Gemeente gaat beroep doen op vishandelaren: Stop verkoop levende kreeften!

26

De Partij voor de Dieren had het al aangekondigd. Bij de wijziging van de marktverordening waar de Leidse gemeenteraad vanavond toe heeft besloten, is een voorstel ingediend om te verkoop van levende krabben en kreeften op de Leidse warenmarkten te verbieden. “Daar gaan we als gemeente niet over,” had wethouder Yvonne van Delft inmiddels uitgezocht. “Europa gaat erover, dus verbieden kunnen wij het niet. Ik herken wel het beeld dat u schetst. Het is echt afschuwelijk. Als u het mij vraagt ga ik met de ondernemers in gesprek.”


Die vraag kwam er inderdaad. Met alleen de stemmen van twee leden van de PvdA-fractie tegen, werd de oproep door een ruime meerderheid van de raad gesteund. Van Delft gaat nu in gesprek met de marktkooplui die levende waar aanbieden en ook viswinkels kunnen bericht verwachten met het dringende verzoek de verkoop van levende krabben en kreeften te staken.

Delen

26 reacties

  • Geen argument. U slaapt de gelukzalige slaap van degene die denkt dat wat hij/zij vindt vanzelfsprekend is. Alle andere meningen zijn daarom die van “mafkezen”. Misschien is die slaap toch niet zo gelukzalig, want dat gemopperpot…

 1. Wim de Leeuw op

  Symboolpolitiek. Gaat het nu werkelijk om de verkoop van tientallen kreeften en krabben? Of om de supermarkten die nog steeds vol liggen met kiloknallers, de miljoenen haantjes die jaarlijks in de hakselaar verdwijnen enz. Om het nog maar helemaal niet te hebben over onverdoofd slachten. Onaantastbaar, want koeltoer….

  • Het duurde even maar op het eind toont uw ware positie zich: vreemdelingenhater. Bent u meeloper, dan moeten de moslims het ontgelden. Bent u oud-extreem rechts dan is Joods slachten steen des aanstoots. Ik vermoed het eerste want u bauwt de vermeend aparte uitspraak van het Nederlands van nieuwkomers na (“koeltoer”).
   .
   Drogreden ontzenuwd:
   .
   U gebruikt argument ‘Richt je niet op kleine ingreepjes (“symboolpolitiek”) maar pak problemen groot aan (“kiloknallers in supermarkten”, “haantjes in de hakselaar”). Het is een valse tegenstelling. “Alle beetjes helpen”, “Vele kleine maatregelen maken samen een oplossing” is ook waar. Symboolpolitiek – of betere typering mijns inziens: niet echt een oplossing willen en daarom een schijnbeleid voeren – zou zijn wanneer de wethouder effectievere maatregelen tot haar beschikking had maar die bewust niet inzet.
   .
   Terzijde: ook over de inkoop door supermarkten of hakselen gaat Van Delft niet . Dus komt zij aan uw wens tegemoet, dan zou zij bedrijven wat u in het geval van een bezoek aan de marktkraamhouders, afkeurenswaardige “symboolpolitiek” noemt. Uw tegenspraak met u zelf versterkt vermoeden dat onfrisse sentimenten mee borrelen.
   .
   U presenteert u zelf als gewetensvol groen, man die echt aanpakken bepleit, maar gedraagt zich als cultuurconservatief. Dat kan. Rutte was ooit groen-rechts, professor Paul Cliteur, alt-rightrechtprater, was lijstduwer van de Partij voor de Dieren, en menig engnek snottert over de liefde van zijn hond, zo veel zuiverder en loyaler dan die onbetrouwbare tweevoeters, zijn soortgenoten.
   .
   Verzoek: wilt u svp niet uit frustratie over uw crashende argumentatie de koeltoer op de Hooglandse Kerkgracht met uw krachtige meningen kennis laten maken?

   • Stop dan meteen even met het melken van uw burgers dan gaan we t daarna eventjes over de kreeften hebben

 2. Allert Goossens

  Het wordt steeds zotter met die politiek. Hou eens op met kruidenieren, bemoei je niet met alles, maar zorg eens dat de hoofdzaak goed op orde is. Al die mottopartijtjes, het is dodelijk vermoeiend en duur betaalde wethouders die ondernemers even een lesje in moreel komen geven … Dode krabben en kreeften verkopen niet want het vlees daarvan is nauwelijks te eten. Uiteraard kun je als individu genuanceerd denken over eten van dieren. De overheid heeft daarin echter geen rol. Ga dan ook niet ‘praten’ met een ondernemer, want je hebt er als wethouder niets te zoeken. Laat de partij voor de dieren zelf gaan praten met de standhouders. Dat lijkt me de enige realistische gang van zaken.

  • Het eten van dieren en permanente omgekeerde waterboarding, zijn verschillende dingen.

  • RabanePaco op

   Het is alleen de dierenpartij (PvD) die zo moeilijk doet! Haal er niet direct de hele politiek bij!

