Asopos-roeiers tijdens de Elfstedentocht van 2018 (Foto: PR/Asopos de Vliet).

Roeiers Asopos de Vliet halen geld op met Elfstedentocht

Zes roeiers en twee stuurlui van Asopos de Vliet gaan dit jaar voor de tweede keer deelnemen aan bijzondere toertocht langs elf Fries steden. De roeimarathon die dezelfde route volgt als de meer befaamde schaatstocht vindt plaats op 31 mei en 1 juni. In 24 uur wordt in estafettevorm 210 kilometer afgelegd. Het Asoposteam 210K_pjompen wil dit jaar daarmee geld inzamelen voor het Jeugdfonds Sport en Cultuur.

Djulianti van der Ven zit dit jaar niet zelf in de boot, want haar studie heeft nu even voorrang maar ze steunt wel haar clubgenoten die de monstertocht gaan varen. Jason Fick zal wederom in de boot plaatsnemen en 70 kilometer voor zijn rekening nemen, steeds in blokjes van 10 kilometer. Jason bekent dat hij nog niet zoveel getraind heeft dit keer, maar weet dat zijn roeimaatje Jord wel de nodige kilometers heeft gemaakt.

De Elfstedentocht voor roeiers start in de Prinsentuin in Leeuwarden, eigenlijk net een te krappe singel om alle deelnemende boten te bevatten. De start is daarom ook langzaam. Het gaat ook niet om een snelle tijd neerzetten, maar wel om alle stempelposten aan te doen en binnen 24 uur te finishen. De start is om 20.00 uur ’s avonds op 31 mei en de boten moeten dus uiterlijk 20.00 uur op 1 juni weer binnen zijn. Dat klinkt makkelijk te doen, maar varen in het donker valt niet mee en op de grote Friese meren die overgestoken moeten worden kan een fikse wind staan en de stroming is ook best sterk. Verlichting aan boord is verplicht en van de stuurmannen en -vrouwen die de twee roeiers veilig thuis moeten brengen wordt ook veel verwacht.

De deelname vorig jaar was in een overmoedige bui bedacht, maar pakte erg goed uit. “Veel mensen zeiden naderhand dat ze het zo’n geweldige prestatie vonden,” vertelt Van der Ven, “toen bedachten we dat we wel geld konden vragen voor een goed doel.”


Sport071-presentator Gerry van Bakel in gesprek met Jason Fick en Djulianti van der Ven van Asopos de Vliet.

Het Jeugdfonds Sport en Cultuur biedt kinderen een kans om lid te worden van een sportvereniging of een culturele club als bijvoorbeeld hun ouders daar eigenlijk geen geld voor hebben. “Ons roeiploegje heeft elkaar leren kennen tijdens het roeien bij Asopos,” zegt Van der Ven, “sporten is niet alleen gezond, het levert ook veel vriendschappen op.”

Wil je de roeiers van Asopos steunen? Kijk op hun facebookpagina en doneer.

Leiderdorp Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×