Hospice heeft niet alleen geld nodig maar ook veel vrijwilligers (Foto: PR),

Hospice Issoria zoekt vrijwilligers die willen komen zorgen

Je hoeft geen verpleegkundige te zijn. Een luisterend oor is wel belangrijk en de bereidheid om jezelf weg te cijferen. Doeners die van aanpakken weten, maar dat wel in alle rust doen. Dat is de omschrijving van de ideale vrijwilliger voor hospice Issoria.

Lideke van Gool komt er al veertien jaar over de vloer. Ook zij komt helemaal niet uit de zorg van beroep. Een broer die jong overleed in een kil ziekenhuis maakte dat Lideke besefte dat het zo niet zou moeten zijn als je je einde nadert. Ook zorgde ze mede voor haar buurvrouw die thuis wilde blijven wonen en sterven. Nu komt ze elke week naar Issoria. “Het geeft heel veel voldoening. Het gaat vaak om kleine dingen die je voor iemand kan doen in de laatste fase.”

Voor de echt medische handelingen zijn er beroepskrachten in huis, maar de vrijwilligers zorgen voor de rest. Een praatje maken, eten koken, met iemand de stad in gaan, de tuin op orde houden, bloemen in een vaas zetten, iemand masseren, kamers schoonmaken, bezoek ontvangen. “Het is eigenlijk een groot huishouden. Je moet niet vies zijn van je handen uit de mouwen steken. Het is belangrijk dat je met mensen kunt praten, maar ook dat je ziet dat de vloer vuil is of dat de planten water nodig hebben.” Er is geen vast programma, elke dag en elke dienst is anders.


Lideke van Gool in gesprek met  Nieuws071-presentator Gerry van Bakel.

Een vrijwilliger moet rekenen op een dienst per week en meestal een weekenddienst per maand. “Het is wel vrijwillig, maar niet vrijblijvend,” zegt Van Gool. “Maar het is wel heel mooi om te doen.” Wie interesse heeft kan het beste even bellen en vragen naar de coordinator vrijwilligers. Het nummer is 071 – 514 22 75 of stuur een email naar info@issoria.nl. “Voor meer informatie over het hospice kun je ook even rondkijken op de website.

 

Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×