Partij voor de Dieren roept noodtoestand voor het klimaat uit

72

In verschillende steden wereldwijd is de afgelopen tijd de noodtoestand voor het klimaat afgekondigd. In het Zwitserse Basel bijvoorbeeld. Maar ook in de Engelse steden Bristol en Londen, in het Amerikaanse Berkely en het Canadese Vancouver. De Partij voor de Dieren in Leiden wil dat ook hier de noodtoestand voor het klimaat en de natuur wordt afgekondigd.

“Een lokale noodtoestand is noodzakelijk om iets te kunnen doen tegen klimaatverandering, gegeven de impasse in landelijk klimaatbeleid,” zo oordeelde de burgemeester van Londen onlangs. Het Leidse PvdD-raadslid Lianne Raat is het daar van harte mee eens. In Engeland heeft het lokale initiatief overigens inmiddels nationaal navolging gekregen. Als eerste land ter wereld heeft het Britse parlement afgelopen week een noodtoestand voor het klimaat afgekondigd.

Raat: “” Leiden heeft de ambitie om in 2050 klimaatneutraal te zijn. Het Planbureau voor de Leefomgeving heeft geconcludeerd dat de Nederlandse regering onvoldoende doet om aan de eigen klimaatambities te voldoen. Daarom willen we nu ook van het Leidse stadsbestuur weten wat men vindt van zo’n lokaal af te kondigen noodtoestand.”

Gisteren werd door de Verenigde Naties het rapport ‘Global Assesment Report on Biodiversity and Ecosystem Services’ over het uitsterven van soorten gepubliceerd. Dit rapport is gebaseerd op 15.000 wetenschappelijke en overheidsbronnen. “Uit dit rapport blijkt onder andere dat de achteruitgang van ecosystemen groter is dan ooit en daarmee hollen we de fundering onder onze economie, onze maatschappij, onze voedselzekerheid, onze gezondheid en kwaliteit van leven uit. Deze achteruitgang is te wijten aan menselijk handelen,” stelt Raat die daarom ook oproept om meer te doen om de achteruitgang van biodiversiteit tegen te gaan.

Delen

72 reacties

 1. Sommigen zullen hierop wel lacherig reageren. Mij is het lachen allang vergaan.
  De partij voor de Dieren kan voor menigeen te streng in de leer zijn, maar klimaat- en natuurverbeteringen kunnen niet langer op zich laten wachten. Louter technische oplossingen zijn de oplossing niet.

  • Frits2019 op

   Lacherig, bagateliserend, ontkennend, egocentrisch (ik wil vliegen, autorijden, kopen,,,), boos (je mag ook niks meer). Je komt het allemaal tegen. De noodtoestand uitroepen vanwege de staat van het klimaat en van de leefomgeving in het algemeen is zeker niet overdreven.
   .
   Gisteren verscheen dit bericht: “De biodiversiteit verkeert door toedoen van de mens in crisis, net zo ernstig als het klimaat. Zonder snelle, ingrijpende maatregelen zullen honderdduizenden soorten uitsterven en onmisbare ecosystemen verarmen. De leefbaarheid van de planeet komt in gevaar. Dat concluderen de VN maandag in een groot nieuw rapport.”
   .
   Ook dat rapport is gratis te downloaden en kan door iedereen worden bestudeerd. Maar ook de daarin vervatte trieste werkelijkheid zal bespot en ontkend worden. Vervolgens gaan de mensen door met het vervuilen, uitputten, vernielen en leegroven van wat beschermd moet worden, aangemoedigd door populisten en neoliberalen, niet gehinderd door kennis van zaken.

   • Een Leids burger op

    Mammoeten zijn ook uitgestorven maar inmiddels zijn daar weer nieuwe soorten voor in de plaats gekomen. Dat rapport is wel zorgelijk maar de noodtoestand uitroepen zal niets aan de situatie veranderen hoor.
    Noodtoestand uitroepen doe je alleen in n acute crisissituaties .
    Daarom is dat hier wel overdreven.