  • Johan Volkers

   De overheid heeft wel degelijk een verantwoordelijkheid richting ons voedsel. PvdD een mottopartij is een beetje kort door de bocht.

  • Vroeger hielden sommigen slaven, doodgewoon. Tot 1956 waren gehuwde vrouwen handelingsonbekwaam. Degenen die wilden veranderen wat destijds normaal was, werden malloten geacht. Nu vinden wij hun vreemd.
   .
   Zo is het ook met onze omgang met dieren. Van intensieve veehouderij krijgt menigeen nu al vermoeden, dat ze over honderd jaar vol onbegrip terugblikken op onze wrede omgangsvormen en gewoonten. Frans de Waal en Jan van Hooff zeggen er ook iets over aan het eind van deze clip uit Pauw deze week: https://pauw.bnnvara.nl/media/689516
   .
   Wat heeft dat met uw mening te maken? Uw reactie is een sterkere variant van die Wim de Leeuw boven. Sterke argumenten lijken:
   1. Richt je op de hoofdzaken (niet kruidenieren)
   2. Verdoe geen energie aan zaken waarop je geen invloed hebt.
   ..
   Maar als ik u goed lees, lijkt u wel/niet eten van vlees een zaak van individuele consumenten te vinden, geen terrein voor overheidsregulering, óók niet de landelijke overheid. Dat is een mening die niet voortvloeit uit bovenstaande argumenten 1 en 2. En die u op geen enkele manier beargumenteert.
   .
   Net zo zegt u niet slechts dat Van Delft niet langs de kramen moet omdat dat ineffectief is, maar omdat dat “lesje in moreel” zou zijn. Bij alt-right is dat sleetse jijbak (“op staatskosten eigen morele superioriteit willen tentoonspreiden”). Het lijkt erop dat dezelfde gemakzucht hier vat op u heeft gehad.
   .
   Wanneer u vindt dat vrouwen achter het fornuis thuishoren of, in dit geval, dat het eten of slecht behandelen van dieren kwesties zijn die burgers onderling maar moeten oplossen en geen overheidszaak zijn (terwijl u bijvoorbeeld wel het instellen en handhaven van verkeersregels door de overheid toejuicht), dan dient u daarvoor redenen aan te voeren. Als een bescheiden, normale burger, die 1 stem vertegenwoordigt.

 3. Een Leids burger op

  Hoewel ik geen PvdD-er ben en graag vis lust (maar toevallig geen krab) vind ik het verkopen van levende krabben niet goed. Dieren mogen wat mij betreft best (snel) gedood worden voor consumptie , zoals dode vis op de markt, maar ze niet lang laten lijden. Als dode krabben en kreeften niet verkopen omdat het vlees daarvan nauwelijks te eten zou zijn zou dat geen reden moeten zijn om dan maar levende krabben te gaan verkopen maar juist om de verkoop daarvan helemaal te staken.
  .
  Jammer dat het niet lokaal verboden kan worden omdat Herr Franz Zimmerman (lees: de EU) ook daar weer over gaat….
  .
  ¨Met alleen de stemmen van twee leden van de PvdA-fractie tegen, werd de oproep (om te gaan praten met vishandelaren) door een ruime meerderheid van de raad gesteund.
  Blijkbaar vind toch ook de meerderheid van de raad het verkopen van levende dieren (op de markt) geen goede zaak. Maar ik verwacht eerlijk gezegd niet dat een vrijblijvend gesprek het gewenste effect zal hebben.

  • Rob Jansen op

   Voor een keer ben ik het 100 procent eens met ELB. En ik ben gematigd links.

 4. Hoewel het nooit als eis gesteld wordt dat politici weten waarover ze praten, zou het misschien toch geen kwaad kunnen.
  Op een USA-regerings website:
  https://www.fda.gov/food/buy-store-serve-safe-food/selecting-and-serving-fresh-and-frozen-seafood-safely
  kun je lezen dat mosselen, kreeften, krabben, enz. levend verhandeld moeten worden en ook waarom!!
  In dode schaaldieren ontwikkelen zich razendsnel heel onplezierige bacterien.
  Iedereen die wel eens mosselen eet weet dat je de dode exemplaren moet weggooien.
  Het gebrek aan kennis in ons stadhuis is kennelijk groter dan ik dacht.

  • Eus de Watergeus op

   Een betere conclusie zou zijn dat ze helemaal niet verhandeld moeten worden.

   • Eus Geus: ”dat ze helemaal niet verhandeld moeten worden” als er voorafgaande aan de verkoop/consumptie de dieren nodeloos moeten lijden.

 5. Florence Zaalberg

  Waar blijft de eigen verantwoordelijkheid van de consument? Niet meer kopen, dan stopt deze handel vanzelf! Kom op mensen, zelf nadenken, dan hoeft de overheid dat niet voor je te doen.

  • Een Leids burger op

   Zo werkt het helaas niet: er zullen altijd mensen zijn die toch krabben en kreeften kopen.

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline