Duizenden Leidse stempassen niet of verkeerd bezorgd

De gemeente Leiden heeft een oud adressenbestand gebruikt bij het versturen van de stempassen voor de verkiezingen op 23 mei voor het Europese Parlement. Daardoor hebben ruim 1.800 inwoners in eerste instantie geen stempas ontvangen.

Ook heeft een aantal personen ten onrechte een stempas ontvangen en zijn de stempassen van inwoners die in de afgelopen twee maanden verhuisd zijn, naar hun oude adres gestuurd. In totaal gaat het om ruim 2.450 personen. “Ook voor deze groepen wordt voor een passende oplossing gezorgd”, schrijft het college van burgemeester en wethouders in een brief aan de gemeenteraad. Onterecht verzonden stempassen worden ingetrokken, de stempas wordt opgenomen in het register van ongeldige stempassen dat op elk stembureau geraadpleegd wordt.

De groepen kiezers die door de fout zijn getroffen zijn kiezers die tussen 20 maart en 23 mei 18 jaar zijn geworden of nog worden, EU-burgers die zich geregistreerd hebben als kiezer in Leiden voor de verkiezing van het Europees Parlement, kiezers die verhuisd zijn naar Leiden, binnen Leiden of vanuit Leiden naar een andere gemeente en kiezers die overleden zijn. Voor nabestaanden van die laatste groep is de fout extra pijnlijk, zo realiseert het college zich. Zij ontvangen een brief met onze excuses.

Het college betreurt de gemaakte fout zeer en belooft dat nog deze week de stempassen worden verzonden aan de kiezers die nog geen stempas hebben ontvangen. Inwoners die alsnog geen stempas hebben ontvangen, dan kunnen die tot 20 mei aanvragen. Kiezers die binnen Leiden verhuisd zijn, ontvangen een brief met de vraag een nieuwe stempas aan te vragen als zij de stempas die op het oude adres bezorgd is niet doorgestuurd gekregen hebben.

Omdat op verkeerd bezorgde stempassen persoonsgegevens staan zoals voor- en achternaam en als de post wordt opengemaakt ook de geboortedatum, is er volgens de gemeente sprake van een ‘datalek’. De gegevens zijn immers bij iemand anders terecht gekomen. De gemeente heeft dit gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

Leiden Maatschappij Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×