Gemeente en universiteit beslechten ruzie rond singelpark

6

Er komen toch ligplaatsen langs het stuk Singelpark bij de Sterrenwachtlaan. Dat hebben de gemeente Leiden en de universiteit met elkaar afgesproken. De bewoners van de twaalf huizen die direct aan het park grenzen was bij de koop twee jaar geleden een ligplaats beloofd. Later bleek dat de gemeente daar geen vergunningen voor af wilde geven, waarop de universiteit het park op slot draaide. “En dat is niet volgens de afspraken,” was alles wat wethouder Yvonne van Delft er tijdens de onderhandelingen over kwijt wilde. Inmiddels is het hek van het slot en is het park open tussen 7.00 uur en 23.00 uur.

Met de universiteit is afgesproken dat medewerking wordt verleend om van het Singelpark een aaneensluitend rondje te maken. Aan het begin van de Witte Singel wordt daarom bij de herontwikkeling van het Doelenterrein ook rekening gehouden met het Singelpark. Op de plek van het Lipsiusgebouw komt een park, bij het Reuvensgebouw kunnen wandelaars via vlonder over het water hun weg door het Singelpark vervolgen.

Deze diashow vereist JavaScript.

Het is de bedoeling dat de komende dagen de puntjes op de i worden gezet van de onderhandelingen die in een afrondende fase zijn. Naar verluidt is er nog wat getouwtrek om het aantal ligplaatsen en de afmetingen ervan. Het zou om een kwestie van enkele meters gaan.

Vorige week zijn de bordjes met daarop ‘privé steiger, verboden aan te meren’ in elk geval al aan de kade geschroefd. Inmiddels hangt in het park zelf ook een bord met ‘huisregels’ voor het privéterrein achter de Sterrenwachtlaan. Zo mag er niet worden ge(brom)fietst en zijn groepsactiviteiten zoals een picknick of barbecue er niet toegestaan. Honden moeten er aan de lijn.

Delen

6 reacties

  1. Volslagen belachelijk. Ik ben benieuwd of dit in de rechtszaal stand houd. de bordjes privé steiger kunne best wel want de kade is van de universiteit. De boten liggen dan echter in gemeentelijk water waar gewoon de ligplaatsen verordening geld. Ik ga er vanuit dat ze wel gewoon aan de gemeente liggeld moeten betalen zoals bij de andere ligplaatsen in gemeentelijk water aan particuliere wal ook verplicht is. Het is rechtsongelijkheid om de bewoners van die dure huizen voor te laten dringen op de gemeentelijke wachtlijst. Dit is zeker nog niet afgelopen. De sloepen liggen legaal aan de wal, maar illegaal in het water.

  2. Tja, misschien knappen de toch wel lelijk gekleurde huizen ervan op als een jachthaven voor de deur verschijnt. Dat wordt nog flink passen en meten met 12 (!) monstersloepen. Jammer dat de gemeente afstapt van het beleid om geen sloepen aan de binnenkant van de Singels te plaatsen. Een bezwaar voor de rechtbank lijkt me behoorlijk kansrijk.

    • En wat zullen de gevolgen zijn voor de rest van de groene gordel aan de binnenkant van de singel ? Komt het langzamerhand toch vol te liggen in ‘jachthaven binnenstad leiden’ ?

  3. Zelfs in de haven van Noordman (privé wal en eigen water) geld de ligplaatsen verordening wat betreft de verdeling. Dus waarom zou dat hier dan niet zo zijn????

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline