‘Hoezo geen tijd voor vrijwilligerswerk?’

11

Vrijwilligers zijn onontbeerlijk. Binnen verenigingen, bij evenementen, maar ook bij bijvoorbeeld zorginstellingen. Toch blijkt het niet eenvoudig om vrijwilligers te werven. Niet alleen neemt de druk op vrijwilligers toe door decentralisatie en afstoting van taken van (lokale) overheden, ook neemt volgens recent onderzoek de animo om vrijwilligerswerk te doen steeds verder af.

“Eigenlijk is dat bijzonder”, vertelt Eimert van der Vliet, “je kunt zoveel plezier beleven aan je inzetten voor de gemeenschap”. De Leidse ondernemer is geen onbekende binnen het vrijwilligerscircuit. In het dagelijks leven bestiert Van der Vliet, samen met zijn broer, administratiekantoor APEK. Hij heeft daar niet een gewone werkweek, maar zet zich daar zes dagen per week, ook op zaterdag, minimaal acht uur per dag in. Daarnaast participeert hij in een slijterij in Voorschoten, waarvoor hij elke zaterdag ook nog wat uurtjes maakt, alhoewel hij hier tot zijn spijt de laatste tijd te weinig tijd voor heeft. “Ik heb het geluk dat ik gewoon heel erg leuk werk heb, ik doe het graag”, voegt hij enthousiast toe.

Voor alle organisaties waar ik meehelp heb ik sowieso een zwak
Wie dan denkt dat hij ’s avonds uitgeput op de bank ligt heeft het mis. “Ik probeer één avond per week thuis te zijn”, legt hij desgevraagd uit. Naast zijn werk is Eimert actief bij verschillende Leidse organisaties. Zo is hij als commissaris verantwoordelijk voor de pleintaptoe bij de 3 October Vereniging, is hij onder meer penningmeester bij Topsport Leiden, Rugbyclub DIOK, het Schoolfonds van het Leonardo College en voert hij de administraties van meerdere verenigingen zoals muziekvereniging Amigo Leiden, voetbalvereniging DoCoS en is hij een actieve sponsor bij ZZ Leiden, de waterpoloërs en binnenkort ook Scylla. Hij verontschuldigt zich onmiddellijk omdat hij beseft dat hij waarschijnlijk niet alle organisaties ,waar hij zijn spaarzame vrije tijd in stopt, heeft opgenoemd. “Ik doe al mijn vrijwilligerswerk daar waar mijn hart ligt, dus voor alle organisaties waar ik meehelp heb ik sowieso een zwak”, gaat hij verder.

“Als je met veel mensen een beetje doet, verzet je ook veel werk. Als bij de rugbyclub de helft van de leden, dus 300 man, elke week tien minuten belangeloos zich zou inzetten, dan zou dat vijftig uur per week zijn. Kan je je voorstellen wat je met vijftig extra manuren per week zou kunnen doen?” – Eimert van der Vliet

Op de vraag hoeveel uur hij in een dag heeft verschijnt er een glimlach op zijn gezicht. “Al mijn activiteiten zijn natuurlijk alleen maar mogelijk omdat ik een geweldige achterban heb. Het zou allemaal niet mogelijk zijn als mijn vrouw me elke avond binnen zou willen hebben. Ook op de zaak is er begrip als ik soms wat minder beschikbaar ben. Andersom is die flexibiliteit er natuurlijk ook. Als ze me thuis of op kantoor echt nodig hebben, dan gaat dat voor!”

Misschien ga ik die modelbouwauto nog wel een keer bouwen
Ondanks dat Eimert geen tijd heeft voor hobby’s, heeft hij ze toch. “Allereerst zijn al die taken die ik voor Leiden doe, eigenlijk mijn hobby. En ik zeg voor Leiden omdat ik dat ook zo zie. Ik doe het vooral om Leiden stukje bij beetje iets mooier te maken. Het is natuurlijk leuk om te doen. Ik vind het heerlijk om dingen af te ronden. Zo vind ik niks mooier dan nog even op de lege Garenmarkt (Trigon terrein) te staan, als de pleintaptoe is afgelopen. Dat hebben we dan toch maar weer mooi even geflikt, denk ik dan! Heel veel mensen hebben dan een mooie avond gehad.” Mocht hij nu in de toekomst toch nog een uurtje over hebben, dan heeft hij in zijn berging een prachtig stalen model van James Bonds Aston Martin staan, klaar om gebouwd te worden. “Die staat er al jaren en zal daar nog wel even in het plastic blijven staan vrees ik”, voegt hij er lachend aan toe.

