De petitie werd overhandigd aan burgemeester Emile Jaensch, die er ook een jonge boom bij kreeg. (Foto's: IJsbrand Terpstra)

Initiatiefnemers overhandigen bomenpetitie aan Oegstgeester gemeenteraad

De initiatiefnemers van een petitie voor het behoud van bomen in Oegstgeest hebben die donderdagavond aangeboden aan de Oegstgeester gemeenteraad. In de petitie wordt de gemeenteraad opgeroepen om bewuster om te gaan met de (de kap van) bomen in het dorp. Coalitiepartij Progressief Oegstgeest is blij met de petitie, maar ziet vooral ruime voor verbetering als het om communicatie naar inwoners gaat.

De petitie werd in november online gezet en heeft sindsdien ruim 4000 handtekeningen opgehaald. “Op 100 waren we eigenlijk al heel blij en met 1000 al helemaal, maar voor ons geldt gewoon: alle stemmen tellen”, aldus initiatiefnemer Cathelijne Filippo. Voorafgaand aan de maandelijkse vergadering van de gemeenteraad boden vier initiatiefnemers de 4415 handtekeningen aan aan burgemeester Emile Jaensch, die er ook nog een jonge eikenboom bij cadeau kreeg. “Hij heeft drie jaar op mijn balkon gestaan, van zaadje te plant. Ik hoop dat hij een hele mooie plek in Oegstgeest zal krijgen”, aldus Sarah den Hollander.


IJsbrand Terpstra in gesprek met initiatiefnemers Cathelijne Filippo en Noortje Bloemzaad

Met de petitie willen de bewoners de gemeenteraadsleden op het hart drukken om zich in te zetten voor het behoud van bomen in het dorp. Daarbij wijzen ze erop dat jonge bomen veel minder CO2 opnemen dan oudere bomen, waardoor herplant van gekapte bomen op de korte termijn geen gelijkwaardige vervanging is. “Het doel is een stuk bewustwording bij de gemeenteraadsleden van hoe je met je bomen om moet gaan”, legt Noortje Bloemzaad uit. “De raadsleden moeten het college controleren opdat het huidige bomenbeleidsplan goed wordt uitgevoerd, dat is tenslotte hun taak.”

Betere communicatie
Coalitiepartij Progressief Oegstgeest (PrO) is blij met de actie van bewoners en ziet daarin een belangrijke vorm van betrokkenheid. Volgens PrO-raadslid Nico Janssen is er het afgelopen jaar echter al wel veel verbeterd als het om bomen in het dorp gaat, mede door inzet van bewoners. “In de Nassaubuurt zijn bomen herbekeken en ook in de Bloemenbuurt is er een discussie op gang gekomen. Dat zijn stappen voorwaarts.” Janssen herkent zich dan ook niet in de oproep dat het college van b en w beter zou moeten worden gecontroleerd als het om het bomenbeleidsplan gaat.


IJsbrand Terpstra in gesprek met PrO-raadslid Nico Janssen

Waar Janssen wel mogelijkheid tot verbetering ziet, is de manier waarop er over de bomen in het dorp wordt gecommuniceerd met inwoners. Vorig jaar bleek communicatie al het belangrijkste punt van aandacht, maar op dat vlak is nog steeds winst te behalen, vindt de coalitiepartij. “Dat een straatboom op gegeven moment vervangen moet worden, vanwege levensduur en veiligheid, dat kan niet anders. Maar de gemeente heeft wel een taak in het uitleggen waarom dat moet en hoe dat gaat gebeuren”, aldus Janssen. “Daar zijn nog wel verbeterpunten te vinden en die gaan we ook opzoeken.”

Afgerond
Met het aanbieden van de petitie aan de gemeenteraad komt de actie van vier dorpsbewoners voorlopig ten einde, al blijft Filippo zich bezighouden met de bomen in Oegstgeest. “Als ik weer ergens iets zie waarvan ik denk ‘dit staat haaks op het bomenbeleid’ dan zal ik zo nu en dan nog best wel eens een update (bij de petitie, red.) schrijven. Maar in principe is het nu wel afgerond.”

Advertentie

Oegstgeest Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×