 2. Ingeborg Westerhoff

  Flikker toch op met die onzin. Wij moeten massaal van het gas af, terwijl Duitsland er vol in gaat. In China zijn pas 1.100 kolencentrales geopend. Wat wil NL doen dan? Een piepklein landje. Ga eerst maar eens met de wereldleiders om de tafel zitten om die gore grootvervuilers zoals Shell in te dammen.

   • Maar het is wel onbeschoft en kinderachtig om de premier geen hand te geven.

  • Ida Maria Christen

   Neder-land is ook een benederde land een Hol-land schijtland hahahah, Klimaat kan niemand tegen houden, misschien is Duitsland wel slimmer, ik kom er graag!

  • Margreet Stol

   uhhh… dat we van het gas ‘af moeten’, heeft niks met het klimaat te maken maar met onze landgenoten in Groningen die hun leven en huis niet meer veilig zijn door de gaswinning. We zouden prima over kunnen stappen op noordafrikaans gas of russisch gas maar dat is een politiek verhaal. Haal geen dingen door elkaar ajb.

  • Marijke Vdb

   Nog steeds niet gehoord wat de gele hesjes nou eigenlijk bereikt hebben. Behalve de lachers op de hand krijgen door bij Rutte op gesprek te gaan en dan geen hand geven of te blijven staan bellen. Komt ook erg constructief over. Had je beter thuis achter je toetsenbord kunnen blijven lijkt me.

  • Ingeborg Westerhoff

   Margreet Stol je hebt het nog steeds niet door dus. Tja als je je er niet in verdiept ga ik het je niet uitleggen. En ik ga niet iemand een hand geven die onze bevolking naar de ‘klote’ helpt. Ik pretendeer niet, zoals Mark Rutte. Ik ben wie ik ben.

  • Marijke Vdb

   Ingeborg Westerhoff ik denk dat je mij bedoelt. Maar goed bezig hoor. Je hoeft niet per se respect voor iemand te hebben om een beetje fatsoen te tonen. Ik ben geen fan van Rutte maar dat hij toch nog het ‘gesprek’ met jullie aan is gegaan ondanks dit tokkie gedrag vind ik knap. Met deze actie ben je veel mensen die nog enige sympathie voor jullie hadden ook kwijt geraakt. Kortom, niets bereikt. Sluit je aan bij een linkse partij en ga daar wat nuttigs betekenen. Tenslotte zit Rutte er ook alleen maar omdat er helaas zo veel VVDers zijn. Democratie heet dat.

 3. Ida Maria Christen

  Nou als je van de dieren bent , dan hebben deze dieren meer verstand wat natuur is, klimaat is natuur dat kan niemand veranderen, en daarom zal er mettertijden steeds rampen komen, doen de mensen niet maar de natuur zelf, en dieren leven zoals de natuur is zelfs een mens(maar die slopen zelf alles). Dat gezeik over het natuur hahaha natuur beloopt zoals het komt en gaat (of houw jij de regen enz enz ook tegen) nou sterk mens😂😂😂🤣

  • Bärbel Diekstra

   Ida Maria Christen ja vrouwen verkrachten, kindhuwelijken, godsdienstoverheersing, moord, doodslag, kannibalisme, volksverhuizingen (=massa-immigratie) is allemaal natuur / van alle tijden. Lekker op z’n beloop laten, niks aan doen🤣🤣

 4. Linda Bronsgeest

  Wat ik zo raar vind: waarom horen we niks meer van 1) de windmolenparken? Hierdoor sterven verschrikkelijk veel insecten (is de grootste vijand van de insect tegenwoordig) 2) de bossen die massaal gekapt worden voor de teelt van sojabonen en 3) de vervuilende fabricage van accu’s voor “schone” auto’s? De milieubewegingen zouden eens moeten kijken wat nou ècht een goede oplossing is, want wat hierboven staat is erger dan de “oude” vervuiling

