Leidse horeca bij elkaar in Grand Café de Burcht over invoering eco-glazen tijdens Leidens Ontzet (Foto: Gerry van Bakel).

Leidse horeca samen op zoek naar beste 'glaswerk' voor Leidens Ontzet

Ook de nationale feestdagen van Leiden, de viering van Leidens Ontzet op 2 en 3 oktober gaan mee in de anti-wegwerpplasticbeweging. Duizenden plastic bekers die maar een keer gebruikt zijn en dan op straat en uiteindelijk in het water terechtkomen is niet langer acceptabel. Het collegebesluit om bij alle evenementen over te gaan op de zogenaamde eco-glazen wordt breed gedragen. De vraag is nog wel een beetje hoe dat allemaal voor elkaar gebokst moet worden.

Op woensdag 15 mei zit een groep van dertig horeca-ondernemers in Grand Café De Burcht om de praktische kanten van dit besluit te bespreken met elkaar. Eigenaar Tom Holswilder zegt na afloop: “We moeten er toch aan geloven, als het niet dit jaar is, dan zou het volgend jaar wel zo zijn. We kunnen het beste samen optrekken. En wie weet valt het allemaal reuze mee.”

Projectgroep Leids Glaswerk
De projectgroep Leids Glaswerk heeft het voortouw genomen in de stad en heeft navraag gedaan in Gent waar elke zomer de Gentse feesten gevierd worden, een straatfeest dat enigszins vergelijkbaar is met de Leidse 3 oktoberviering. Er is gepraat met diverse leveranciers van duurzame plastic bekers en er wordt gekeken naar wat er aan praktische zaken geregeld moet worden. Want hoe zorg je ervoor dat je voldoende glazen hebt, dat de ingewisselde glazen gespoeld worden en dat alles na afloop weer netjes in de kratten past zodat je al het statiegeld weer terugkrijgt. En hoeveel verschillende soorten glazen wil de Leidse horeca eigenlijk voor het grootste evenement in de stad? Aparte glazen voor wijn en frisdrank of kan alles in hetzelfde glas? Veel vragen, veel opties ook en de keuze is niet altijd gemakkelijk.

Deze week belegde Leids Glaswerk een bijeenkomst voor de Leidse horeca-ondernemers die tijdens het Leidens Ontzet actief zullen zijn in de binnenstad. Om juist over dat soort praktische problemen te praten, met elkaar en met diverse leveranciers en vertegenwoordigers van de gemeente. Want samen optrekken, is wel een vereiste, vindt ook  René Dettmer van Café in den ouden Marenpoort. “Het is toch goed dat we dit doen die eco-glazen. En iedereen zijn eigen systeem is echt geen goed idee. Ik vind dat die mannen van Leids Glaswerk het goed doen. Ik heb er alle vertrouwen in. We zijn ook ooit overgestapt van echte glazen naar plastic bekers.”

Tapvergunning
Ronghua Ching van Hotspot Central Leiden hoopt vooral snel duidelijkheid te krijgen hoe de kermis zal worden opgesteld in het stukje Stationsweg waar zij zitten. Ze hebben de zaak nog niet zo lang geleden overgenomen en afgelopen najaar hoorde ze pas een week van te voren alle details over haar tapvergunning. “Maar ik moet wel al van alles regelen en me ook committeren aan de eco-glazen. Ik vind het heel goed dat we die overstap maken, maar ik zie nog wel wat praktische problemen.”

Geen bierwagens meer
Een van de praktische problemen is dat de bekende bierwagens niet meer gebruikt kunnen worden, er is gewoon te weinig plaats om de eco-glazen op te slaan. Het voordeel van de karren is dat ze boven de mensenmassa uittorenen en dus voor iedereen zichtbaar zijn. Een van de ondernemers wijst er ook op dat de wagens veiliger zijn voor de bediening. “Hoe voorkom je dat iemand gemakkelijk een greep in de kas kan doen als je gewoon op de straat staat?” De aanwezige leveranciers beloven mee te denken met het oplossen van deze en andere issues. Ook de projectgroep Leids Glaswerk gaat er nog mee aan de slag. Een volgende bijeenkomst staat al gepland voor half juli. Nilles Raken van Leids Glaswerk weet zeker dat Leidens Ontzet een leuk feest blijft, met wat voor glazen dan ook. “We willen in ieder geval dat de mensen bij elk tappunt hun eco-glas weer kunnen omwisselen. Maar het zal er wel allemaal een beetje anders uitzien zonder de bierwagens.”


Verslaggeefster Gerry van Bakel in gesprek met Nilles Raken van projectgroep Leids Glaswerk, René Dettmer van Café in den oude Marenpoort en Ronghua Ching van Hotspot Central Leiden.

Van 15 mei tot 2 oktober is het 140 dagen. Voor de een klinkt dat als een eeuwigheid, voor de ander lijkt het veel te weinig tijd om alles goed te regelen. Leidens Ontzet 2019 zal een beetje een proeftuin worden klinkt het na afloop in de ‘wandelgangen’, de meeste ondernemers proberen positief vooruit te kijken. Iedereen wist dat dit eraan zat te komen, wordt er gezegd. “Als de gemeente nu ook een beetje flexibel is met zijn vergunningen, komt het allemaal wel goed.”

 

 

Duurzaamheid Economie Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×