(Foto's: Ruud van Brecht, wedstrijdverslag, Welmoet Lugt.).

DIOK bereikt voor het eerst in 19 jaar finale om landstitel

De Leidse rugbyers van DIOK hebben voor het eerst in ruim 19 jaar de finale om de landstitel bereikt. Zaterdag werden The Dukes met 62-22 verslagen. Daardoor kunnen achtervolgers ’t Gooi en Hilversum de Leidenaren niet meer inhalen. Eén van die twee ploegen wordt op 18 mei om 15.00 uur de tegenstander in de finale om het kampioenschap.

Een uur later dan gebruikelijk, uit piëteit voor een herdenkingsbijeenkomst om de hoek, begint de een na laatste wedstrijd van de reguliere rugby ereklasse competitie. DIOK heeft het in eigen hand of vandaag al een finaleplaats wordt gereserveerd. Bij een winst met tenminste vier try’s is een plek in de kampioensfinale een zekerheid.

Al in de eerste minuut maakt Manuel Cardoso Pinto, de vliegensvlugge driekwarter van de Leidenaren, de eerste try van de wedstrijd. De wind is hard, de hoek is lastig en de conversie gaat naast, 5-0. Drie minuten later is het weer raak. DIOK veteraan Tom Altink maakt een snelle break en na een mooi kickje scoort Benjamin Garcia Propato, 10-0. The Dukes hebben zich later verrassen maar nemen revanche. Een mooie aanval resulteert in een try voor de bezoekers, de conversie is raak, 10-7.

DIOK pakt bonuspunt in eerste helft
Elke aanval tot dusver lijkt succesvol voor DIOK. Ook captain Ross Bennie-Coulson legt de bal overtuigend over de lijn. De conversie van Ilie Greeve gaat vervolgens tussen de palen door. Dertien minuten in de wedstrijd is de stand 17-7. Even later scoort forward Diego Duijn uit een lange aanval, de conversie gaat net tegen de paal, 22-7. Met deze vierde try haalt DIOKhet felbegeerde bonuspunt binnen.

Manuel Cardoso Pinto is in vorm. De ogen van het publiek worden gestreeld met zijn prachtige aanvallende acties. Verschillende keren wint hij veel terrein voor de Leidenaren. Uit een scrum scoort dan Tom Altink een try. De conversie van Greeve is raak, een comfortabele stand van 29-7 is het resultaat. Toch laten The Dukes het niet zomaar gebeuren. Een werkelijk prachtige aanval van de Bosschenaren resulteert in een try, de conversie gaat naast, 29-12. Net voor rust geeft de thuisploeg nog een keer antwoord. Een mooie pass van Cardoso Pinto op Alvaro Garcia eindigt in een try van de laatstgenoemde. De conversie is weer raak, de russtand is 36-12.

Aanval uit het boekje
Twee minuten in de tweede helft is het weer DIOK. De massaal aanwezige toeschouwers zien een aanval uit het boekje. Thom de Ruijter maakt een lange run, passt de bal naar Reda Dadi die hem doorgeeft aan Leon Koenen. Het is de laatste die uiteindelijk scoort, 41-12.Even later is de beurt aan Daan van der Avoird die weer volledig fit is. Hij scoort een try tussen de palen. De conversie van Greeve is raak, 48-12. De moed lijkt The Dukes enigszins in de schoenen te zakken. DIOK blijft aanvallen en scoren. Uit een langere aanval is het uiteindelijk Jordan Kersten die de try maakt. Ook de conversie is raak, 55-12.

Dukes scoren tweemaal in slotfase
The Dukes herpakken zich en dat vertaalt zich direct in een try, de conversie is raak, 55-19. De ploeg uit Brabant weet dat ze de wedstrijd niet meer gaat winnen, maar gaat zeker niet roemloos ten onder. Met nog twee minuten op de klok is een mooie combinatie van Mees van Oord en Benjamin Garcia Propato dan succesvol. Van Oord scoort en Greeve maakt de conversie, 62-17. De strijdlustigheid van The Dukes is te bewonderen. In de laatste minuut maken ze nog een try en bepalen eindstand op 62-22. Voor het eerst in ruim 19 jaar bereikt DIOK hiermee de finale om de landstitel.

Captain Ross Bennie-Coulson is er van overtuigd dat de supporters een groot onderdeel van het succes van het team zijn: “Tegen de fans zou ik het volgende willen zeggen: We doen het allemaal voor jullie. Heel erg bedankt voor de continue support, het geloof in ons, maar ook jullie commitment. We zullen altijd alles geven in wedstrijden voor jullie. Het is eigenlijk onmogelijk om minder dan dat te doen. Dank jullie wel!”

Stand in de Ereklasse
Met de winst op The Dukes sleept DIOK de 5 wedstrijdpunten binnen die een plek in de finale garanderen. De Leidse rugbyers houden de leiding binnen het klassement, gevolgd door Hilversum en ’t Gooi op drie punten achterstand. Met nog één wedstrijd voor de boeg, waar de nummers twee en drie het tegen elkaar opnemen, weet DIOK al dat een plek in de finale een zekerheid is, ongeacht de uitslagen van volgend weekend. De nummers één en twee van de competitie spelen de finale. Zelfs bij gelijkspel van de twee concurrenten en verlies van de Leidse ploeg, waardoor het puntenaantal gelijk zou zijn, zou DIOK door onderlinge resultaten aan het langste eind trekken. Op zaterdag 11 mei speelt DIOK thuis haar laatste thuiswedstrijd om 15.00 uur tegen HRC. Zaterdag 18 mei wordt de finale gespeeld in Amsterdam. De kick off staat gepland om 15.00 uur.