(Foto: PR / Speedo Swim-in).

Speedo Swim-in Leiden verhuist naar Huigpark

Niet Museum Volkenkunde, maar het Huigpark is de nieuwe locatie voor de negende Speedo Swim-in Leiden. De organisatie moest onlangs op zoek naar een nieuwe zwemplek op advies van de politie. Nu is niet de Morssingel, maar de Maresingel op zondag 23 juni het strijdtoneel van naar verwachting meer dan 400 zwemmers.


Reanne van Kleef sprak twee weken geleden met organisator Ingmar Kooman over de Speedo Swim-in 2019.

ZVL-1886 en Aquamania trekken voor het eerst een volle dag uit voor de zwemtochten in de Leidse binnenstad. De voorgaande edities waren vrijdagavondwedstrijden, met start en finish aan de Beestenmarkt en de Hortus botanicus. Dit jaar zou Museum Volkenkunde uitvalsbasis zijn voor meerdere zwemwedstrijden en prestatietochten voor recreanten. De politie heeft het evenement op deze locatie echter ontraden vanwege de mogelijke drukke pleziervaart in de Morssingel.

Zwemverenigingen
In overleg met de gemeente wijkt Speedo Swim-in Leiden nu uit naar het Huigpark. Daar zullen zwemmers van de Maresingel naar de Herensingel zwemmen en terug. De wedstrijdzwemmers openen het evenement met een race over 3000 meter. De andere wedstrijdafstanden voor leden van zwemverenigingen variëren van 250 tot 1000 meter. Nieuw dit jaar is het speciale verenigingsklassement in samenwerking met de openwaterwedstrijd in Bodegraven, op zaterdag. Teams die zowel in Bodegraven als in Leiden meezwemmen, dingen mee naar de Limes Schaal, een verwijzing naar de oude Romeinse grens. Daarnaast is er voor triatleten is een apart wedstrijdonderdeel, van ook een kilometer lengte.

NK Studenten
In dé studentenstad van Nederland mag ook een studentenzwemwedstrijd niet ontbreken. Leiden is dit jaar de locatie voor het officiële NK Studenten Open Water Zwemmen. Iedereen studerend aan MBO, HBO of universiteit mag deelnemen aan de race over 1000 meter schoolslag of 1000 meter borstcrawl.

TK Challenge: zwem zelf mee
Kijken naar sportieve prestaties is leuk, maar zelf meedoen kan ook. De TK Challenge daagt iedereen van 12 jaar en ouder uit om 1000 meter te zwemmen. Ook teams van Leidse bedrijven zijn van harte welkom om de sportieve strijd aan met elkaar aan te gaan. Zij starten in een speciale startserie, voorin het deelnemersveld. Is een kilometer zwemmen toch nog wat te ver? Dit jaar is er ook een light variant van de prestatietocht: 250 meter. Hieraan mogen ook kinderen meedoen, zij het tussen 6 en 9 jaar onder begeleiding van een volwassene. Voor elke zwemmer is er dus een afstand. Speedo Swim-in Leiden sluit af met een spectaculaire 4x 250 meter estafette.

Goed doel
De deelnemers gaan dit jaar niet alleen het gevecht aan met de elementen, maar ook met plastic. Speedo Swim-in Leiden zamelt dit jaar namelijk geld in voor de Plastic Avengers en de Coast Busters. Deze organisaties pakken plastic vervuiling bij de bron aan, door voorlichting, lobbywerk en concrete acties. Zo willen de Coast Busters bij de monding van de Rijn bij Katwijk een scherm van luchtbellen aanleggen om te voorkomen dat Leids zwerfplastic de Noordzee instroomt. De Leidse Plastic Soup Surfer, Merijn Tinga, is ambassadeur van het evenement.

Inschrijven en meer informatie
Inschrijven voor de TK Challenge, het NK voor studenten en de estafette kan tot en met 16 juni via www.swiminleiden.nl. Hier vind je ook meer informatie over het programma, het parcours en de goede doelen.

Leiden Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×