Teleurgesteld halen de spelers hun zilveren plak op.(Foto: Reanne van Kleef).

ZVL-1886 neemt met zilveren plak afscheid van captain

Voor het eerst in de gecombineerde clubgeschiedenis van De Zijl Zwemsport en ZVL-1886 hebben de Leidse waterpolomannen de finale om de landstitel gehaald. In die finale wachtte UZSC. Nadat de eerste wedstrijd in Utrecht met 9-5 verloren ging, moest de tweede wedstrijd in Leiden worden gewonnen om een beslissingswedstrijd af te dwingen. Ook in de tweede finale delfde de Leidse ploeg met 5-9 het onderspit en dus werd UZSC kampioen. De finale was tevens de laatste wedstrijd van de 34-jarige Roeland Spijker. De captain van ZVL neemt afscheid van de eredivisie met een zilveren plak.

Beelden van de wedstrijd en interviews met Niels Joor en Roeland Spijker. (Video: Hans Stauttener).

Onder het toeziend oog van honderden supporters werd meteen duidelijk dat UZSC van plan was de titel in Leiden veilig te stellen. De Leidse aanvallen stuitten telkens weer op het Utrechtse blok, terwijl UZSC het net wel wist te vinden. Dat resulteerde al snel in een 0-5 voorsprong voor UZSC. Pas in de tweede periode scoorde ZVL-1886 voor het eerst. Thijs Versluis maakte er 1-5 van. UZSC scoorde nog eenmaal voor rus: 1-6. Hoewel ZVL door goals van David Spijker (2x), Jasper Haasnoot en Adam Maklary nog terug kwam tot 4-8, was de wedstrijd gespeeld. Bij het eindsignaal was de stand 5-9 en dat betekende dat UZSC de vierde landstitel van de club mocht vieren.


Reanne van Kleef in gesprek met ZVL-1886 coach Niels Joor over het verlies van de finale en het afscheid van Roeland Spijker.

Spanning
“Ja waar ging het mis?”, vraagt coach Niels Joor zich hardop af. “Misschien toch ook de spanning die erop stond. We kregen aan het begin de ballen onnodig tegen. Natuurlijk, we speelden tegen de sterkste tegenstander. Maar het solide dat we normaal in de verdediging hebben, dat waren we deze wedstrijd even kwijt.”

Captain Roeland Spijker had gemengde gevoelens na de wedstrijd. “Natuurlijk ben ik trots dat we de finale gehaald hebben, maar nu overheerst het gevoel dat we gewoon niet goed genoeg waren. Zeker in dit bad, met zo’n publiek en zo’n sfeer. Dan moet je gewoon beter voor de dag komen en dan is het heel jammer dat het zo moet eindigen. We lieten ons wegspelen en kregen zeker aanvallend er helemaal niks doorheen. Dan zie je dat zij gewoon een stuk geslepener zijn.”


ZVL-1886 speler Roeland Spijker over de finale en zijn afscheid.

Afscheid van een grootheid
Spijker speelde zijn laatste wedstrijd in de eredivisie en kreeg daarom vlak voor tijd onder daverend applaus een publiekswissel. “Ja dat is wel even gek. Voor het seizoen wist ik al dat dit m’n laatste jaar zou worden. Ik heb nu zestien, zeventien jaar op het hoogste niveau gespeeld. Op een gegeven moment komt daar een soort mentale vermoeidheid aan te pas. Dan is het tijd om te stoppen.”

Spijker heeft een indrukwekkende carrière bij de grote Nederlandse en Europese clubs en het Nederlands team achter de rug. Ondanks het mislopen van de landstitel is hij blij met zijn afscheid in Leiden. “Het was fantastisch om hier in Leiden te spelen. Als je nu ook die sfeer in het zwembad weer zag. Ik ben bijna tien jaar weg geweest en dat mis je dan wel. Ik ben heel blij en trots dat ik bij m’n eigen club, waar m’n vrienden en m’n familie zitten, heb mogen afsluiten en dat we de afgelopen jaren ook nog redelijk succesvol zijn geweest.”

Net als de rest van de club heeft coach Joor lovende woorden over voor Spijker. “Roeland is echt een steunpilaar voor ons geweest. Hij is echt een leider geweest voor het team waardoor we hier nu in de finale stonden. Niet alleen door zijn leiderscapaciteiten in het water, maar ook daarbuiten. Hij heeft ervoor gezorgd dat echt alle jongens, alle zestien, zeventien die aanspraak maakten op een plek in het team, ervoor zijn blijven gaan.”

Mooi seizoen smaakt naar meer
Aan het begin van het seizoen hadden maar weinig mensen een finaleplaats voor ZVL aan zien komen. Na de winterstop stond de ploeg nog negende, maar na een fantastische reeks werd de reguliere competitie als derde afgesloten.

Joor: “Dit was een seizoen met één grote opwaartse lijn. Aan het begin van het seizoen was het wat moeizaam. Maar we zijn er met z’n allen voor blijven gaan en iedereen heeft een tandje bijgezet. Na de winterstop waren we gewoon de beste ploeg van het moment en dat resulteert dan in een finale plaats.”

Aantal jaar geleden werd aangekondigd dat de mannen wilden spelen om de prijzen. Dat resulteerde vorig jaar al in een knappe bekerfinale en dit jaar dus de finale om de landstitel. “Wij zijn een club met jongens die er allemaal hard voor werken, maar ook een club waar geen buitenlandse spelers worden gehaald en betaald. Iedereen doet het vrijwillig en je ziet dat de teamgeest daardoor gewoon goed is. Iedereen gaat voor elkaar door het vuur. We gaan gewoon zo door en willen ook met de eigen jeugd finales bereiken”, aldus de coach die ook volgend jaar weer aan het roer staat.

 

Leiden Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×