(Foto's: Emile van Aelst en Chris de Waard).

Kunstwerk Ode aan het Varken onthuld op Lammermarkt

“Maak een selfie met het varken en deel het op de sociale media met de hashtag #stopdekooien en een linkje naar de petitie.” Zie hier het door Marianne Thieme verwoordde doel van kunstwerk ‘Ode aan het Varken’ dat gistermiddag werd onthuld door de fractievoorzitter vaan de Partij voor de Dieren.

Chris de Waard sprak bij de onthulling achtereenvolgens met fractievoorzitter Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren, met kunstenares Jantien Mook en met de Leidse fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren Martine van Schaik.

Dierenwelzijn bij intensieve veeteelt
Met het lostrekken van een groen lint onthulde Thieme het enorme varken. In de stralende zon. En dat is meer dan de meeste varkens in de vee-industrie ooit zullen zien. Ook de vreugdesprong die het varken op de Lammermarkt lijkt te maken is er voor de minder fortuinlijke soortgenoten in de veehouderij niet bij. Niet alleen omdat ze er geen reden toe hebben, ook is het fysiek vaak helemaal niet mogelijk. Doorgaans liggen ze in dichte stallen, in kooien of, bij zeugen, tussen stalen balken. “Ze kunnen dan letterlijk hun kont niet keren,” weet de Leidse fractievoorzitter Martine van Schaik van de Partij voor de Dieren. Ze gaat de komende tijd gebruik maken van het kunstwerk om aandacht te vragen voor dierenwelzijn. “Belangrijk, want op 23 mei zijn de verkiezingen voor het Europese Parlement.”

1,5 miljoen
Het was al de vierde keer dat Marianne Thieme het varken onthulde. Het kunstwerk van Jantien Mook reist door Nederland en doet ook nog Brussel aan. Als er minimaal een miljoen geldige handtekeningen onder de petitie staan, moet de Europese Commissie zich over het onderwerp van het Europese burgerinitiatief uitspreken. Dat is een verbod op het gebruik van ligkooien in de intensieve veeteelt. Of zoals de campagne in het Engels heet ‘End the cage Age’. Nederland doet het goed in de internationale campagne. Van de inmiddels ruim 925.000 petitionarissen komen er zo’n 150.000 uit Nederland dat daarmee in absolute aantallen op plek twee staat, na het vele malen grotere Duitsland. De organisatie wil graag anderhalf miljoen handtekeningen ophalen. Dan kan er ook nog een flink aantal ongeldig worden verklaard, zonder dat men onder de miljoen daalt.

Leiden Zoo
De Partij voor de Dieren is geïnspireerd door ‘Ode aan het Varken’. Martine van Schaik ziet een Leiden Zoo al helemaal voor zich. “Het zou toch fantastisch zijn om op de plek waar vroeger de veemarkt was een Leidse dierentuin te maken met kunstwerken van allerlei dieren die leuk zijn om naar te kijken, maar er niet onder hoeven te lijden.”

z

Duurzaamheid Leiden Maatschappij Politiek leidenzoo


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×