Megavarken op Lammermarkt vraagt aandacht voor dierenwelzijn

23

Je zou bijna denken dat de beestenmarkt zoals die tot in de jaren zestig werd gehouden rond Molen de Valk weer terug is, maar niets is minder waar. Het reusachtige varken dat morgen op de Lammermarkt wordt neergezet, moet de inwoners van Leiden juist tot nadenken aanzetten over het welzijn van landbouwdieren. Het enorme varken is een kunstwerk dat is vervaardigd door Jantien Mook. ‘Ode aan het Varken’ heet het. Morgen wordt het om 14.30 uur onthuld door fractievoorzitter Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren in het bijzijn van de kunstenares en Geert Laugs van Compassion in World Farming.

Deze diashow vereist JavaScript.

Het kunstwerk is een behoorlijke ‘eye catcher’ en wil op een positieve manier aandacht vragen voor het welzijn van dieren die leven in de vee-industrie. Het is verder het symbool van een van de grootste dierenwelzijnscampagnes ooit: het Europees burgerinitiatief ‘Stop de kooien’ tegen het gebruik van kooien in de veehouderij. ‘De sprong’ die het varken maakt staat voor vrijheid, vreugde en leven; een beweging die kenmerkend is voor mens en dier die in vrijheid leven.

Marianne Thieme: “Het is geweldig dat het kunstwerk de komende weken in Leiden te zien is om aandacht te vragen voor dierenwelzijn. Jaarlijks worden in de EU meer dan zeven miljard dieren gehouden en geslacht voor de productie van vlees, zuivel en eieren. Dieren horen niet achter de tralies, maar moeten de ruimte krijgen om hun natuurlijk gedrag te vertonen. De Partij voor de Dieren wil naar een streekgebonden, plantaardige en biologische productie van voedsel.”

Kunstenares Jantien Mook wil met het rondreizende sculptuur van een varken aandacht vragen voor de varkens in de vee-industrie. Mook observeerde vrijlopende varkens en werd daardoor geraakt. “Het kan er bij mij niet in dat de vee-industrie gewoon blijft bestaan, terwijl we steeds beter weten dat dieren beschikken over intelligentie, emoties en behoeftes. De vreugde, de vrijheid en de levensenergie waar elk levend wezen behoefte aan heeft, heb ik in het werk gestopt. Dat is gewoon het allerbelangrijkste.”

Stop de kooien
Het Europees burgerinitiatief ‘Stop de kooien’ is een oproep aan de Europese Commissie om een einde te maken aan het gebruik van kooien in de veehouderij voor onder andere moedervarkens, legkippen, konijnen, kalveren, eenden en kwartels. Meer dan 140 organisaties uit heel Europa ondersteunen het burgerinitiatief.

In een jaar tijd worden een miljoen handtekeningen verzameld in Europa, waarna de Europese Commissie verplicht is met een officiële reactie te komen. Sinds de start eind september vorig jaar hebben al meer dan 900.000 mensen het burgerinitiatief ondertekend, waarvan 100.000 Nederlanders. Initiatiefnemer is Compassion in World Farming (CIWF).

Het kunstwerk ‘Ode aan het Varken’ is vanaf 13 mei tot eind juni te zien op de Lammermarkt in Leiden. De creatie is mede mogelijk gemaakt door de Partij voor de Dieren, Compassion in World Farming Nederland (CIWF), Varkens in Nood en World Animal Protection.

Delen

23 reacties

 1. R. Dentener op

  Gaaf kunstwerk en ook prima op z’n plek in buurt van de Beestenmarkt, waar in vroeger tijden de levende have werd verhandeld. Is het niet mogelijk om het kunstwerk aan te kopen vanuit het Lucas van Leydenfonds (de Leidse pot voor de kunst in de openbare ruimte) om het permanent te plaatsen?

 2. Lideke Van Gool op

  Ben het zo eens met dit soort acties (ook die van gisteren). Er kan wat mij betreft niet genoeg aandacht zijn voor dierenleed door de (vlees)industrie…. we zullen met zijn allen moeten inzien dat onze ‘behoeftes’ zo niet langer kunnen

  • Rob Jansen op

   Dat is overal wel nodig denk ik. De actie levert vast weer meer handtekeningen op, tot het doel van de initiatiefnemers bereikt is. Ik hoop dat het lukt.

 3. Bianca Polane

  Het ziet er niet uit … doe wat nuttigs met het geld net of mensen minder varkensvlees gaan eten nadat ze dit ding hebben neergezet

  • Natalie de Greef op

   Maar een handtekeningetje om te proberen de leefomstandigheden van de slachtdieren te verbeteren kan toch wel?

 4. Al die nee-mensen, al die anti-mensen, al die ik-bepaal-wel-even-voor-jou-wat-je-mag-eten-of-drinken-mensen … wie heeft jullie gevraagd om voor andere mensen te bepalen wat wel kan en wat niet.

  Zijn jullie zo gekweld in alle jaren dat dit pay back time is? Hebben jullie zo weinig ‘eigen’ dat jullie je genoodzaakt voelen om zulke enorme vervelende mensen te zijn voor de rest van de samenleving die jullie wel toestaat om er niet uit te zien, niet een beetje mode bewust te zijn, om jullie uberhaupt in eenzelfde ruimte te tolereren?

  Stop er nou eens mee anderen je eigen wil en zwakte op te leggen … doesnormaal, doeslief, doeslaatiedereengewoonzijnhaareigenlevenleiden alsjeblieft.

  • doesikluistereensinplaatsvanmijnwiloptewillenleggenonderhetmomdatikgekneveldword.

  • Het is prachtig en ik hoop dat het na de tournee voorgoed in Leiden, op die plek, mag blijven.

 5. Leuk beeld, alleen de boodschap staat mij niet aan.
  Volkert van der Graaf was een dierenrechtenterrorist die Pim Fortuyn vermoorde en waarschijnlijk ook een milieuambtenaar.
  Hij kreeg een advocaat van GroenLinks. (en misschien ook het wapen, maar dat is gissen).
  Zijn vriendin is goed bevriend met Femke Halsema.
  Volkert had samen met zijn gabber de Vereniging Milieu Offensief.
  De mede oprichter en vriend van Volkert is adviseur bij de Partij voor de Dieren.
  Op de dag dat Volkert werd opgepakt kreeg de Vereniging Milieu Offensief een waarschuwing van een GroenLinks wethouder waardoor ze ruim de tijd hadden om hun sporen te wissen voor de politie alles in beslag nam.
  Ook het Animal Liberation Front is goed bevriend met GroenLinks.
  Fijne lieden die linkse dierenpoes ridders.

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline