Boerhaave verkozen tot European Museum of the Year

7

Rijksmuseum Boerhaave is zaterdagavond uitgeroepen tot European Museum of the Year. Dit is de oudste en meest prestigieuze museumprijs in Europa. Het museum won de prijs door de indrukwekkende innovaties die zijn doorgevoerd met de vernieuwing van Rijksmuseum Boerhaave.

De internationale jury roemt het geheel vernieuwde wetenschapsmuseum in Leiden: “The exceptional public quality of this museum results from its artful approach to communicating science.  Important and beautiful objects are interpreted using the latest technologies and the personal stories of those driven by a passion for the pursuit of knowledge.  The result is science with a human face, inspiring curiosity and amazement as well as engaging a wide public in debates on important scientific and ethical questions issues of our time.”

Directeur Amito Haarhuis nam de prijs in ontvangst tijdens EMYA 2019 in Sarajevo. “Dit is een groot compliment. Bezoekers laten ons al dagelijks merken dat ze het vernieuwde museum enorm waarderen; iets waar we ongelooflijk trots op zijn. Ook ontvangen we veel collega-musea die inspiratie bij ons opdoen voor vernieuwingen in hun museum. Deze prijs is echt de kers op de taart.”


Directeur Amito Haarhuis in gesprek met verslaggever Gerry van Bakel.

De prijs werd uitgereikt door het European Museum Forum, dat onder de Raad van Europa valt en de prijs al sinds 1977 uitreikt. Jaarlijks beloont de jury innovatieve ontwikkelingen die de publieke kwaliteit verhogen en een grote invloed kunnen hebben op het nationale en internationale vlak. Dit jaar waren er 40 genomineerde musea. De laatste Nederlandse winnaar was het Rijksmuseum in 2015.

Prijswinnende vernieuwingen
Rijksmuseum Boerhaave onderging een grondige renovatie en greep die gelegenheid aan om het opnieuw in te richten. De presentatie van de vaste collectie is nu op de eerste verdieping en de tijdelijke tentoonstellingen op de begane grond. Ook is er een nieuwe museumwinkel, museumcafé en zalen voor lezingen en evenementen.

De presentatie van de vaste collectie kreeg een complete make-over. Het is nog net zo esthetisch als voorheen, maar is nu gericht op een breder publiek. De voormalige chronologische opzet heeft plaatsgemaakt voor een heldere indeling in vijf thema’s; ieder met een eigen sfeer: Gouden Eeuw, Ziekte & Gezondheid, Machtige Verzamelingen (over de verlichting), Water, Elektriciteit & Data (over technologie) en Grote Vragen (over moderne wetenschap).

De wereldberoemde objecten zijn verrijkt met films, animaties, replica’s die de bezoeker mag aanraken, digitale magazines met additionele informatie, verhalen van patiënten en educatieve games. Op die manier komt de rijkdom aan verhalen achter de collectie tot leven en wordt het verleden verbonden met het heden en de toekomst.

“Net als wetenschappers zijn wij ongelooflijk gepassioneerd met ons werk bezig. We hebben een unieke collectie en door het vertellen van de verhalen achter de objecten en achter de wetenschappers leggen we de verbinding met het leven van de bezoekers.“, aldus directeur Amito Haarhuis.

European Museum Forum
European Museum Forum (EMF) is een van meest toonaangevende organisaties in Europa die de ontwikkeling van toegankelijkheid en kwaliteit van Europese musea stimuleert. Het EMF heeft deze positie na ruim 40 jaar dienstverlening verworven. Tevens beheert het de meest prestigieuze museumprijs in Europa en draagt het bij aan het promoten van innovatieve ontwikkelingen in de museumsector over het hele continent

European Museum of the Year Award
De European Museum of the Year Award (EMYA) werd in 1977 opgericht onder auspiciën van de Raad van Europa. EMYA is de langstlopende en meest prestigieuze museumprijs in Europa en draagt bij aan het onder het voetlicht brengen van innovaties in de museumsector over het hele continent. Door nauwe banden met de Raad van Europa is EMYA ingebed in een systeem van waarden van burgerschap, democratie en mensenrechten.

