In het rode gebied is geen snel internet beschikbaar. (Foto's: Robbert Beurse).

Bewoners buitengebied enthousiast over plannen snel internet

Met een applaus aan het einde van de presentatie deelden de ruim 100 bezoekers van de informatieavond over snel internet in het buitengebied van Zoeterwoude maandagavond hun enthousiasme over de voorgestelde plannen van de gemeente. Zo’n 12% van de inwoners van Zoeterwoude en Leidschendam-Voorburg heeft niet de beschikking over internet met een snelheid van 100 Mbit of meer.

Kabelmaatschappij Ziggo (voorheen Casema) heeft nooit kabel aangelegd in het buitengebied; tv-kabel hadden de huishoudens ook niet. Telecombedrijf KPN heeft de huizen weliswaar voorzien van een telefoonaansluiting, maar de afstand tot de wijkcentrales is veelal te ver om snel internet over de lijn te laten lopen. Individuele verzoeken om vervangende kabels (als glasvezel) in de grond te krijgen stuitten op doorverwijzingen en torenhoge kosten. Dit tot frustratie van veel bezoekers van de avond. “We zijn het zat dat we telkens van het kastje naar de muur worden gestuurd, we willen gewoon snel internet!”, aldus Jaco van der Sterre uit Gelderswoude.

De gemeente wil, samen met de opgerichte werkgroep van inwoners (waar van der Sterre deel van uit maakt), met internet partijen in gesprek over de mogelijkheden van het aanleggen van snel internet in het buitengebied. “Wanneer minimaal 50% van de inwoners mee doet, kunnen wij als gemeente de verschillende marktpartijen benaderen om een voorstel te maken. De werkgroep kiest dan voor een partij, het is hierna aan de inwoners om individueel te beslissen of ze wel of niet meedoen”, verklaarde Wethouder Ton de Gans die de avond mocht openen.

Om de interesse in kaart te brengen is het belangrijk dat inwoners aangeven dat ze mee willen doen. Dit kan digitaal op: www.snelinternet-Zoeterwoude.nl. “De 50% moet wel worden gehaald, anders is het onvoldoende interessant voor de markt, opgeven dus!”, sloot een enthousiaste woordvoerder van de gemeente de avond af.

Voorwaarden
Bij het aanbod dienen de marktpartijen rekening te houden met een aantal voorwaarden die de gemeente en klankbordgroep stelt:
– iedereen moet mee kunnen doen (geen adres mag worden uitgesloten)
– de kosten zijn voor iedereen gelijk
– afspraken moeten worden na gekomen

Als alles volgens plan verloopt moeten de inwoners van het buitengebied eind 2020 beschikken over snel internet.

Zoeterwoude Glasvezelinternet in Zoeterwoude


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×