(Foto's: Els Barnas, tekst: Welmoet Lugt).

Captain Bennie-Coulson nog lang niet klaar met kampioen DIOK

Nog maar net is DIOK aanvoerder Ross Bennie-Coulson bekomen van de schok, dat het hem daadwerkelijk met zijn team, gelukt is, om de landskampioenstitel naar Leiden te halen. Voor het eerst sinds 19 jaar gaat de kampioensbeker namelijk weer naar Leiden.

Met het zweet nog op zijn voorhoofd maakt Bennie-Coulson rustig tijd voor jonge fans die om een handtekening komen vragen. “Dit is de toekomst van het Nederlands rugby, al die kinderen die hier zijn. Ik vind het geweldig dat er zoveel jonge spelertjes zijn gekomen. Dat heeft de rugbybond goed gedaan. Kinderen mochten vandaag gratis naar binnen. Als je je sport wilt promoten, dan moet je de jeugd enthousiasmeren. Ik denk dat de wedstrijd vandaag wel weer wat kinderen een droom heeft gegeven”.

Bennie-Coulson speelde een belangrijke rol voor het kampioenschap vertelt Sylke Haverkorn, forwards coach van DIOK: “Zonder twijfel is Ross de beste hooker van Nederland. Dat hebben we gemerkt in de scrum, die stond zeker richting de eind van het seizoen als een huis. Als hooker ben je daar enorm bepalend in. Dat en zijn leiderschapskwaliteiten maken hem tot de ideale aanvoerder van dit kampioensteam. Wat heeft die jongen het team op sleeptouw genomen!”.

Bennie-Coulson, Brits van geboorte, maar met Brexit in zicht serieus overwegend om de Nederlandse nationaliteit aan te nemen, is inmiddels vier jaar aanvoerder van de Leidse Ereklasse ploeg. Na een heel succesvol seizoen vorig jaar is het huidige seizoen zelfs beter verlopen. “Vorig jaar zijn we als derde geëindigd in de competitie. Dat was eigenlijk het eerste jaar dat DIOK het volledig over een andere boeg gooide. Toen is het plan DIOK2021, waarin we de ambitie uitspeken om in 2021 landskampioen te worden, echt in werking getreden. Het is dan ook wel heel bizar dat we dat nu al bereikt hebben. Maar het is niet onverdiend. Wat heeft het team hard gewerkt om te komen waar we nu staan. Dan blijkt maar weer dat je als collectief, want dat zijn we als team, kunt bereiken.

”Draait het dan bij de Leidse rugbyclub alleen om topsport, als dat de ambitie in DIOK2021 is? “Nee, het tegengestelde is waar”, vertelt Bennie-Coulson: “Over de volle breedte heeft DIOK de ambitie om het niveau te verhogen. Van de kleinsten van 4 jaar tot en met het eerste team. Verbeteringen in de jeugd krijg je door kwalitatief betere trainingen te gaan verzorgen. Met het binnenhalen van goede spelers die ook trainer-ambities hebben, sla je dan twee vliegen in een klap. Èn je hebt goede spelers in je eerste team èn de jeugd vaart er wel bij. Bovendien wordt het niveau zo vanuit de basis versterkt, wat ons in de toekomst alleen maar ten goede komt.”

Zelf is Bennie-Coulson ook actief betrokken bij het trainen van de DIOK-jeugd. Dit seizoen is hij eindverantwoordelijk voor de leeftijdscategorie van 12-13 jarigen. Of dat geen lastige groep is? Ross begint te lachen: “Kinderen zijn de leukste groep om mee te werken en deze leeftijd is zeker leuk. Ze nemen je als trainer serieus, maar ze beginnen ook te ontdekken dat ze je voor de gek kunnen houden. Zowel de gesprekken met de kinderen als de grappen worden beter. Ondertussen probeer ik ze zoveel mogelijk techniek en kennis bij te brengen, zodat ze goed ontwikkelde spelers worden. Het leuke bij DIOK is dat je echt onderdeel bent van een familieclub. Ik ken denk ik zeventig procent van de kinderen boven de tien van naam. Dat is voor een speler uit de senioren toch niet slecht. Het geeft wel aan hoe dicht Heren1 binnen DIOK bij de jeugd staat.”

Dat het goed gaat met de Leidse rugbyende jeugd blijkt uit het feit dat veel spelers “uit eigen kweek” in de basis staan. Twee spelers, Tom Altink en Tom van Loon zijn zelfs tweede generatie kampioenen. Ook hun vaders namen de landstitel mee naar Leiden. “In de coulissen hebben we nog veel meer talent staan. Reken maar dat je daar meer van gaat horen in de toekomst”, voegt Bennie-Coulson toe. “Dat is de toekomst van DIOK.”

Nu die landstitel binnen is kan Bennie-Coulson zeker met pensioen? “Was het maar zo mooi”, grinnikt de imposante forward: “Nee mijn rol is in Leiden nog niet uitgespeeld. Natuurlijk wil ik volgend jaar de titel verdedigen, maar ik geloof ook sterk in teruggeven aan de gemeenschap. Met deze titel geven we als team het hoogst haalbare voor rugby aan Leiden. Toch heb ik zelf ook nog wel een paar projecten op mijn lijstje staan. Moed, onbaatzuchtigheid en betrokkenheid zijn eigenschappen die DIOK hoog in het vaandel heeft. Ik merk dat het voor tieners en jonge senioren nog niet altijd even helder is wat daarmee bedoeld wordt. Ik denk dat het mede mijn rol moet zijn, als captain en daarmee ook als voorbeeld voor de jeugd, om ze te helpen ontdekken hoe waardevol het kan zijn om iets voor anderen te doen. Zonder dat je daar zelf noodzakelijk beter van wordt. Als ik dat voor elkaar heb, dan kan ik echt met pensioen.”

DIOK won de finale om het landskampioenschap van RC ’t Gooi met 20-12. Try’s voor DIOK werden gemaakt door Oliva Sialau, Ross Bennie Coulson. Ilie Greeve schreef tien punten op zijn naam met de conversies en twee benutte penalties.

Interview Leiden Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×