Raadslid Lianne Raat van de Leidse Partij voor de Dieren wil ook hier de noodtoestand uitroepen voor het klimaat.

Partij voor de Dieren roept noodtoestand voor het klimaat uit

In verschillende steden wereldwijd is de afgelopen tijd de noodtoestand voor het klimaat afgekondigd. In het Zwitserse Basel bijvoorbeeld. Maar ook in de Engelse steden Bristol en Londen, in het Amerikaanse Berkely en het Canadese Vancouver. De Partij voor de Dieren in Leiden wil dat ook hier de noodtoestand voor het klimaat en de natuur wordt afgekondigd.

“Een lokale noodtoestand is noodzakelijk om iets te kunnen doen tegen klimaatverandering, gegeven de impasse in landelijk klimaatbeleid,” zo oordeelde de burgemeester van Londen onlangs. Het Leidse PvdD-raadslid Lianne Raat is het daar van harte mee eens. In Engeland heeft het lokale initiatief overigens inmiddels nationaal navolging gekregen. Als eerste land ter wereld heeft het Britse parlement afgelopen week een noodtoestand voor het klimaat afgekondigd.

Raat: “” Leiden heeft de ambitie om in 2050 klimaatneutraal te zijn. Het Planbureau voor de Leefomgeving heeft geconcludeerd dat de Nederlandse regering onvoldoende doet om aan de eigen klimaatambities te voldoen. Daarom willen we nu ook van het Leidse stadsbestuur weten wat men vindt van zo’n lokaal af te kondigen noodtoestand.”

Gisteren werd door de Verenigde Naties het rapport ‘Global Assesment Report on Biodiversity and Ecosystem Services’ over het uitsterven van soorten gepubliceerd. Dit rapport is gebaseerd op 15.000 wetenschappelijke en overheidsbronnen. “Uit dit rapport blijkt onder andere dat de achteruitgang van ecosystemen groter is dan ooit en daarmee hollen we de fundering onder onze economie, onze maatschappij, onze voedselzekerheid, onze gezondheid en kwaliteit van leven uit. Deze achteruitgang is te wijten aan menselijk handelen,” stelt Raat die daarom ook oproept om meer te doen om de achteruitgang van biodiversiteit tegen te gaan.

Leiden Maatschappij Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×