(Foto's: HVN Oegstgeest).

Zwaardvechten als een ridder

De sport ‘Historisch zwaardvechten’ is gebaseerd op originele beschrijvingen van wel 500 jaar geleden. Hoe mensen toen vochten met zwaarden en andere wapens op het slagveld, wordt nu nagebootst in een wat meer speelse setting. Bart Jongsma en Henric Jansen van Historisch Vrijvechten Nederland uit Oegstgeest kwamen in Sport071 hun passie verklaren.

Wie voor het eerst zijdelings iets hoort over historisch zwaardvechten, loopt kans het af te doen als een kinderachtig verkleedpartijtje, maar in gesprek met enthousiaste beoefenaars als Jongsma en Jansen krijg je al snel de neiging zelf een zwaard ter hand te nemen.

Historisch zwaardvechten is in Nederland nog een jonge sport die ook nog niet overal mogelijk is. Jongsma denkt dat kinderen vanaf 15 jaar met zwaardvechten kunnen beginnen, maar dan moet je wel het geluk hebben dat je in de buurt van een club woont. Jansen moest wachten totdat hij voor zijn studie naar Leiden verhuisde voordat hij bij HVN lid kon worden. “Het voordeel is dan weer dat je op relatief late leeftijd kunt beginnen en toch nog ver kan komen.”

Nederlands Kampioenschap
Dat geldt ook voor Jansen bij het allereerste Nederlands Kampioenschap zwaardvechten. Het is een toernooicyclus van vier evenementen. Bij de eerste twee wedstrijden is Jansen steeds tweede geworden. Een medaille zit er dus zeker in, en hij heeft ook de hoop op de titel nog niet laten varen. “Ik moet degene van wie ik al twee keer de finale heb verloren gaan verslaan.”

Jongsma was in Groningen al actief met zwaardvechten bezig. Na zijn verhuizing naar Leiden, maakte hij de overstap naar HVN. Jongsma zit zelf ook in oude manuscripten te grasduinen naar aanwijzingen hoe je een bepaald wapen het beste kunt gebruiken. “Het leuke van pionieren is dat je zelf mede de sport vorm kunt geven.”


Bart Jongsma en Henric Jansen in gesprek met Sport071-presentator Gerry van Bakel.

De zwaarden die gebruikt worden zijn echte wapens maar wel bot gemaakt. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat er iemand gewond raakt. Er wordt ook steeds meer beschermende kleding ontworpen speciaal voor zwaardvechten. “In het begin raapten we van alles bij elkaar: ski-handschoenen, militaire jassen die ook in nagespeelde veldslagen worden gebruikt en het gezichtsmasker uit de schermsport.”

Jongsma ziet wel waarom mensen het vaak associëren met de schermsport. “Schermen is ook voortgekomen uit het vechten, maar heeft zich echt helemaal apart ontwikkeld. Je kunt het nu niet meer vergelijken met het aloude duelleren.”

Historisch Vrijvechten Nederland (HVN)
Wie eens een kijkje wil nemen en zelf een zwaard ter hand wil nemen voor een proefles is van harte welkom bij Historisch Vrijvechten Nederland (HVN). Meer informatie vind je op hun website. Je kunt ook een email sturen naar: Info@historischvrijvechten.nl. Of bel of whatsapp naar +31 6 19 19 05 92.

De trainingen zijn in de sportzaal van het Rijnlands Lyceum in Oegstgeest. Het adres van de school is de Apollolaan 1 in Oegstgeest maar HVN gebruikt de ingang van de zaal aan de Homeruslaan.

 

Advertentie

Leiden Oegstgeest Sport


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×