Eigenaar Hans Speyer van The Saint Suit Company sluit na vijftig jaar de deuren van de bekende winkel in de Haarlemmerstraat. (Foto: Chris de Waard).

Na halve eeuw sluit The Saint begin volgend jaar de deuren

Opnieuw verliest Leiden in het centrum van de stad een bekende winkel. The Saint Suit Company sluit begin volgend jaar na een halve eeuw de deuren. Het pand staat inmiddels te huur en de leegverkoop is begonnen. Eigenaar en oprichter Hans Speyer begon de herenmodezaak in 1969, maar is zo zoetjes aan toe aan zijn pensioen. Opvolging is er niet en verkoop is in de huidige markt ook geen optie. “Steeds meer merken openen zelf winkels en dat in combinatie met de verkoop via internet maken dat ik dit besluit heb moeten nemen”, zegt Speyer.

Chris de Waard sprak met Hans Speyer van The Saint Suit Company die de deuren na vijftig jaar gaat sluiten.

Niet alleen de veranderende marktomstandigheden spelen The Saint parten. “De gemeente dwong ons op last van een dwangsom van 8.000 euro om het rolluik weg te halen. Dat zat er al veertig jaar”, zegt Speyer. Het rolluik zit er nog steeds maar nu twee meter naar binnen, net achter de etalage.

Subsidie voor de nieuwe winkelpui heeft hij aan zich voorbij laten gaan. “Dat kon wel, maar alleen als ik de gevel terug zou brengen naar hoe het was in 1700. Nu heb ik door een architect een prachtige moderne gevel laten ontwerpen”.

Recent werd de hele winkel verbouwd. Dat in combinatie met de komende sluiting leidt ook bij klanten weleens tot opgetrokken wenkbrauwen. “We hebben de verbouwing eigenlijk gedaan voor de volgende huurder,” legt Speyer die het pand zelf gaat verhuren uit. “Dan kan de nieuwe gebruiker er echt iets moois van maken voor Leiden”.

Economie Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×