(Foto: NVVE Jongeren)

Café Doodnormaal voor jongeren kent geen taboes

Euthanasie en hulp bij zelfdoding zijn beladen begrippen, ook in Nederland waar wat wel en niet kan geregeld is in de Euthanasiewet uit 2002. Voor jongeren rust er nog een groter taboe op het onderwerp. NVVE Jongeren organiseert daarom zes keer per jaar een Café Doodnormaal, waar alles bespreekbaar is. Maandagavond 13 mei is er een in Leiden.

Oude mensen gaan dood, jongeren kijken hoopvol naar de toekomst en hebben zin in het leven. Dat cliché gaat niet voor iedereen op. Net als sommige oudere mensen kunnen jongeren de wens hebben niet verder te willen leven. Omdat ze ernstig ziek zijn, ondraaglijk lijden. De NVVE Jongeren biedt hen een luisterend oor en adviseert over wat mogelijk is onder de huidige wet- en regelgeving bij een zelfgekozen levenseinde.

Jongerenafdeling NVVE
De Nederlandse Vereniging voor Vrijwillig Levenseinde (NVVE) werd al in 1973 opgericht. Zes jaar geleden kwam daar de jongerenafdeling bij. “Er heerst een enorm taboe op jongeren en euthanasie,” vertelt Sebastiaan Hattink, projectleider bij NVVE Jongeren. “Wij beschouwen iedereen tot 40 jaar als jongere. We horen vaak dat mensen in die leeftijdscategorie het moeilijk vinden om euthanasie bespreekbaar te maken. Zowel met hun ouders en hun vrienden, als met hun huisarts. Daarom organiseren we zes keer per jaar een speciale bijeenkomst voor jongeren. Gewoon in een café. Het is heel laagdrempelig, we zitten niet in een zaaltje achteraf. We vragen wel of mensen zich van tevoren willen opgeven, zodat we enigszins een inschatting kunnen maken hoeveel mensen er komen. We proberen dan ook te wachten tot iedereen er is.”

De opzet van het Café Doodnormaal is informeel. Er is geen programma, er zijn geen sprekers. De avond begint met een voorstelrondje, maar jongeren bepalen zelf wat ze daarin vertellen en wat niet. Sebastiaan Hattink is er altijd bij en ook nog iemand anders van de NVVE, zodat mocht de groep te groot worden deze gesplitst kan worden. “In een kleinere groep kom je gemakkelijker in gesprek,” zegt Hattink. “We beginnen meestal met te vragen wat mensen weten van de euthanasiewetgeving. Indien nodig leggen wij die uit. Daarna loopt het eigenlijk vanzelf.”

Het verschil tussen euthanasie en hulp bij zelfdoding zit hem in de rol van de arts, verklaart Hattink. “In beide gevallen is de arts er van het begin tot het einde bij. Als het gaat om euthanasie geeft de arts bijvoorbeeld een injectie, bij hulp bij zelfdoding neemt iemand zelf een drankje tot zich dat hij of zij van de arts krijgt. Maar de arts is er altijd bij. Het is niet zo dat de arts een drankje achterlaat en dan vertrekt.” En Hattink benadrukt dat altijd wordt voldaan aan de Euthanasiewet en de bijbehorende zorgvuldigheidseisen.

Bespreekbaar maken
Het Café Doodnormaal staat open voor iedereen die interesse heeft in het onderwerp. “Je kunt de deelnemers in drie groepen indelen: mensen die principieel zijn en vinden dat euthanasie en hulp bij zelfdoding gewoon bespreekbaar moet zijn, verder komen er mensen die het van nabij hebben meegemaakt en vragen hebben, en natuurlijk ook mensen die zelf een doodswens hebben. En dan moet je dat niet gelijk zien als dat ze dat morgen willen uitvoeren, maar die wel aan het kijken zijn of dat een optie is voor henzelf. En voor de meesten is het moeilijk om daar met hun omgeving over te praten. In Café Doodnormaal kan dat wel.”

Hattink kan op zo’n avond heel veel informatie geven als daar behoefte aan is, maar het Café Doodnormaal draait vooral om ervaringen uitwisselen, een onderling gesprek op gang brengen. “De NVVE voert zelf geen euthanasie uit, we geven mensen ook geen pillen of poeders waarmee ze hun leven kunnen beëindigen. We hebben wel informatie over wat kan binnen de Nederlandse wet en we kunnen tips geven hoe je dit onderwerp bespreekbaar maakt met je familie, vrienden en huisarts. Bij ons is euthanasie en hulp bij zelfdoding geen taboe.”

Website en Adviescentrum
Naast de Café Doodnormaal-bijeenkomsten organiseert NVVE Jongeren een keer per jaar een symposium. Op de website van de NVVE is informatie te krijgen over de wet- en regelgeving en over wilsverklaringen. Ook is er een Adviescentrum waar je terecht kunt met al je vragen. Het Adviescentrum is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 9-17 uur via 020-6200690. In 2012 heeft de NVVE de Levenseindekliniek opgericht waar mensen hulp kunnen krijgen als ze niet bij hun eigen huisarts terecht kunnen, maar die kliniek is inmiddels een zelfstandige organisatie. Kijk voor meer informatie op de website van de NVVE.

De bijeenkomst van Café Doodnormaal op maandag 13 mei vindt plaats in Stadscafé Van der Werff aan de Steenstraat 2 te Leiden, van 19.00 tot 21.00 uur. Graag vooraf aanmelden via email: jongeren@nvve.nl.

 

Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×