Science071: Kijk even in het licht, dan moet je niezen

Deze week hebben we klinisch neuropsycholoog Dana van Son te gast. Zij vertelt alles over haar promotieonderzoek naar angstige gevoelens en hoe deze meetbaar kunnen worden in de hersenen. Daarna een pleidooi voor academische verscheidenheid door Korea-deskundige Remco Breuker, bij wie redacteur Wouter langs ging voor een reportage. Tot slot houdt redacteur Hidde ons up-to-date met het laatste wetenschapsnieuws en vertelt redactrice Anne waarom je soms zo nodig moet niezen als je een blik in de zon werpt. 

Als je een beetje angstig bent aangelegd, zul je dat misschien niet snel toegeven. Onderzoek doen naar angstige karaktertrekken is dan ook lastig. Gelukkig is daar klinisch neuropsycholoog Dana van Son, die vorige week is gepromoveerd op dit onderwerp. Aan de hand van EEG- en fMRI-metingen heeft zij onderzoek gedaan naar het menselijk brein en hoe angst zich hierin manifesteert. Wouter ging met Van Son in gesprek over haar onderzoek: wat maakt dat sommige mensen angstiger zijn dan anderen? En hoe kunnen angstige gevoelens wat getemperd worden?

 


Deze week toog redacteur Wouter naar Korea-deskundige Remco Breuker om hem te interviewen over verscheidenheid in de wetenschap. Vorige week was er in de Tweede Kamer een rondetafelgesprek over dit onderwerp, waarbij vooral de nadruk ligt op de ‘ideologische vooringenomenheid’ waarmee universitaire docenten hun voorkeuren laten doorschemeren in hun onderwijs. Volgens Remco zou het gesprek ergens anders over moeten gaan: een betere financiering van wetenschappelijk onderzoek. Waarom is juist dit zo belangrijk? Dat legt Breuker in deze reportage kraakhelder uit. 

 


Er is nog altijd veel commotie over hoe de maan nu eigenlijk is ontstaan: nu komen astronomen met een verrassende nieuwe theorie op de proppen. Ook zouden we binnenkort wel eens meer ‘dode’ Facebook-gebruikers kunnen hebben dan nog levenden.  En natuurlijk het robot-EK Voetbal: op welke plek is de TU Delft beland? Over dit en meer wetenschapsnieuws praat redacteur Hidde je vanavond enthousiast bij. 


De zon laat zich veel vaker zien deze dagen, en dat betekent: volop niezen. Vooral de hooikoorts-patiënten onder ons hebben het zwaar te verduren. Maar hoe komt het dat we eigenlijk sneller niezen als we in het licht kijken? Hebben alle mensen dit? En kan dit onschuldige niesreflex levensgevaarlijke gevolgen hebben? Redactrice Anne beantwoordt al deze vragen. 

 

 

 

 

 

Advertentie

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×