  • Frits2019 op

   Dat klopt niet, Linda. Wie wil kan genoeg over deze onderwerpen horen en zien.
   1) Windmolens meppen weliswaar vliegende fauna dood, maar zijn zeker niet “de grootste vijand” van insecten. Massale insectensterfte heeft andere oorzaken, met name (en in onze contreien) de intensieve landbouw met het gebruik van bestrijdingsmiddelen en de overvloedige bemesting. Daar wordt over bericht, maar het mag wel wat vaker.
   2) Over de massale boskap voor hout en landbouwgrond en de gevolgen hiervan wordt vrij vaak bericht.
   3) Ook over de gevolgen van de winning van voor accu’s benodigde grondstoffen wordt bericht, zij het niet vaak genoeg naar mijn mening.
   (Van toepassing op alle drie: voor wie wil lezen, buiten allerlei Facebookbubbels.)
   .
   De diverse milieubewegingen houden zich uiteraard met deze onderwerpen bezig. Oplossingen zullen van de toegepaste wetenschappen, de politiek (met wet- en regelgeving) en het (door de politiek gedwongen) bedrijfsleven moeten komen. Ook van gewone burgers mag iets worden verwacht.

  • Marijke Vdb

   Linda Bronsgeest we hebben het hier over Leiden en gemeentepolitiek. Windparken en ontbossing of accu’s zijn hier niet van toepassing.

  • Linda Bronsgeest

   Marijke Vdb het gaat over ecosystemen en het klimaat. Als het niet over bijv schone auto’s gaat en ecosystemen (insecten etc die bedreigd worden), waar gaat het dan wel over? Toch niet alleen over stadsverwarming, hoor!

  • Marijke Vdb

   En heb je je bewijs dat windmolens de grootste oorzaak van insectensterfte is? Dat is nogal een bewering. Zou een belangrijkere oorzaak niet de veeindustrie kunnen zijn? Die is ook nog eens verantwoordelijk voor ontbossing tbv soja voor veevoer..

  • Linda Bronsgeest

   Marijke Vdb soja is niet voor veevoer! Dat is juist omdat er veel meer vraag is gekomen voor plantaardige vervanging van vlees. 2 maanden geleden is er uit een groot onderzoek naar voren gekomen, dat de windmolens een groot probleem zijn voor de insecten. De bladen maken alles kapot! Wist jij, dat er zelfs al schoonmaakbedrijven zijn die gespecialiseerd zijn in het schoonmaken van die bladen? Insecten zijn nl moeilijk te verwijderen. Ik ben echt niet tegen een beter milieu; sterker nog ben een voorstander, maar het moet wel realistisch zijn en ook daadwerkelijk schoner en beter zijn voor het milieu en gezondheid. Dat houdt ook in, dat het productieproces voor schone energie niet milieuvervuilend moet zijn….

  • Marijke Vdb

   Linda Bronsgeest een groot probleem betekent nog niet dat het de grootste oorzaak is. Plantaardige vleesvervangers worden van allerlei planten gemaakt. Allang niet meer alleen van soja. Soja wordt vooral buiten Nederland voornamelijk gebruikt voor veevoer.

  • Marijke Vdb

   Linda Bronsgeest gevalletje “wij van wc eend…” maar negeer vooral de schade door de veeindustrie, pesticides etc.

  • Hans Gert

   Mooi gevalletje totaal ongeïnformeerd dingen roepen en vervolgens met je staart tussen de benen afdruipen en de ander de schuld geven… Misschien is er ook nog wel een link te vinden die windmolens de schuld geeft van de aarbevingen in Groningen?

  • Linda Bronsgeest

   Hans Gert ik druip niet af met m’n staart tussen de benen, ik sta er net even anders in. Ik wil zeker een schoner milieu; juist! Maar ik heb geen zin in discussies die nergens op uit komen! Vandaar fijne avond en joh…dat meen ik ook nog!

