Tussen de Kempenaerstraat en de Lange Voort was het een drukte van belang, met een speciaal 'Bevrijdingsplein' bij de Rehobothkerk. (Foto's: IJsbrand Terpstra).

Zon maakt van Oegstgeester Bevrijdingsdag een feestje

De dag begon nog wat druilerig en met een enkele bui, maar in de loop van de ochtend klaarde het op en liep Oegstgeest uit voor een feestelijke Bevrijdingsdag. Op de laatste dag van de meivakantie stonden de kinderen al vroeg op de vrijmarkt en sloegen vier kerken de handen ineen voor een open huis. De zon zorgde er tot slotte voor dat er volop van de activiteiten werd genoten.

Traditiegetrouw begon om 7.00 uur de kindervrijmarkt in de straten tussen de Kempenaerstraat en de Lange Voort. Hoewel er de eerste uren nog even moest worden afgezien door regen en kou, maakte de zon daarna veel goed. Er werd volop gehandeld en de één maakte nog een betere deal dan de ander. Het opgehaalde geld werd later op de kermis besteed of verdwijnt in de spaarpot, want voor veel kinderen gaat het toch vooral om het plezier van het hebben van een eigen plekje op de vrijmarkt.


Verslaggever IJsbrand Terpstra maakt een rondje over de kindervrijmarkt

Kerken ‘Samen Vrij’
De kerken in Oegstgeest bundelden voor de gelegenheid de krachten en doopten de grond van de Rehobothkerk om tot ‘Bevrijdingsplein’. Onder het motto ‘Samen Vrij’ werden er Bijbelse verhalen voorgelezen, werden oude boekenkasten leegverkocht en bakten jongeren tosti’s voor hun reis naar Moldavië. “Het doel was om er een gezellige dag van te maken, maar dit samen voorbereiden heeft ook voor onderling begrip gezorgd”, zegt Dick van Ommen namens de organisatie, die verwacht dat in de toekomst wellicht vaker samengewerkt kan worden. “We gaan het nog bespreken, maar ik denk dat dit wel navolging krijgt.”


Verslaggever IJsbrand Terpstra in gesprek met Dick van Ommen die vier kerkgemeenschappen bij elkaar bracht om samen Bevrijdingsdag te vieren

Het Gouwe Beleg
Aan de rand van de – zeer goed bezochte – 5 Mei Fair sloegen het Beleg van Oegstgeest en café De Gouwe de handen ineen onder de naam ‘Het Gouwe Beleg’. Op de hoek van de Terweeweg zorgden verschillende artiesten voor muzikaal vertier, konden er drankjes worden gehaald aan de bar en gingen de voetjes aan het einde van de middag van de vloer. Op die manier werd de laatste dag van de meivakantie door veel mensen feestelijk gevierd.


Ondernemer Arnold Rooijmans en dochter Luca voorafgaand aan Bevrijdingsdag in gesprek met Melle Tuik over de 5 Mei Fair in de Kempenaerstraat

Oegstgeest


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×