(Foto's: Marja van Tilburg, tekst: ZZ Leiden).

ZZ Leiden sleept records binnen

Zorg en Zekerheid Leiden heeft ook de laatste uitwedstrijd van het seizoen gewonnen. In Zwolle werd Landstede Basketbal met 70-77 verslagen. Daarmee is Zorg en Zekerheid Leiden de eerste ploeg sinds 1970-1971 die alle uitwedstrijden in de competitie wist te winnen, aldus Jacob Bergsma. Destijds viel die eer te beurt aan Levi’s Flamingo’s. Het winnen van 31 duels is een nieuw record in de ZZ-jaren. Drie nederlagen in een seizoen is een evenaring van het record van Parker Leiden (1979-1980). Nu op naar de play-offs waar Feyenoord Basketball Rotterdam dinsdag de tegenstander is.

Door de nederlaag van Landstede Basketbal afgelopen donderdag tegen New Heroes Den Bosch, was deze wedstrijd ontdaan van alle spanning. Zorg en Zekerheid Leiden kon de eerste plaats niet meer ontgaan. Dat weerhield de Zwolse supporters er overigens niet van om naar dit duel te komen.

Landstede wilde laten zien dat het ook thuis van Zorg en Zekerheid Leiden kon winnen. Zorg en Zekerheid Leiden wist van de mogelijke records af, maar wat spelers een beetje meer rust dan gebruikelijk geven kon geen kwaad. Coach Rolf Franke gebruikte in het eerste kwart al acht spelers.

Bij 10-10 (een fraaie pick & roll tussen aangever Marijn Ververs en afmaker Kenneth Simms) plaatste de Zwolse formatie aan de hand van Kaza Kajami-Keane en Noah Dahlman een 7-0 runnetje. Zorg en Zekerheid Leiden heeft dit wel vaker meegemaakt en rechtgezet, wat ook nu weer gebeurde. Maurice Watson Jr. stuurde een paar Zwollenaren het bos in, Sergio de Randamie schoot zijn gebruikelijke drietje raak en Mohamed Kherrazi zette enkele seconden voor het einde van het eerste kwart beide ploegen weer naast elkaar: 19-19.

Het tweede kwart leek een regelrechte kopie van de eerste tien minuten. Weer was het Landstede Basketbal dat een voorsprong nam van maximaal zes punten (33-27), maar opnieuw kwam Zorg en Zekerheid Leiden in de laatste drie minuten van de tweede rondgang terug. Clayton Vette en Worthy de Jong scoorden na elkaar, maar desondanks was het met nog twee minuten te gaan 36-31. Via een driepunter van Darius Thompson, een score van Watson en een score uit de aanvallende rebound van De Jong zetten de Leidse ploeg zelfs even op voorsprong. Kajami-Keane tekende één seconde voor het rustsignaal voor de gelijkmaker: 38-38.

Ook het derde kwart gaf weer hetzelfde beeld. Halverwege het kwart nam Franke een time-out bij een achterstand van 50-44. Ondanks die minuut overleg was Landstede Basketbal als eerste bij de les. Vrije worpen van Noah Dahlman zorgden voor een maximale Zwolse voorsprong van acht punten: 56-48. Een driepunter van Marijn Ververs, anderhalve minuut voor het einde van het derde kwart, luidde de ommekeer in. Tussen een and-1 van De Jong en een bommetje van Thompson wist alleen Sherron Dorsey-Walker voor Landstede nog te scoren. Zo kwam Zorg en Zekerheid Leiden terug tot 58-57.

In de openingsfase van het laatste kwart opende De Randamie meteen met een driepunter: 58-60. Via Dorsey-Walker kwam de thuisploeg nog één keer naast Zorg en Zekerheid Leiden, dat daarna steeds op voorsprong bleef. Na bijna zeven minuten schoot De Jong de Leidse ploeg met een driepunter naar 64-71. Landstede Basketbal kwam nog enkele keren terug tot drie punten, maar telkens had Zorg en Zekerheid Leiden een antwoord. Sterke drives van De Jong en vrije worpen van Vette en Thompson (die na de fout van Mike Schilder tot hilariteit van zijn ploeggenoten met een windmill wel raak dunkte, alleen telde de score niet) zorgden uiteindelijk voor de 70-77 eindstand.

Zo bleef de Leidse ploeg in de competitie ongeslagen in zeventien uitwedstrijden. Een uitstekende prestatie. Na het verwerken van alle statistieken bleken de Leidse spelers in de diverse lijstjes ook goed te scoren. Darius Thompson sloot de competitie als topscorer en beste vrije worpschutter af. Maurice Watson Jr. werd de beste aangever, gevolgd door zijn maatje Thompson. Worthy de Jong schoot zijn tweepunters het scherpst van allemaal. De international tekende voor een percentage van 67,4%.

Later bleken er nog twee prijzen de kant van Zorg en Zekerheid Leiden uit te komen. Darius Thompson werd ook Statistical MVP van de DBL. Clayton Vette werd winnaar van de Kees Akerboom Trofee 2019, een klassement dat op persoonlijke titel door statistiekeneverzamelaar Jacob Bergsma wordt bijgehouden.

Rust nemen is er nu niet bij, want de play-offs beginnen dinsdag al. Zorg en Zekerheid Leiden neemt het op tegen de nummer acht van de competitie, Feyenoord Basketball Rotterdam. Het duel in de Vijf Meihal begint dinsdag een uurtje eerder dan gebruikelijk, namelijk om 19.00 uur.