In 2015 kwamen de lopers in de stromende regen aan met het Bevrijdingsvuur (Archieffoto: Ivo van Spronsen).

Leidse hardlopers gaan bevrijdingsvuur ophalen in Wageningen

Twaalf lopers van de Leiden Road Runners Club halen zaterdagnacht in Wageningen een fakkel met het bevrijdingsvuur op en brengen die naar Leiden. Jose Mesman en Riek de Nobel liepen in het verleden ook mee, maar zijn nu begeleiders op de fiets. Om de lopers te behoeden voor verdwalen en ongevallen.

Mesman en De Nobel verwachten rond half elf in de ochtend aan te komen bij het clubhuis van LRRC aan de Voorschoterweg. De aankomst in de Doezastraat waar burgemeester Lenferink het vuur in ontvangst neemt, staat voor 13.00 uur gepland. Iedere hardloper uit Leiden en omstreken die zin heeft, wordt van harte uitgenodigd deze laatste drie kilometer mee te lopen en zo met velen het bevrijdingsvuur de stad in te brengen. “Kom als het kan in oranje of de Nederlandse driekleur om er een echt bevrijdingsfeest van te maken,” zeggen Mesman en De Nobel.


Sport071-presentator Gerry van Bakel in gesprek met Jose Mesman en Riek de Nobel van Leiden Road Runners Club.

De eerste keer dat LRRC meedeed aan deze nationale estafette, die het vuur vanuit de stad waar in 1945 de vrede werd getekend naar allerlei gemeenten in het land, was in 1994. Inmiddels is het een echte traditie waar lopers graag aan meedoen. Het schema is dat elke loper steeds twee kilometer loopt en dan weer even rust pakt, maar veel lopers rennen graag een stukje extra mee. “Regel is dat de loper die aan de beurt is, het tempo bepaalt. Het is geen hardloopwedstrijd, het gaat erom dat we het bevrijdingsvuur naar Leiden brengen, niet dat we een snelle tijd lopen.”

Wie niet kan meelopen, kan natuurlijk ook naar de Doezastraat komen om de lopers te onthalen. Kijk voor meer informatie over de Leiden Road Runners Club op de website.

Leiden Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×