 5. R. Dentener op

  De grootste bedreiging voor het klimaat en überhaupt onze westerse leefstijl komt inderdaad vanuit China. Dit land heeft de afgelopen decennia in rap tempo zichzelf toegang verschaft tot delf -en grondstoffen in o.a. Afrika (bv. het opkopen van kopermijnen in Mozambique, Angola etc. t/m de bijbehorende infrastructuur als spoorwegen toe). De sluipende geopolitieke projectie van China’s aspiraties op het politieke wereldtoneel is aan velen onopgemerkt voorbij gegaan. Maak uw borst maar vast nat voor de toekomst, want de EU -zelfs als het lukt om tot een nauwere eenheid op buitenlandpolitiek vlak te komen- zal aan invloed inboeten de komende jaren. En het blijft niet beperkt tot de aarde, want de Chinezen zijn allang bezig met plannen om de maan te industrialiseren voor als de zaak op aarde opgebrand is: https://www.theguardian.com/science/2019/jan/21/china-steps-up-bid-to-win-the-lunar-space-race Maar daarvoor moet je Rutte heten, die heeft er echt helemaal niks van begrepen en zet onze hoogwaardige technologische kennis doodleuk in de verkoop aan China. Vroeger hadden we daar het CoCom-systeem voor om te voorkomen dat strategische kennis in handen van landen terecht zou komen die onze nationale veiligheid en economie kan bedreigen, maar de man heeft daar waarschijnlijk nog nooit van z’n leven van gehoord…

 6. Herman Gallé op

  Het weglachen en -honen zoals ik hier veel is het overschreeuwen van angst. “Lach er maar om, dan is het er niet”, is het ultieme blijk van onmacht en onkunde van de massa. Hoe je het ook wendt of keert, de PvdD heeft met profetische scherpte de ontwikkelingen die nu gaande zijn aangezegd.

 7. Jozi Spinoza

  Altijd te laat die partij van de dieren..kijk maar naar de Oostvaardersplassen. .alleen maar zieltjes winnen en pluche zeteltjes😠

  • Marijke Vdb

   Als je echt kijkt naar de ovp dan zie je dat als men naar de pvdd geluisterd had de hele ovp niet op deze manier had bestaan.

 8. Rob Jansen op

  Dit is nu zo’n belangrijk onderwerp dat links en rechts over hun verschillen moeten heenstappen, want het gaat iedereen aan. Roepen wat er elders allemaal verkeerd gaat doe je ook niet als je huis in de fik staat. Dan ga je blussen.

  • Een Leids burger op

   Als je huis in de fik staat kun je inderdaad beter blussen. De noodtoestand uitroepen (on-topic….) helpt dan niet. Al schreeuw je moord en BRAND. 🙂
   Maar het klimaat is geen huis ………
   Links en Rechts verschillen nu juist in de wijze waarop (de gevolgen van) klimaatverandering zou moeten worden bestreden , …….

 9. Een Leids burger op

  Een inhoudelijk weerwoord is blijkbaar te moeilijk voor Rob Jansen.
  Het is, zoals wel vaker, een typische reactie van iemand die geen inhoudelijk weerwoord heeft en dan maar begint te zeuren over layout en bovendien niet in staat is om de 2 eerder genoemde punten te begrijpen.

  • Rob Jansen op

   Ik heb nog even omhoog gelezen en nu begrijp ik uw onbegrip opeens. Uw opmerkingen over dit topic maken duidelijk dat u niet alleen beeldspraak niet begrijpt, u – en dat is lastiger – herkent het ook niet als zodanig.
   Daarom: beeldspraak dient nooit letterlijk opgevat te worden, dat geeft alleen maar verwarring. Voorbeelden uit de actualiteit: een ‘nachtmerrie voor Ajax’ is natuurlijk geen echte nachtmerrie want dat is een nare droom en die heb je als je slaapt. Een ‘tsunami van vluchtelingen’ is natuurlijk geen echte tsunami want dat is een vloedgolf die volgt op een zeebeving. Een ‘klap in het gezicht van de democratie’ kan natuurlijk niet want de democratie heeft geen gezicht.
   Als je op formuleringen als ‘noodtoestand’ en ‘huis in de fik’ reageert alsof het letterlijk bedoeld is, geef je er blijk van dat niet te snappen. Doe gerust uw voordeel met deze uitleg, anders kunt u het ook op Wikipedia opzoeken want daar bent u wel goed in.
   Vriendelijke groeten

   • Een Leids burger op

    Natuurlijk begrijp ik die beeldspraak wel, maar beeldspraak heeft ook een bedoeling. En daar reageerde ik op. En onder punt 2 heb ik (nog eens …..)trachten duidelijk te maken waarom de vergelijking die Rob Jansen maakt tussen het afbranden van een huis en de gevolgen van klimaatverandering niet opgaat:
    2..Het afbranden van een huis is een acute noodsituatie die om direct ingrijpen vraagt maar de zorgelijke gevolgen van klimaatverandering vragen om maatregelen voor langere termijn en dat is juist geen acute noodsituatie.

