Feestelijke viering Koningsdag in Leiden ondanks kou en regen

Het weer zat zaterdag bepaald niet mee tijdens Koningsdag, maar dat weerhield veel mensen er uiteindelijk niet van om erop uit te gaan. In de ochtend was hert nog wat rustig bij de verschillende activiteiten, maar in de loop van de dag wist het publiek de weg naar de verschillende activiteiten toch wel te vinden. Alleen bij de Lammermarkt kwam het feest pas ’s avonds echt goed op gang toen dj Paul Elstak plaats nam achter de ‘wheels of steel’.

Deze diashow vereist JavaScript.

Vrijdagmiddag werd Koningsdag al een beetje afgetapt tijdens een ‘Oranjeborrel’ bij Quintus waarbij onder andere de dragers van een lintje waren uitgenodigd.

In de wijken waren zoals elk jaar vooral veel activiteiten voor kinderen. In de Mors, Leiden Zuid-West, de Professorenwijk en dit jaar voor het eerst ook in de Stevenshof waar rond het Koeienveld een vrijmarkt was opgetuigd waar de kinderen uit de buurt hun spulletjes te koop aanboden. De ouders hadden ondertussen regelmatig hun handen vol aan het afdekken van de koopwaar met zeilen als er weer een buitje naar beneden kwam. Ook de dekzeilen van de marktkramen werden goed in de gaten gehouden, maar toch kon niet worden voorkomen dat er af en toe een op de grond belandde als een windvlaag er grip op kreeg.

Deze diashow vereist JavaScript.

De twee festivalterreinen bij de Nieuwe Rijn en de Lammermarkt trokken vooral wat vroeger in de middag veel minder bezoekers. Met name door het koude en natte weer. Later werd het alsnog gezellig druk.

Deze diashow vereist JavaScript.

Om 11.45 uur werd Koningsdag door locoburgemeester Yvonne van Delft officieel geopend op de pontons bij de Nieuwe Rijn. Gymsport Leiden luisterde de opening op met spectaculaire demonstraties.

Bij studentenvereniging Quintus aan de Boommarkt gingen de voetjes van de vloer bij het optreden van ABBA.

Deze diashow vereist JavaScript.

In het centrum deden weer veel kinderen mee aan het Gouden Petje. De kinderversie van het straatmuzikantenconcours dat altijd tijdens de Lakenfeesten wordt gehouden. In het Trouwstraatje deelde locoburgemeester Van Delft de prijzen uit.

De traditionele rondgang langs de verschillende activiteiten door het bestuur van de Oranjevereniging en bestuursleden van de grote studentenverenigingen stond dit jaar niet onder leiding van burgemeester Lenferink. Die las ziek op bed. Zijn taken werden zaterdag waargenomen door locoburgemeester Yvonne van Delft die zichtbaar plezier beleefde aan het oranje rondje door de stad.

Delen
heropening sligro Leiden

Reageren is niet (meer) mogelijk.

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline