Na halve eeuw sluit The Saint begin volgend jaar de deuren

56

Opnieuw verliest Leiden in het centrum van de stad een bekende winkel. The Saint Suit Company sluit begin volgend jaar na een halve eeuw de deuren. Het pand staat inmiddels te huur en de leegverkoop is begonnen. Eigenaar en oprichter Hans Speyer begon de herenmodezaak in 1969, maar is zo zoetjes aan toe aan zijn pensioen. Opvolging is er niet en verkoop is in de huidige markt ook geen optie. “Steeds meer merken openen zelf winkels en dat in combinatie met de verkoop via internet maken dat ik dit besluit heb moeten nemen”, zegt Speyer.

Chris de Waard sprak met Hans Speyer van The Saint Suit Company die de deuren na vijftig jaar gaat sluiten.

Niet alleen de veranderende marktomstandigheden spelen The Saint parten. “De gemeente dwong ons op last van een dwangsom van 8.000 euro om het rolluik weg te halen. Dat zat er al veertig jaar”, zegt Speyer. Het rolluik zit er nog steeds maar nu twee meter naar binnen, net achter de etalage.

Subsidie voor de nieuwe winkelpui heeft hij aan zich voorbij laten gaan. “Dat kon wel, maar alleen als ik de gevel terug zou brengen naar hoe het was in 1700. Nu heb ik door een architect een prachtige moderne gevel laten ontwerpen”.

Recent werd de hele winkel verbouwd. Dat in combinatie met de komende sluiting leidt ook bij klanten weleens tot opgetrokken wenkbrauwen. “We hebben de verbouwing eigenlijk gedaan voor de volgende huurder,” legt Speyer die het pand zelf gaat verhuren uit. “Dan kan de nieuwe gebruiker er echt iets moois van maken voor Leiden”.

Delen

56 reacties

 1. Dick Barnhoorn

  Jeetje, begin jaren zeventig daar een [lange] lerenjas gekocht. Was toen de mode. Maar even iets anders; Ik liep gister even over de Haarlemmerstraat van het begin tot het eind. Maar schrok toch wel van de enorme leegstand aan winkels op dit moment. Wat een triest aanblik is dit zeg. Hoorde en zag ook op diverse winkelruiten, dat de huurprijs behoorlijk aan het zakken is. Nu maar hopen dat al deze lege winkels binnenkort weer een mooie uitstraling krijgen! Nu is het echt geen reclame voor Leiden.

 2. Richard Blijdenstein

  Gemeente leiden sloopt alles Dick Barnhoorn middenstand sport zijn alleen met hun zelf bezig 2 lege parkeergarages straks groote klasse burger intreseert dit college niet hoor

  • Dick Barnhoorn

   Tja, Richard, zeker voor wat de sport betreft. Ik liep maandag even over de akkers wat voorheen de prachtige voetbalvelden waren van GHC. Man, man de tranen schieten je in je ogen. Echt we zijn nu 3 jaar verder na het besluit van uit de gemeente dat GHC, weg moest daar aan de Vliet voor de nieuwbouw van het zwembad de Vliet. Grote haast was hierbij geboden, zo dat de gemeente kon gaan starten met de bouw van het zwembad. Had daar dan nog gewoon al die jaren GHC, er laten voetballen.

  • Schudthethoofd op

   De gemeente sloopt niet alles. Wij burgers, wij consumenten dragen bij aan de teloorgang van winkelstraten. Wij kopen ons online helemaal suf bij Zalando (die trouwens stopt met gratis bezorging) in plaats van de fysieke winkels in te duiken. Wij verdommen het om ook maar een euro meer te besteden – zelfs al zou dat onze winkeliers helpen. Een tweede reden is dat eigenaren van winkelpanden vaak nog steeds denken dat de zilvervloot kan binnenlopen en net als 10 jaar geleden de huren blijven verhogen. De gemeente is geen eigenaar van deze panden maar dat zijn kortzichtige pandjesbazen. Leiden heeft geen Kalverstraat of een Koopgoot. Een derde reden is dat de mensen die nog wél een fysieke winkel bezoeken, eerder naar grote steden gaan, waar de beleving beter is. Neem Haarlem: middelgrote stad, maar aan het hoogwaardig winkelgebied komt geen einde. Het enige wat ik onderschrijf van jullie kritiek is dat we straks twee mooie nieuwe parkeergarages hebben waar geen hond staat. Maar we moeten als Leidse burgers ook eens de hand in eigen boezem steken – en eens een modernere kijk op citymanagement moeten ontwikkelen.

 3. Peter Ouwerkerk

  Ja makkelijk om andere de schuld hiervan geven.

  Maar dar we veel op internet kopen daar ligt het niet aan.

  De huren van de pandem worden steeds hoger. Maar als de klant het via internet koopt dan kan de huur niet betaald worden.

  Nee maar ligt aan de gemeente en lenferink enzo

  #hypocreten

 4. Gwenny Janssen

  Goh jammer zeg! Jongens van mijn leeftijd kochten daar hun pakken, schoenen met plateauzolen eronder en ze waren klaar voor een avondje Club 70..

 5. Elis Van Den Hoed

  Leiden begint dood te worden jammer normaal ging je met plezier de stad in is nu helemaal weg ook al kocht je niks was altijd gezellig en druk

 6. Lekker bezig lenferinkieeee eerst alle horeca naar de filistijnen gelopen nu de rest nog toppie👍🏻

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline