Ad van Liempt. (Foto: Keke Keukelaar).

Ad van Liempt hoofdspreker bij dodenherdenking in Pieterskerk

Net als de afgelopen jaren wordt de dodenherdenking van Leiden aanstaande zaterdag gehouden in de Pieterskerk. Auteur, tv-journalist, programmamaker en historicus Ad van Liempt (69) is hoofdspreker. Van Liempt is auteur van veel boeken over de Tweede Wereldoorlog en is daarnaast ook bekend als geestelijk vader van het televisieprogramma Andere Tijden. Van Ad van Liempt verschijnt begin mei het boek Gemmeker, commandant van kamp Westerbork. Hij hoopt op 9 mei op zijn boek, in proefschriftvorm, te promoveren. Thema van zijn herdenkingsrede: “Aan wie denk jij vandaag om 8 uur?” Aanvang van de dienst is 18.30 uur.

Muzikale medewerking aan de herdenkingsdienst wordt verleend door de Leidse C.O.V. Ex Animo, die dit jaar haar honderdjarig bestaan viert. In dat kader zingt Ex Animo, onder leiding van dirigent Wim de Ru, zowel in de Pieterskerk als bij de herdenking bij Het Haagsche Schouw in de middag van 4 mei.

Ten tijde van de Tweede Wereldoorlog was Herman de Wolff, die het koor vijftig jaar lang heeft geleid, de dirigent. Hij woonde in Rotterdam en heeft daar de oorlog van zeer nabij meegemaakt. Tijdens de bombardementen op de binnenstad van Rotterdam beleefden de burgers vele angstige uren en in die dagen schreef De Wolf de compositie Dona nobis pacem, die nu in de Pieterskerk zal worden gezongen. In de compositie klinkt de roep om vrede, zowel vreedzaam als wanhopig, door. Het orgel van de Pieterskerk wordt bespeeld door organist Erik van Bruggen.

Na afloop van de dienst volgt een Stille Tocht vanaf de Pieterskerk naar het Bevrijdingsmonument bij molen De Valk. Op die plaats worden de gebruikelijke twee minuten stilte in acht genomen, waarna de Leidse stadsdichteres Marianne van Velzen een gedicht zal voordragen. De muzikale omlijsting bij het monument wordt verzorgd door K&G 3.

Haagsche Schouw
Op 4 mei worden traditiegetrouw ook de 51 jonge militairen herdacht, die bij het Haagsche Schouw zijn gesneuveld bij de inval van de Duitsers op 10 mei 1940. Spreker is dit jaar is Joris Voorhoeve, voormalig minister van Defensie en voormalig fractieleider van de VVD in de Tweede Kamer.

De laatste veteraan en overlevende van deze ‘Slag om de Residentie’, de nu 98-jarige heer W.L. Witvliet, zal de namen van de 51 gestorven medestrijders voorlezen. De burgemeesters van Leiden, Oegstgeest , Voorschoten en Katwijk zullen bij de herdenking aanwezig zijn.

Muzikale medewerking verleent de Band of Liberation en C.O.V. Ex Animo, die sterke binding met het monument heeft. In 1941 werden – met toestemming van de Duitse bezetter – bij het monument bij Het Haagsche Schouw voor het eerst de Nederlandse militairen herdacht die in deze omgeving sneuvelden. Bij deze unieke herdenkingsgelegenheid mocht alleen het Leidse koor Ex Animo zingen. Het koor werd honderd jaar geleden opgericht als kerkkoor en hierdoor kon Ex Animo ten tijde van de bezetting doorgaan, omdat aansluiting bij de zogeheten Duitse Kulturkammer niet verplicht was.

Na het welkomstwoord door Ton Kohlbeck, voorzitter Stichting Dodenherdenking Leiden, worden de namen van de gevallenen voorgelezen, gevolgd door de toespraak van Joris Voorhoeve. De bijeenkomst wordt besloten met twee minuten stilte, het Wilhelmus, een bloemlegging en défilé. Aanvang 4 mei 15.00 uur bij het monument Het Haagsche Schouw.

Het volledige programma van bovenstaande herdenkingen op 4 mei staat op www.dodenherdenkingleiden.nl.

Monument de Naald in De Kooi
Naast de twee bovengenoemde herdenkingen, vindt in Leiden-Noord ook de jaarlijkse dodenherdenking plaats bij monument ‘de Naald’ in de Atjehstraat. Deze herdenking wordt georganiseerd door woningcorporatie de Sleutels ter nagedachtenis aan de slachtoffers die gevallen zijn in de Tweede Wereldoorlog. In het bijzonder wordt dan stilgestaan bij het lot van de leden van de voormalige woningbouwvereniging ‘De Eendracht’, een van de voorgangers van De Sleutels.

Programma

14.00 – 16.00 uur    Gelegenheid tot afleveren bloemen Driftstraat
(Baptistenkerk, Driftstraat 49a)

16.45 uur      Ontvangst van de gasten in de Baptistenkerk
17.15 uur      Stille tocht naar het monument

17.30 uur      Opening van de plechtigheid (Gerda van den Berg)

Toespraak loco burgemeester Marleen Damen
Oplezen Namen op de Naald
Voordragen gedichten door leerlingen van de OBS ‘De Viersprong”
Last Post, door een trompettist van K&G

Twee minuten stilte

Gelegenheid tot het leggen van kransen/bloemen
Sluiting van de plechtigheid (Gerda van den Berg)

Het is mogelijk om tijdens de plechtigheid bloemen te leggen bij de Naald.

 

Advertentie

Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×