Olaf McDaniel wil graag een jeugdgemeenteraad in Leiderdorp, maar heeft geduld nodig. (Foto: Lieuwe van Slooten).

PvdA Leiderdorp over uitblijven jeugdgemeenteraad: "College heeft zich te weinig ingespannen"

De jeugd betrekken bij het democratische proces door ze laten beslissen over lokale thema’s. Dat is het idee van een jeugdgemeenteraad. In november dienden de Leiderdorpse partijen D66 en PvdA een motie in die opriep tot het starten ervan. Tot op heden is er echter door het college nog weinig bewerkstelligd. “Het college heeft zich niet geweldig ingespannen voor dit leuke initiatief”, zegt fractievoorzitter van de PvdA Olaf McDaniel in Politiek071.

Zijn partij agendeerde het onderwerp dan ook voor het politiek forum van maandagavond om te vragen wat de stand van zaken is. De bedoeling was namelijk dat de jeugdgemeenteraad in het voorjaar van 2019 zou gaan starten. In een brief liet het college weten er mee bezig te zijn, maar twijfels te hebben over de haalbaarheid en de  continuïteit. “Wij willen ook dat het permanent wordt, maar je zou het toch een keer kunnen proberen. De scholen denken altijd graag mee”, zegt McDaniel.


Lieuwe van Slooten in gesprek met PvdA-fractievoorzitter Olaf McDaniel over een jeugdgemeenteraad in Leiderdorp

De fractievoorzitter van de PvdA ziet al helemaal voor zich hoe die jeugdgemeenteraad van Leiderdorp er uit moet komen te zien. “Raadsleden en ambtenaren gaan dan op een school helpen het te organiseren”, denkt McDaniel hardop. “Je zou een bedrag van 500 euro beschikbaar kunnen stellen die de scholen mogen verdelen. Dat wordt dan onderdeel van een democratisch proces. Zo leren de leerlingen compromissen sluiten en polderen.”

De jeugdgemeenteraad moet anders zijn dan het trendteam dat eerder actief was in Leiderdorp. Daarin zat een groep jongeren die af en toe advies gaf aan de gemeenteraad over onderwerpen die hun aangingen. “Een probleem was toen ook de continuïteit”, zegt McDaniel. Verschil tussen het trendteam en de jeugdgemeenteraad is echter dat het laatste meer gaat om het educatieve gedeelte voor jongeren.

Leiderdorp Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×