De plek waar asbest en zware metalen zijn aangetroffen is afgezet met hekken. (Foto's: Astrid Coene).

Zware metalen en asbest aangetroffen bij vijver Oranjepark Zoeterwoude

Aan de oever van de vijver in het Zoeterwoudse Oranjepark zijn begin deze maand asbest en zware metalen aangetroffen. Dat meldt wethouder Ruud Bouter donderdagavond aan de gemeenteraad. Voor de veiligheid van inwoners van het dorp moet dit ‘zo snel mogelijk worden gesaneerd’, deelde hij mee. Het verwijderen van de gevaarlijke stoffen kost 28.000 euro.

Direct nadat de asbest en zware metalen zijn aangetroffen heeft de gemeente het stuk langs de vijver afgesloten met hekken. Daarna is er contact gezocht met de Omgevingsdienst West-Holland, die de gevaarlijke stoffen gaat verwijderen. “Dat kan geen uitstel hebben”, verklaart Bouter, die eigenlijk tot juni zou moeten wachten op toestemming van de gemeenteraad om de benodigde kosten te mogen maken. “Maar dit moet zo snel mogelijk vanwege de veiligheid.”


IJsbrand Terpstra in gesprek met wethouder Ruud Bouter

De gemeenteraad had begrip voor de situatie en keurde de extra uitgave goed. Wel was er nog een vraag vanuit het CDA. “Kunt u aangeven waar deze asbest vandaan komt?”, zei raadslid Astrid Coene, die de hekken in het park al had opgemerkt. Op die vraag kon Bouter geen antwoord geven. “Geen idee. Het belangrijkste is dat we dit zo snel mogelijk laten verwijderen”, kon hij daar alleen over zeggen.

Geen gevaar
Volgens Bouter hebben spelende kinderen of voorbijgangers in de afgelopen tijd geen gevaar gelopen. De gevaarlijke stoffen liggen namelijk onder de grond en kwamen pas aan de oppervlakte toen er gegraven werd aan de oever. Sindsdien is het gebiedje afgesloten. Bouter verwacht dat het park op korte termijn weer helemaal schoon is.

Maatschappij Politiek Zoeterwoude


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×