    • Rob Jansen op

     Dan is het helderder om op de bedoeling te reageren en niet op de beeldspraak., want dat doet u nu voor de derde keer, en nog wel in tweevoud. En ik zeur niet over de layout maar wijs erop dat uw gebrekkige manier van formuleren ten koste gaat van de boodschap. Het zijn maar tips. Twee dingen die mijn kinderen in les 1 van de debatteerclub (voor kinderen) afgeleerd wordt, maar u volhardt erin.

     • Een Leids burger op

      Ik reageerde juist op de bedoeling (ingrijpen) op punt 2 hierboven en toonde aan de vergelijking die Rob Jansen hier niet opgaat. Maar blijkbaar is hij te dom om de boodschap te kunnen begrijpen.

     • Rob Jansen op

      En voor de vierde keer, u blijft er maar intrappen. Nog even terug naar uw eerste reacte op mijn post. De eerste vier zinnen gaan allemaal over de beeldspraak, dat kunt u wel ontkennen maar dan liegt u. De vijfde zin is onzin. En dat allemaal in brabbeltaal. En degene die u weerwoord geeft dom noemen, is schoolpleintjesniveau, daar doe ik niet aan mee.

 10. Een Leids burger op

  Met die gehele eerste reactie was Rob Jansen het juist eens. gezien zijn eerste reactie op mij. En nu zou die 5e zin opeens onzin zijn. Hoe tegenstrijdig kun je zijn…..De 3e zin diende juist om duidelijk te maken dat de beeldspraak hier niet van toepassing is en dan natuurlijk niet in letterlijk zin(daarvoor is het beeldspraak) maar in de betekenis van direct ingrijpen zoals later toegelicht onder punt 2. Wie dat ook na herhaalde verduidelijking niet inziet is dom.

  • Een Leids burger op

   correctie de 4e zin dus : ” Het klimaat is geen huis…..¨

   • Rob Jansen op

    Wat u verduidelijking noemt is herhaling. Maar daarmee wordt iets nog niet waar. U pikt maar niet op dat commentaar op beeldspraak geen argument is – jammer voor u. En de grootste onzin van zin 5 zit hem erin dat zelfs de slechtste politicus nog wel weest dat niet de gevolgen naar de oorzaken aangepakt dienen te worden als je een probleem wil bestrijden, tegenovergesteld dus aan wat u beweert. Begrijpt u nu waarom uw bijdragen zo moeilijk serieus te nemen zijn?

    • Een Leids burger op

     Mijn bijdragen zijn blijkbaar te moeilijk voor Rob Jansen.
     .
     Hij heeft niet door dat commentaar op de BEDOELING (direct fors ingrijpen ) van de beeldspraak wel degelijk een argument is.

     Ik beweerde helemaal niet dat je alleen de gevolgen moet aanpakken en niet de oorzaken. Goed begrijpend lezen is blijkbaar alweer te moeilijk voor Rob Jansen.
     Maar als het aanpakken van die oorzaken , om diverse redenen, moeilijk is en toch maar heel weinig effect heeft kun je beter prioriteit geven aan de bestrijding van de gevolgen.
     .
     Overigens zijn er wel degelijk politici (van FvD) die ook meer de nadruk leggen op bestrijding van de gevolgen. En dat is niet zo vreemd als men bedenkt dat al die vele dure inspanningen (CO2-reductie) om de opwarming van de aarde tegen te gaan slechts een zeer gering effect zullen hebben.

  • Een Leids burger op

   Over sommigen die denken dat de toestand van het klimaat zo ernstig zou zijn dat daarvoor de noodtoestand zou moeten worden uitgeroepen of de zorgen omtrent het klimaat menen te moeten vergelijken met het afbranden van een huis waar direct fors ingrijpen wel noodzakelijk is.

  • Rob Jansen op

   Ik probeer Een Leids Burger een beetje te helpen maar hij wil niet zo. Toch maar naar de kruiswoordpuzzel.

Je bent nu offline