Deze prijs gaat naar een museum dat erin slaagt om (diverse) doelgroepen aan te trekken, een unieke sfeer en beleving weet neer te zetten en/of onderwijs en sociale verantwoordelijkheid hoog in het vaandel heeft staan. Eerdere winnaars waren onder andere het Victoria and Albert Museum in Londen, het Guggenheim Museum Bilbao en het Rijksmuseum Amsterdam.

Delen

7 reacties

 1. Dat lijkt een mooie opsteker voor een belangrijk museum dat nog niet zo lang geleden met opheffing werd bedreigd. Maar er wringt iets. Museum Boerhave laat zich namelijk gebruiken als propagandamachine door een Nederlands-Britse oliemaatschappij, tevens beruchte milieuvervuiler.
  .
  “Het museum geeft de olie- en gasmultinational zelfs een jubelende hoofdrol in de permanente expositie over de hedendaagse vaderlandse wetenschapsgeschiedenis. Shell-baas Marjan van Loon staat er prominent op een voetstuk. Het ministerie van OCW prijst de financiële en inhoudelijke samenwerking met Shell. In een tijd dat het erop of eronder is voor het klimaat, is dat een gevaarlijk signaal. […]
  Het sluitstuk van de vaste expositie […] is zelfs voor een belangrijk deel gewijd aan de geschiedenis van de hoofdpartner. ‘Onze grootste multinational (Royal Dutch Shell)’, staat er trots in de omschrijving.[…]
  Shells investeringen in schone energie zijn verwaarloosbaar tussen alle olie en gas. Maar het wetenschapsmuseum geeft Shell als onderdeel van de permanente expositie ruim baan om het publiek te foppen met schijnbewegingen. ” (de Volkskrant, 19-02-2019).
  .
  Zulke weerzinwekkende propaganda hoort geen plaats te hebben in een wetenschapsmuseum. In dit verband is het dan toch wel raar dat de keuze voor deze prijs op het museum Boerhave is gevallen.

  • Wim de Leeuw op

   Help me even, Frits. Als het aan de gemeente Leiden had gelegen, dan was Boerhave in 2011 gesloten. Het museum heeft keihard moeten werken om aanvullende funding te krijgen. En dan blijkt één van die funders Shell. En dan kom jij met je zurige verhaal. Prachtige kritiek hoor. Maar meld jezelf aan als fondsenwerver voor Boerhave. En zoek jij de brandschone sponsor die wel bereid is om te financieren waar de overheid niet meer in geloofde. Daarna praten we verder. Er is genoeg blabla in Leiden maar er zijn te weinig handjes. Ga doe!

   • 1. Museum Boerhave is een rijksmuseum en moet door het rijk adequaat worden gefinancierd. De gemeente Leiden gaat er helemaal niet over.
    2. Volgens uw redenering is fout geld van welke bron dan ook beter dan geen geld en is alles wat geld oplevert automatisch goed,
    3. Het is een wetenschapsmuseum, geen reclame- en propagandamedium voor een of andere olieboer. Begrijpt u het verschil?
    4, Wie zoals u hoofzakelijk met onnozele jij-bakken e.d. reageert plaatst zich buiten elke discussie.
    5. Prettige avond nog.

    • Was het niet Zijlstra & Co van die neoliberale, fossiele regeringspartij die de wetenschap-culturele sector op eigen benen gezet heeft door die socialistische subsidies af te schaffen. De D-subsidies van de heer M. R. gingen overigens wel bijna door.
     Naast overheidsbijdragen (rijk, gemeente) mag een rijksmuseum natuurlijk derden uitnodigen haar activiteiten geldelijk te ondersteunen. Het is dus tekenend dat dit museum deze oliereus die staat voor de afbraak van het wereldwijde klimaat laat bijdragen. Bij elk bezoek aan dit overigens prachtige museum zie ik n.l. veel aandacht aan innovaties op gebied van duurzaamheid. Daar hoort het schelpsymbool van de fossiele verslaving niet tussen.

Je bent nu offline