Science 071: Soms helpt het het, om niet te willen helpen

“Over het goede hart geen kwaad woord, maar het is niet goed genoeg.” Zo sprak Marga Klompé als eerste vrouwelijke minister van Nederland. In dit credo horen we de strekking terug van het onderzoek dat neuropsycholoog Janice Sandjojo heeft uitgevoerd naar mensen met een verstandelijke beperking. En nee het ligt niet aan jou, het blijkt dat iedereen geobsedeerd is met Pokémon. Redacteur Boris bracht ons het nieuws van een recent Amerikaans onderzoek waaruit blijkt dat kinderen een speciaal plaatsje in hun brein wijden aan een Pokémon-regio. Ter afsluiting hebben we nog een voorbarige wetenschapsvraag over iets dat we helaas nog steeds niet nodig hebben: zonnebrandcrème!

 

Soms helpt het het, om niet te willen helpen. Neuropsycholoog Janice Sandjojo deed onderzoek naar mensen met een verstandelijke beperking en hun zorgomgeving. De zelfstandigheid van verstandelijk beperkten blijkt door begeleiders of familie niet altijd op de eerste plaats te komen. Daarom kwam Sandjojo met de oprichting van de Academie voor Zelfstandigheid.

De scriptiedeadlines komen weer in zicht! Het is tijd om in de boeken te duiken, archieven door te ploegen en de laatste experimenten te doen. Zo’n scriptie kan best wel voor wat stress zorgen, maar gelukkig zijn er ook tips om je daar op de beste manier doorheen te slaan. De redacteurs van Science071 delen hun ervaringen en geven de vijf beste tips.

Heb je vroeger veel Pokémon gespeeld? Dan heb je een specifiek gebied in je hersenen om pokémons te herkennen. Dat vertelt redacteur Boris in het wetenschapsnieuws van deze week. Verder: word je eigenlijk ongelukkig door sociale media te gebruiken, of valt dat reuze mee? En hoe hebben reuzenpanda’s de ultieme vleesvervanger ontdekt? Je hoort het in dit fragment allemaal terug.


De zon laat zich voorzichtig weer zien, en dat betekent ook: insmeren maar met zonnebrandcrème! Maar hoe werkt die creme eigenlijk, en hoe bepaal je welke factor nodig is voor jouw huid? 

Nieuws


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×