(Foto: Emile van Aelst).

René Oskam, Alex Blackwood en Starfish tijdens elfde Museumnacht Leiden

Het volledige programma van de elfde Museumnacht Leiden is bekend. Deze ‘gouden nacht’ met en in de Leidse musea opent met een lasergame-arena op de Beestenmarkt. Spraakmakende artiesten onder wie dichter René Oskam, mentalist Alex Blackwood en band Starfish treden op en de Nacht wordt afgesloten met een afterparty in de Gebr. de Nobel.

Tijdens de Museumnacht Leiden bieden de musea programma’s aan waardoor de bezoekers de collecties eens op een andere manier beleven. Bezoekers kunnen onder andere genieten van de gedichtenshow van René Oskam, een explosief optreden van de energieke band Starfish en de magische wereld van mentalist Alex Blackwood. Speciaal deze elfde editie zijn de verschillende Leidse escaperooms die de hele Nacht open zijn, filmvertoningen van het Leiden International Short Film Festival en het pop-up museum van de Universiteit Leiden in het teken van haar 444-jarige bestaan.

Joque Mulder in gesprek met Iris Muske en Rebecca Jong van de organisatie van de 11e editie Museumnacht Leiden.

Ook dit jaar is het weer mogelijk een speciaal dinerarrangement te reserveren. Ontdek Leiden aan de hand van een rondleiding langs de Leidse hoogtepunten. Gedurende de rondleiding is het mogelijk om heerlijk te dineren in een van de deelnemende Leidse restaurants.

De Museumnacht sluit af met een afterparty gehouden in de Gebr. de Nobel. De deuren openen daar om 00.30 uur en sluiten om 04.00 uur. Bezoekers hebben met hun polsbandje gratis toegang en diverse artiesten zullen de avond vullen met muziek tot in de late uurtjes.

De Leidse Museumnacht is de enige in Nederland die door studenten in samenwerking met de musea wordt georganiseerd. De studenten zijn georganiseerd in Stichting Museumnacht Leiden. Veertien gedreven studenten van de A.L.S.V. Quintus zijn onder andere verantwoordelijk voor de programmering, publiciteit en acquisitie. Samen met de Leidse musea zorgen zij voor een avondvullend programma.

Op de avond van 18 mei openen Hortus botanicus Leiden, Rijksmuseum van Oudheden, Oude Sterrewacht, Museum Volkenkunde, Japanmuseum SieboldHuis, Molenmuseum de Valk, Erfgoed Leiden en Omstreken, Taalmuseum, Rijksmuseum Boerhaave en Museum het Leids Wevershuis hun deuren. In 2018 werd met ruim 5000 bezoekers van de Museumnacht Leiden een recordaantal behaald.

Universiteit Leiden
Dit jaar viert de Universiteit Leiden haar 444ste verjaardag ook tijdens de Museumnacht. De Universiteit Leiden organiseert in het Academiegebouw rondleidingen, lezingen, testjes en proefjes. Onderzoek eeuwenoude sieraden samen met archeologen, leer hoe je het langst gezond kunt leven, of doe psychologische testjes. In korte lezingen met een gouden randje kom je van alles te weten, zoals over de goudvoorraad van de Nederlandse bank, je dag- en nachtritme en zelfs over gouden penissen. Daarnaast kun je het zweetkamertje en graffiti uit 1865 bewonderen. En hoor wat het geheim van de pedel is om zenuwachtige promovendi te kalmeren voor hun promotie tijdens de rondleidingen.

Cultuur Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×