Zorg dat je je passie er in kwijt kunt
Waarom zouden Leidenaren zich nu massaal voor vrijwilligerswerk moeten aanmelden? “Je moet helemaal niks”, zegt hij direct, “maar als je er aan begint, dan zal je merken dat het een grote invloed heeft op je gevoel voor eigenwaarde. Jouw inzet zorgt er namelijk voor dat anderen hun hobby uit kunnen oefenen, of dat bepaalde activiteiten in de zorg wel uitgevoerd kunnen worden. Daar doe je het voor. Niet voor een bedankje, maar om anderen te zien genieten. Ik vind het belangrijk om wat terug te geven aan de stad. Ik krijg namelijk ook veel van onze mooie stad. De gemeente doet veel aan kunst en cultuur en daarom heb ik er voor gekozen om me met name op het sportvlak in te zetten. Dat vind ik leuk. Dat is het belangrijkste bij vrijwilligerswerk, dat je iets zoekt waar je je passie in kwijt kunt!”

Of het hem ook wat op heeft geleverd? “Jazeker, bij al die organisaties leer je weer andere mensen kennen. Je krijgt echt een groot en divers sociaal netwerk. We komen niet allemaal bij elkaar op de koffie hoor, daarvoor hebben we het allemaal te druk, maar met sommigen heb ik echt wel een vriendschappelijke band opgebouwd. Die zou ik anders nooit zijn tegengekomen.”

Ook vrijwilligerswerk doen?
Ben je ook geïnteresseerd in vrijwilligerswerk? Kijk dan op www.i-doe.nl. Veel Leidse organisaties plaatsen hier hun vrijwilligersvacatures. Je kunt natuurlijk ook bij een vereniging of instelling in de buurt binnenlopen!

Delen

11 reacties

 1. Wim de Leeuw op

  Mooi interview met een mooie Leidse ondernemer van een kaliber waarvan we er ook in Leiden niet voldoende kunnen hebben. Een harde werker zonder blabla met een groot hart voor de stad die zijn mening en visie niet onder stoelen of banken steekt maar vooral de mouwen opstroopt en aan de slag gaat. En nog een gezellige vent ook. Mijn voornaamste punt van kritiek is dat hij ernstig eenkennig is in zijn wijnkeuze (Amarone della Valpolicella) bij de incidentele keren dat hij op alcoholconsumptie te betrappen is. ;-).

 2. Dick Barnhoorn

  Heb het meer als 40 jaar gedaan. Bij 2 Leidse Voetbalverenigingen. Altijd met heel veel plezier gedaan. Je bent altijd onder de mensen en het geeft je voldoening als je ziet dat een ander er blij van wordt. Alleen jammer dat de gemeente [Leiden] niet altijd je beste vriend is bij het vrijwilligerswerk. In de uitvoering van je werkzaamheden. Wat je toch uiteindelijk doet voor een ander. Maar laat je, door dit laatste niet ontmoedigen zou ik zeggen, er zitten zo veel mooie dingen aan het vrijwilligerswerk.

 3. zo leuk Eimert, dat je van der Vliet heet. In openluchtbad De Vliet zorgen vrijwilligers ervoor dat het buitenbad ruim open blijft. En hoewel we het doen omdat we het een geweldig bad vinden, is de dank van de zwemmers hartverwarmend! Onze aanvoerders, badmeesters van de gemeente, waarderen het ook! Hoe mooi kan je het hebben!

 4. Riet lelieveld op

  Mooi geschreven Eimert, jij bent ook echt ‘n duizentpoot maar ook jouw vrouwtje. Ik heb het 23 jaar gedaan bij Humanitas Rotterdam maar door wat ongelukjes is het nu niet meer mogelijk alhoewel ik nog bij bloemschikken en gezellige middagen voor de bewoners van de kliniek, nog zittend help. Het is moeilijk om niets te doen als je altijd actief bent geweest. Lieve groet voot beiden…..Riet

 5. Ook wij kunnen niet zoveel bieden voor mensen die geraakt zijn door kanker, zonder onze vrijwilligers. Inloophuis Scarabee in Leiden is echt heel blij met mensen die net als jij graag tijd, energie, kennis en nog veel meer geven aan een ander. Leiden op zn best. Groet, Monique van Poeteren.

 6. Hospice Issoria is altijd op zoek naar gemotiveerde (zorg)vrijwilligers. Ook nu de vakanties er weer aan komen willen wij graag zo compleet mogelijke zorg kunnen leveren aan onze gasten, die hun laatste levensfase in de hospice willen doorbrengen. Kwaliteit van leven is ons motto. Meld je aan voor een oriënterend gesprek bij Hospice Issoria aan de Burggravenlaan 11. Ook te vinden op Facebook. Graag een belletje met een van onze coördinatoren. Telefoonnummer 071 514 2275

 7. Kees van Hees op

  Hoi Eimert,
  Mooi interview met veel herkenbare onderdelen.
  Mijn complimenten voor alles wat je doet. Dat verrijkt de stad.
  Tevens mijn complimenten voor je vrouw zonder wie je dit niet kunt doen.
  Ga zo door!! Tot gauw.
  Kees van Hees

Je bent nu offline