Mees van Oord maakt een try. (Foto: Thijs Gerardus, wedstrijdverslag: Welmoet Lugt).

Leidse Rugbyers pakken koppositie in Ereklasse

DIOK heeft de koppositie in de ereklasse rugby gepakt. CAS RC werd met 24-43 verslagen. DIOK heeft drie punten voorsprong op de nummer twee RC Hilversum dat evenveel punten heeft als de nummer drie RC ’t Gooi. De Leidse rugbyers zijn nu slechts twee wedstrijden verwijdert van een finaleplek om de landstitel.

In verband met het drukke speelschema van de Ereklasse, maar ook de interlands van de nationale selectie, vond de beladen wedstrijd tussen CAS RC en RC DIOK plaats op de avond voor koningsdag. Voor beide teams is het een belangrijke wedstrijd. Bij winst neemt DIOK de leiding in de Ereklasse. Voor CAS RC is de vierde plaats in het klassement binnen handbereik. Die positie garandeert een ticket voor de BeneCup, die begin volgend seizoen zal plaatsvinden. De wedstrijd wordt afgetrapt door de Castricummers.

De toeschouwers worden direct getrakteerd op geweldig aanvallend spel van beide ploegen. De spelers zoeken de ruimte, maar kleine foutjes worden aan beide kanten onmiddellijk afgestraft. Het tempo van de wedstrijd is moordend. Castricum krijgt een penalty mee op de 5 meter lijn van DIOK. Ze kiezen voor een scrum. Uit die scrum pakt een speler van CAS de bal handig op en scoort tussen de palen. De conversie is raak, 7-0. DIOK reageert direct. Winger Daan van der Avoird breekt door, maar wordt de verdediging van Cas gestopt. Dan ziet Oliva Sialau een gat, passt naar Ben Woods die in de verre hoek de try maakt. Kicker Ilie Greeve maakt zijn reputatie waar en benut de lastige conversie. Er staan vijftien minuten op de klok en de stand is weer gelijk, 7-7.

DIOK domineert de scrum
Diok krijgt aanvallend een penalty mee en gaat voor de palen. De bal gaat net langs en verandert niets aan de score. De ploegen zijn aan elkaar gewaagd. CAS heeft een jonge ploeg en is goed op snelheid. DIOK heeft de sterkere scrum en creëert daarmee een flink aantal penalty’s tegen CAS. Uit een aanval met verschillende fases scoort Ross Bennie-Coulson, captain van de Leidenaren, een try. De conversie is raak en DIOK neemt de leiding, 7-14.

DIOK komt goed in haar spel. Met een mooie break over het middenveld forceert Manuel Cardoso Pinto een opening. Hij passt vervolgens naar Daan van der Avoird die doet waar hij goed in is: try’s maken. De conversie gaat net naast, de stand is 7-19. Iets later volgt een prachtige break van Sialau die het halve veld over rent. Thom de Ruijter neemt de bal over en steekt vervolgens de andere helft over. Hij scoort knap tussen de palen. De conversie is raak, 7-26.

CAS laat het er niet bij zitten en gaat weer in de aanval. Een dodelijke tackle van Bennie-Coulson maakt daar voorlopig een eind aan. Iets later maakt Diok verdedigend een overtreding. CAS kiest voor de scrum, maar die heeft niet het resultaat waar ze op hopen.

Verdiende try voor CAS
Met nog drie minuten tot de rust neemt CAS weer het initiatief. Vlakbij de tryline van de bezoekers krijgen ze de scrum mee. Er valt een gele kaart voor DIOK, die tien minuten met een man minder verder moeten. Het lijkt DIOK niet te deren, de ploeg laat vervolgens prachtig aanvalswerk zien. Een formidabele break van Sialau lijkt in een try te eindigen, maar de referee geeft aan dat er een voorwaartse pass aan de basis van de aanval stond. Inmiddels is de reserve tijd van de eerste helft ingegaan. CAS blijft druk uitoefenen op de Leidenaren en het werken wordt beloond. Een knappe try is het resultaat. De conversie gaat naast. De ruststand is 12-26.

Bennie-Coulson scoort tweemaal
Net na rust incasseert CAS een gele kaart voor een hoge tackle. Na een intense strijd vlakbij de tryline van de thuisploeg is Josh Steward heel dicht bij een try. Het lukt hem uiteindelijk niet, maar Bennie-Coulson scoort alsnog, na een knappe pass van Benjamin Propato Garcia. De conversie gaat net naast, de stand is 12-31. De strijd blijft in evenwicht, al komt CAS in de wedstrijd nooit gevaarlijk dichtbij de Leidse hoofdmacht. Wel blijven ze, met resultaat, aanvallen. Ze scoren weer in de verre hoek. De conversie is lastig en gaat naast, 17-31. Het tempo van de wedstrijd blijft hoog en beide partijen zijn gretig. Het massaal aanwezige publiek ziet een dynamische wedstrijd waar over en weer kansen zijn.

In de eindfase van de wedstrijd scoort Tom Altink uit een push-over-try, 17-36. Dan is het weer de beurt aan CAS. De thuisploeg zet een mooie aanval op en maakt een verdiende team try. De conversie is raak, 24-36. DIOK lijkt niet aangedaan. In een aanval, nog geen minuut later, maakt Mees van Oord de laatste try, waarbij het lijkt alsof hij door een gatenkaas loopt. De conversie van Greeve gaat op de paal maar valt toch over de lat. Hij bepaalt daarmee de eindstand op 24-43.

Stand in de Ereklasse
Met de winst op CAS RC neemt DIOK de leiding in de Ereklasse. DIOK heeft drie punten voorsprong op de nummer twee RC Hilversum dat evenveel punten heeft als de nummer drie RC ’t Gooi. HRC en CAS RC volgen met beide 19 punten en hekkensluiter zijn The Dukes. Op zaterdag 4 mei speelt DIOK thuis tegen The Dukes. De wedstrijd begint om 15.00 uur aan de Smaragdlaan in Leiden.

Leiden Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×