Van echt onthullen zal morgen geen meer sprake zijn. Wel van de nodige aandacht voor dierenwelzijn. (Foto's: Chris de Waard).

Megavarken op Lammermarkt vraagt aandacht voor dierenwelzijn

Je zou bijna denken dat de beestenmarkt zoals die tot in de jaren zestig werd gehouden rond Molen de Valk weer terug is, maar niets is minder waar. Het reusachtige varken dat morgen op de Lammermarkt wordt neergezet, moet de inwoners van Leiden juist tot nadenken aanzetten over het welzijn van landbouwdieren. Het enorme varken is een kunstwerk dat is vervaardigd door Jantien Mook. ‘Ode aan het Varken’ heet het. Morgen wordt het om 14.30 uur onthuld door fractievoorzitter Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren in het bijzijn van de kunstenares en Geert Laugs van Compassion in World Farming.

Het kunstwerk is een behoorlijke ‘eye catcher’ en wil op een positieve manier aandacht vragen voor het welzijn van dieren die leven in de vee-industrie. Het is verder het symbool van een van de grootste dierenwelzijnscampagnes ooit: het Europees burgerinitiatief ‘Stop de kooien’ tegen het gebruik van kooien in de veehouderij. ‘De sprong’ die het varken maakt staat voor vrijheid, vreugde en leven; een beweging die kenmerkend is voor mens en dier die in vrijheid leven.

Marianne Thieme: “Het is geweldig dat het kunstwerk de komende weken in Leiden te zien is om aandacht te vragen voor dierenwelzijn. Jaarlijks worden in de EU meer dan zeven miljard dieren gehouden en geslacht voor de productie van vlees, zuivel en eieren. Dieren horen niet achter de tralies, maar moeten de ruimte krijgen om hun natuurlijk gedrag te vertonen. De Partij voor de Dieren wil naar een streekgebonden, plantaardige en biologische productie van voedsel.”

Kunstenares Jantien Mook wil met het rondreizende sculptuur van een varken aandacht vragen voor de varkens in de vee-industrie. Mook observeerde vrijlopende varkens en werd daardoor geraakt. “Het kan er bij mij niet in dat de vee-industrie gewoon blijft bestaan, terwijl we steeds beter weten dat dieren beschikken over intelligentie, emoties en behoeftes. De vreugde, de vrijheid en de levensenergie waar elk levend wezen behoefte aan heeft, heb ik in het werk gestopt. Dat is gewoon het allerbelangrijkste.”

Stop de kooien
Het Europees burgerinitiatief ‘Stop de kooien’ is een oproep aan de Europese Commissie om een einde te maken aan het gebruik van kooien in de veehouderij voor onder andere moedervarkens, legkippen, konijnen, kalveren, eenden en kwartels. Meer dan 140 organisaties uit heel Europa ondersteunen het burgerinitiatief.

In een jaar tijd worden een miljoen handtekeningen verzameld in Europa, waarna de Europese Commissie verplicht is met een officiële reactie te komen. Sinds de start eind september vorig jaar hebben al meer dan 900.000 mensen het burgerinitiatief ondertekend, waarvan 100.000 Nederlanders. Initiatiefnemer is Compassion in World Farming (CIWF).

Het kunstwerk ‘Ode aan het Varken’ is vanaf 13 mei tot eind juni te zien op de Lammermarkt in Leiden. De creatie is mede mogelijk gemaakt door de Partij voor de Dieren, Compassion in World Farming Nederland (CIWF), Varkens in Nood en World Animal Protection.

Cultuur Leiden Maatschappij leidenzoo


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×