Negen locaties waar je de verhalen van Open Joodse Huizen van Verzet kunt gaan beluisteren.

Open Joodse Huizen van Verzet: herdenkingen in huiskamers

Op negen locaties in Leiden kun je zaterdag 4 mei persoonlijke verhalen en herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog horen op de plek waar het gebeurd is. Zoals de zoon van huisarts Antje Holthuis die verschillende onderduikers verborg in haar huis of een kleinzoon van mensen die in een heel klein huisje aan de Breestraat negen volwassen onderduikers onderdak boden die alle de oorlog hebben overleefd.

Geschiedenisstudentes Marieke Dwarswaard en Elisa Hendriks organiseren deze sprekende herinneringen voor het tweede jaar in Leiden. Twee verhalen van vorig jaar worden dit keer opnieuw verteld omdat er vorig jaar zoveel belangstelling voor was, daarnaast zijn er zeven nieuwe verhalen te horen. Adressen en contacten hebben Dwarswaard en Hendriks gevonden via onder andere de website van Joodse monumenten en de website van Alphons Siebelt, www.Leiden4045.nl.

Open Joodse Huizen van Verzet is in 2012 in Amsterdam van start gegaan, inmiddels doen er 22 steden mee in heel Nederland. Dwarswaard hoorde ervan via een klasgenootje van de middelbare school dat ze in Leiden dit ook wilde organiseren en dat ze daar nog mensen voor nodig hadden. “Ik wilde graag iets meer doen dan alleen op de universiteit zitten en artikelen schrijven. Ik wil mensen buiten de universiteit betrekken bij de geschiedenis en te laten zien dat het nog leeft en dat er verhalen zijn die verteld moeten worden.”

Met deze kleinschalige herdenkingen op locatie in de stad willen Dwarswaard en Hendriks invulling geven aan het motto van de nationale herdenking op 4 mei ‘Opdat wij niet vergeten’. “Als deze verhalen steeds opnieuw verteld worden door nabestaanden, soms de derde of vierde generatie, blijven deze mensen en wat hen is overkomen herinnerd.”


Marieke Dwarswaard en Elisa Hendriks van Open Joodse Huizen van Verzet Leiden in gesprek met Nieuws071-presentator Gerry van Bakel.

Voor de precieze locaties kun je terecht op de website van Joodse Huizen van Verzet in Leiden. Aanmelden voor een specifieke locatie is niet mogelijk, het devies is kom op tijd want de deur gaat dicht voordat de lezing begint. Kinderen zijn welkom, maar de herdenkingsbijeenkomsten zijn niet afgestemd op kinderen. “Als kinderen op school al iets geleerd hebben over de Tweede Wereldoorlog kan het heel goed. Ervaring leert dat kinderen vaak de eerste vraag stellen.” Niet alle lezing beginnen op hetzelfde tijdstip, dus het is in principe mogelijk om meerdere bijeenkomsten bij te wonen, maar Dwarswaard en Hendriks denken dat twee wel het maximum is.

 

 

Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×