Duizenden Leidse stempassen niet of verkeerd bezorgd

23

De gemeente Leiden heeft een oud adressenbestand gebruikt bij het versturen van de stempassen voor de verkiezingen op 23 mei voor het Europese Parlement. Daardoor hebben ruim 1.800 inwoners in eerste instantie geen stempas ontvangen.

Ook heeft een aantal personen ten onrechte een stempas ontvangen en zijn de stempassen van inwoners die in de afgelopen twee maanden verhuisd zijn, naar hun oude adres gestuurd. In totaal gaat het om ruim 2.450 personen. “Ook voor deze groepen wordt voor een passende oplossing gezorgd”, schrijft het college van burgemeester en wethouders in een brief aan de gemeenteraad. Onterecht verzonden stempassen worden ingetrokken, de stempas wordt opgenomen in het register van ongeldige stempassen dat op elk stembureau geraadpleegd wordt.

De groepen kiezers die door de fout zijn getroffen zijn kiezers die tussen 20 maart en 23 mei 18 jaar zijn geworden of nog worden, EU-burgers die zich geregistreerd hebben als kiezer in Leiden voor de verkiezing van het Europees Parlement, kiezers die verhuisd zijn naar Leiden, binnen Leiden of vanuit Leiden naar een andere gemeente en kiezers die overleden zijn. Voor nabestaanden van die laatste groep is de fout extra pijnlijk, zo realiseert het college zich. Zij ontvangen een brief met onze excuses.

Het college betreurt de gemaakte fout zeer en belooft dat nog deze week de stempassen worden verzonden aan de kiezers die nog geen stempas hebben ontvangen. Inwoners die alsnog geen stempas hebben ontvangen, dan kunnen die tot 20 mei aanvragen. Kiezers die binnen Leiden verhuisd zijn, ontvangen een brief met de vraag een nieuwe stempas aan te vragen als zij de stempas die op het oude adres bezorgd is niet doorgestuurd gekregen hebben.

Omdat op verkeerd bezorgde stempassen persoonsgegevens staan zoals voor- en achternaam en als de post wordt opengemaakt ook de geboortedatum, is er volgens de gemeente sprake van een ‘datalek’. De gegevens zijn immers bij iemand anders terecht gekomen. De gemeente heeft dit gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

Delen
Zirkzee slaapadviesdagen

23 reacties

 1. De betrokken Wethouder is natuurlijk verantwoordelijk, maar wat gebeurt er met de ambtenaar die dit verkeerd heeft gedaan? Wordt die naar een cursus gestuurd voor verdere bijscholing over de Europese kieswet?

  • Eus de Watergeus op

   Even uit het ongerijmde; als links stempassen verdonkeremaant kan dat net zo goed in hun nadeel uitpakken. Je weet namelijk niet van tevoren welke Leidenaar wat stemt. Er wordt trouwens voor gezorgd dat iedere stemgerechtigde Leidenaar zijn stempas krijgt.
   Maar waarschijnlijk is dit inzicht iets te ingewikkeld voor het FvD-electoraat.

   • Een Leids burger op

    Ook ik geloof ook niet in een komplot, maar toch zou het mij niet verbazen als FvD en andere euroskeptische partijen goed zullen scoren bij deze europese verkiezingen.

 2. Koos Henzen op

  Wat een club zeg, die gemeente Leiden!! Maar het is ook best wel moeilijk om het juiste bestand te gebruiken. Maar de slogan geldt nog steeds: Niets lijkt op Leiden. Inderdaad!!!!

 3. René Dentener op

  Inmiddels meer dan twee weken terug bij de publieksbalie van het stadhuis mijn stembiljet ingeleverd om dit om te laten zetten naar een kiezerspas zodat ik in een andere gemeente kan stemmen op 23 mei. Tot op heden geen kiezerspas per post toegestuurd gekregen. Dat gaat natuurlijk niet meer lukken vóór 23 mei.(de dag van de EP-verkiezingen) Wat een organisatorisch geklungel bij de gemeente Leiden! Maar weer een bestuursklacht indienen bij het college…

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline