besluit genomen. Mensen met een uitkering die wonen in een sociale huurwoning, mogen een kamer gaan verhuren aan studenten. Op die manier wil Leiden het aantal beschikbare kamers voor studenten in een keer fors verhogen. De corporaties hebben geen moeite met de proef van een jaar die per direct in gaan.

Chris de Waard sprak met wethouder Yvonne van Delft over het besluit om Leidse uitkeringsgerechtigden kamers te laten verhuren aan studenten zonder dat ze op hun uitkering worden gekort.

Vorig jaar was aan het begin van het nieuwe universitaire jaar de kamernood in Leiden zo hoog dat studenten moesten bivakkeren in tentjes op campings in de regio. Hoewel er ook in het afgelopen jaar weer de nodige studentenkamers zijn bijgekomen, is het probleem nog niet opgelost. Het aantal studenten groeit immers ook elk jaar.

Iedereen die een uitkering heeft en een kamer kan missen, mag die verhuren voor maximaal 235 euro per maand. Van dat bedrag geldt 65 euro als vergoeding voor gas, water en licht. De resterende 170 euro per maand mag onbelast als extra inkomen worden genoten zonder dat het van invloed is op de hoogte van de uitkering.

Advertentie

Leiden Politiek kamerplan_uitkering


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×