Zware metalen en asbest aangetroffen bij vijver Oranjepark Zoeterwoude

9

Aan de oever van de vijver in het Zoeterwoudse Oranjepark zijn begin deze maand asbest en zware metalen aangetroffen. Dat meldt wethouder Ruud Bouter donderdagavond aan de gemeenteraad. Voor de veiligheid van inwoners van het dorp moet dit ‘zo snel mogelijk worden gesaneerd’, deelde hij mee. Het verwijderen van de gevaarlijke stoffen kost 28.000 euro.

Direct nadat de asbest en zware metalen zijn aangetroffen heeft de gemeente het stuk langs de vijver afgesloten met hekken. Daarna is er contact gezocht met de Omgevingsdienst West-Holland, die de gevaarlijke stoffen gaat verwijderen. “Dat kan geen uitstel hebben”, verklaart Bouter, die eigenlijk tot juni zou moeten wachten op toestemming van de gemeenteraad om de benodigde kosten te mogen maken. “Maar dit moet zo snel mogelijk vanwege de veiligheid.”


IJsbrand Terpstra in gesprek met wethouder Ruud Bouter

De gemeenteraad had begrip voor de situatie en keurde de extra uitgave goed. Wel was er nog een vraag vanuit het CDA. “Kunt u aangeven waar deze asbest vandaan komt?”, zei raadslid Astrid Coene, die de hekken in het park al had opgemerkt. Op die vraag kon Bouter geen antwoord geven. “Geen idee. Het belangrijkste is dat we dit zo snel mogelijk laten verwijderen”, kon hij daar alleen over zeggen.

Geen gevaar
Volgens Bouter hebben spelende kinderen of voorbijgangers in de afgelopen tijd geen gevaar gelopen. De gevaarlijke stoffen liggen namelijk onder de grond en kwamen pas aan de oppervlakte toen er gegraven werd aan de oever. Sindsdien is het gebiedje afgesloten. Bouter verwacht dat het park op korte termijn weer helemaal schoon is.

Deze diashow vereist JavaScript.

Delen

9 reacties

 1. Peter Vlasveld

  Het park in zoeterwoude is sinds begin jaren 90 totaal verwaarloost. Alle vissen zijn gestorven door illegaal afval dumpen door industrieterein. Sindsdien zwemt er geen vis meer rond door het hele park. Is het dicht gegroeid en naar mijn weten nooit meer uitgebaggerd of onderhouden.

  Vroeger zaten er hier mensen lekker te genieten en te vissen. Misschien dat de gemeente niet alleen het vijvertje aan moet pakken maar het komplete waterstelsel wat hier aangesloten is. Een opschoning, uitbaggeren en mischien vis uitzetten (karper commissie en hengelaarsbond kan hieraan meewerken). Dan biedt je als gemeente weer een leuke toekomst voor de jeugd in Zoeterwoude Rijndijk.

  • Cok van der Meer op

   Beste Peter. De vijver is in februari jl gebaggerd. Tevens is er een verbinding tussen de vijver en jet open water hersteld die jaren lang “verstopt” is geweest. Over het illegaal dumpen is mij. Verder niks bekend. Maar aan de huishouding van het water is al het mogelijke gedaan…..

 2. Helemaal met jou eens,ik heb tijdens de presentatie in de Bernardusschool al mijn zorgen uitgesproken over de kwaliteit van het water en de grond.De mevrouw deelde mij mee dat daar onderzoek naar gedaan is en dat men blijft kontroleren.Deze situatie doet mij denken aan een uitspraak van dhr.Colijn”Gaat U maar rustig slapen”

 3. Petra Dikkes

  De verontreiniging is medio maart al ontdekt en sindsdien staan de hekken er al omheen. Het speelt dus langer dan in het bericht gesuggereerd wordt en heb ik niet echt het idee dat de gemeente haast maakt om dit vervuilde stuk op te ruimen. Slechte zaak als het zo gevaarlijk is 😐.

Over de auteur

IJsbrand Terpstra

Politiek verslaggever in de Leidse regio en presentator van Politiek071.

Je bent nu offline