Zondag debat in de bieb: Wonen zonder aardgas

Bij BplusC in de Nieuwstraat wordt zondagmiddag een debat gehouden over de energietransitie. In het Debat in de Bieb gaan de Leidse wethouder Duurzame Verstedelijking Fleur Spijker, directeur Maya van der Steenhoven van het Programmabureau Warmte Koude Zuid-Holland, Pieter van Stratum, Head of City Plants, Uniper en EnergieAmbassadeur in Leiderdorp Jeroen van der Burg met elkaar in gesprek onder leiding van Mieke Spaans.

In 2050 moeten alle woningen in Nederland van het gas af zijn. In Leiden moeten de eerste wijken zelfs al in 2035 die transitie doormaken. Het klinkt allemaal nog ver weg, maar dat is het niet. De stad telt meer dan 57.000 woningen. Stel dat al die huishoudens aardgas gebruiken, dan betekent dit dat vanaf nu jaarlijks circa 2.000 woningen moeten worden aangepast. Dan komt 2050 toch ineens wel snel dichtbij. Hoe gaat die transitie in zijn werk en waar moeten we allemaal rekening mee houden? Wat zijn de kosten en wie gaat die betalen?

Het debat is bedoeld voor iedereen die graag wil weten wat de overstap van aardgas naar duurzame energiebronnen voor hem of haar gaat betekenen. Welke stappen kunnen (of moeten) huiseigenaren nu al nemen om straks niet voor extreem hoge kosten te komen staan en waar moeten huurders eigenlijk rekening mee gaan houden. De gasten krijgen scherpe stellingen voorgelegd, maar het publiek mag ook vragen stellen.

Het debat duurt ongeveer een uur en start om 15.00 uur in BplusC Bibliotheek Nieuwstraat, toegang is gratis.

Duurzaamheid Leiden Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×