Nieuwe Rembrandtroute langs zeven Leidse universiteitsgebouwen

5

Met zeven uitvergrote werken van Rembrandt op zeven universiteitsgebouwen in de Leidse binnenstad toont de Universiteit Leiden de band tussen de schilder en de universiteit. Rembrandt van Rijn schreef zich in 1620 in als student en portretteerde diverse Leidse alumni. Vanaf half mei 2019 tot uiterlijk begin februari 2020 is deze buitenexpositie te zien in de Leidse binnenstad. Het eerste doek werd gisteren opgehangen aan de gevel van de Universiteitsbibliotheek aan de Witte Singel. Het laatste volgt op 21 mei 2019.

444/Rembrandtjaar
De buitenexpositie Uitvergroot: Rembrandt & de Universiteit Leiden is een cadeau van de universiteit aan de inwoners en bezoekers van Leiden. In 2019 is het 444 jaar geleden dat de Universiteit Leiden werd ‘geboren’ en 350 geleden dat de schilder Rembrandt van Rijn overleed. Vanwege dit bijzondere 444/Rembrandtjaar heeft de gemeente Leiden bij uitzondering toestemming verleend voor deze doeken bij de veelal monumentale panden.

Inspiratiebronnen
Rembrandt, geboren en getogen in Leiden, schreef zich in 1620 in als student bij de universiteit, bij Letteren. Daarom verschijnt een reproductie van Zelfportret met halsberg (uit het Germanisches Nationalmuseum) aan het Lipsiusgebouw van de huidige faculteit Geesteswetenschappen. Het is onbekend of de jonge Rembrandt werkelijk naar college ging. In zijn werk laat Rembrandt zien dat hij zich in ieder geval liet inspireren door de academische omgeving en universitaire instellingen als het anatomisch theater en de Hortus botanicus. Hij portretteerde daarnaast een aantal vooraanstaande oud-studenten.

Rembrandtcollectie in de Universiteitsbibliotheek
De Universiteitsbibliotheek aan de Witte Singel toont een grote reproductie van een kleine ets van Rembrandt. Dit zelfportret is een van de ongeveer honderd prenten van Rembrandt die in het bezit zijn van de bibliotheek. Daarnaast bezit de bibliotheek twee tekeningen van Rembrandt en werk van zijn leerlingen en ateliermedewerkers.

Soolmans en Tulp studeerden in Leiden
Het beroemde portret van de Leidse rechtenalumnus Marten Soolmans (gezamenlijke aankoop van de Staat der Nederlanden en de Republiek Frankrijk, collectie Rijksmuseum/collectie Musée du Louvre) siert de Leidse rechtenfaculteit. Marten (‘van Oopjen’) studeerde tussen 1627 en 1633 Rechten in Leiden. Een ander bekend schilderij, dat van De anatomische les van Dr Tulp (Mauritshuis), heeft een Leidse alumnus in de hoofdrol. Tulp studeerde Medicijnen in Leiden, leerde het vak in het anatomisch theater en vernoemde zich naar de tulp. Deze bloem werd eind 16e eeuw via de Leidse Hortus geïntroduceerd in Nederland.

Minerva en Flora
Bij het Academiegebouw komen twee uitvergrote schilderijen van door Rembrandt afgebeelde godinnen: Minerva (The Leiden Collection) en Flora (State Hermitage Museum). De godin van de wijsheid, Minerva, is al eeuwenlang symbool van de Universiteit Leiden, en maakt deel uit van het logo. Flora, godin van de lente en de bloemen, verbeeldt de bloemenpracht, zoals die van de Leidse Hortus botanicus.

Historiestuk uit Museum De Lakenhal
Diverse toonaangevende musea in Europa en de Amerikaanse The Leiden Collection verleenden hun medewerking. Ook Museum De Lakenhal is vertegenwoordigd: het Historiestuk bij het Gravensteen is afkomstig uit de collectie van het Leidse museum dat op 20 juni na renovatie weer opengaat. Het museum toont in haar expositie ‘De Jonge Rembrandt 1624-1634’ vanaf 2 november de jonge jaren van de schilder in Leiden.

Delen

5 reacties

 1. Ritardo de Prie op

  Het is erg overdreven om te beweren dat er een band is tussen Rembrandt en de universiteit, ook al willen universiteit en Leiden dat nog zo graag.
  Rembrandt schreef zich niet in – dat deed zijn vader, maar Rembrandt was toen nog veel te jong en het is bekend dat scholieren zich lieten inschrijven vanwege de voorrechten die een student kreeg. Het is niet waarschijnlijk dat Rembrandt ooit een voet over de drempel van de universiteit heeft gezet.
  Rembrandt heeft niets voor de universiteit betekend of gedaan. Net zomin als de rest van zijn familie. Hij heeft toen hij al in Amsterdam werkte een paar mensen geportretteerd die in Leiden gestudeerd hadden, maar of je dat nu een band moet noemen?
  Het staat natuurlijk wel aardig, die blow-ups.

  • In de postmoderne wereld en diverse fakebookbubbeltjes heeft iedereen toch zijn eigen waarheid? Dus als een glibberig marketingmannetje, een inhalige middenstander en politicus Weet-ik-veel eenstemmig beweren dat Rembrandt bij Leiden hoort, dan is die band er toch?
   Kwaadaardige negatievelingen die doorgeleerd hebben beweren dat Rembrandt geen topstukken in Leiden heeft geproduceerd. Dat is echter in tegenspraak met het alternatieve feit van het tegendeel dat mindergeschoolden menen te kunnen verkondigen.

   • Ritardo de Prie op

    Band met Leiden wel, alleen met de universiteit niet. Van die topstukken zijn natuurlijk Amsterdammers die dat zeggen!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline