(Foto's/video: Chris de Waard).

Straat-iftar in Haarlemmerstraat voor Marokkaanse en Turkse ondernemers

Nog tot en met 4 juni duurt de Ramadan dit jaar. Tijdens die islamitische vastenmaand eten, drinken en roken de meeste moslims niet tussen dageraad en zonsondergang. Zodra de zon onder is, volgt de iftar. Zo heet de avondmaaltijd tijdens de Ramadan. Gisteravond was dat om 21.48 uur.

Na een welkomstwoord en de oproep voor het gebed (Adhaan) door imam Yousef Ifikiz van de Marokkaanse Al Hijra-moskee en oud-voorzitter Mustafa Ocak van de Turkse Mimar Sinan moskee zocht iedereen een plekje aan een van de tafels.

Er wordt vaak gezamenlijk gegeten met het gezin, familie, vrienden of collega’s. Dat gebeurde gisteravond in de Haarlemmerstraat waar zo’n tachtig Marokkaanse en Turkse ondernemers uit Leiden aanschoven aan twee lange rijen tafels die waren neergezet door de organisatoren van de Marokkaanse ondernemers en de Turkse Ondernemers Vereniging Rijnland (TOVER).

De ‘straat-iftar’ werd vorig jaar op bescheiden schaal voor de eerste keer in de Haarlemmerstraat gehouden, toen een groepje van zes bevriende Leidse ondernemers van Marokkaanse afkomst in het centrum, dat jaarlijks gezamenlijk de iftar nuttigde door de jaren heen zo groot was geworden dat het niet meer bij een van hen op kantoor paste. Dit jaar waren ook de ondernemers van Turkse afkomst uitgenodigd en ook een aantal raadsleden en wethouder Martine Leewis kwamen een vorkje meeprikken.

In een leegstaand winkelpand was een pop-up gebedsruimte ingericht.

Initiatiefnemer is Outman Mgharbi van Easymakelaars dat net om de hoek op de Pelikaanstraat is gevestigd. Hij hoopt de straat-iftar de komende jaren steeds verder uit te breiden, bijvoorbeeld door ook Nederlandse ondernemers uit te nodigen. Mgharbi is lid van de BV Leiden dus dat zou via die weg moeten lukken. “Doel is natuurlijk om de hele Haarlemmerstraat van het begin tot het einde vol tafels te zetten, zodat heel Leiden een keer de iftar kan meemaken.”

Chris de Waard ging naar de straat-iftar en sprak met organisatoren Outman Mgharbi en Abdelhamid Bouzzzit en met wethouder Martine Leewis.

Aan de iftar in de Haarlemmerstraat deden met name mannelijke ondernemers mee. Ook voor de organisatie een aandachtspunt voor volgend jaar. Er zijn nu eenmaal meer mannelijke dan vrouwelijke ondernemers van Marokkaanse en Turkse afkomst in Leiden, maar ondernemer Abdelhamid Bouzzzit kent ook wel een aantal vrouwelijke ondernemers. “Die gaan we volgend jaar proberen er ook bij te krijgen.”

Cultuur Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×